Forum

Rozmowy wolne i frywolne

najwspanialsze wyjazdy

• Autor: kurkuma Data: 2008-06-25 23:05:51

Czas wakacji, urlopów i najróżniejszych wyjazdów. Oglądając zdjęcia Kurokawy z Paryża  przypomniałam sobie swój pobyt i moje wrażenia. Muszę jednak przyznać, że z zagranicznych wyjazdów - mimo wszystko - największe wrażenie zrobił na mnie Rzym. W czasie pobytu w Rzymie miałam taką myśl, że Rzym powinno się zwiedzać "na deser". Wtedy kiedy zobaczy się różne inne miejsca. W moim odczuciu Rzym to jeden wielki zabytek. Gdzie człowiek nie spojrzy tam kłania się historia (ta bardziej wszystkim znana). Napiszcie jakie Wy macie najlepsze wspomnienia z wyjazdów. Dawno nigdzie nie wyjeżdżałam za granicę (nie licząc krótkiego pobytu w Wilnie trzy lata temu) i chętnie poczytam o Waszych wrażeniach, a może jeszcze wstawicie zdjęcia?

• Autor: luckystar Data: 2008-06-26 12:32:33

Tez lubie duze, stare miasta z bogata historia.. Czesto mysle o tych wszystkich, ktorzy stapali po tych brukowanych uliczkach setki, tysiace lat temu...przede mna.... Najbardziej jednak pociaga mnie jeszcze starsza historia, ta siegajaca jeszcze glebiej w przeszlosc, ta ktora juz zaginela .... dlatego duzym sentymentem darze wspomnienia wakacji w Meksyku, piramidy Mayow i Aztekow to robi wrazenie....jak czlowiek zaczyna zdawac sobie sprawe z tego, ze tysiace lat temu ludzie potrafili stworzyc cos co przetrwalo do dnia dzisiejszego .... Ja w takich momentach nabieram jeszcze glebszego szacunku do historii, do osiagniec przeszlosci ... Chcialabym kiedys .... no nie juz sie nie uda..... bo glupi czlowiek niszczy to czego "nie zna" w imie "nowoczesnosci", "techniki" i wojny....szkoda slow..... Mialam na mysli Babilon......przykre.
    I w tym momencie musze dodac, ze niesamowite wrazenie robia na mnie "dziela" natury... np. Grand Canyon, wodospad Niagara... to sa widoki, ktore normalnie zatykaja ... Dla mnie znow doskonaly moment na refleksje.....nabiera sie dystansu do sily czlowieka i szacunku dla Natury. Szkoda, ze w wiekszosci przypadkow Czlowiek przestal zyc w zgodzie z Natura.... i Natura zwycieza ..... Karma ???
    Swiat jest piekny, tylko "malutki czlowieczek" nie potrafi tego uszanowac ..... Przepraszam Kurkumo, to mialo byc wiecej o podrozach a mnie sie zebralo na rozmyslania filozoficzno - moralne ....ale to dzieki podrozom wlasnie ;))

Przejdź do pełnej wersji serwisu