Forum

Kuchenne porady

Piekarnik

• Autor: adnaw Data: 2008-06-26 00:29:28

Witam! Czy może mi ktoś podpowiedzieć, jakie ciasta najlepiej piec przy użuciu termoobiegu,czy ten wiatrak nie powoduje wysuszenia np. biszkoptu.Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z  tym urządzeniem to prosze o kilka słów.
    Pozdrawiam

• Autor: smakosia Data: 2008-06-26 07:17:37

Dużych doświadczeń w ciastach nie mam więc nie całkiem będzie to odpowiedź jaiej szukasz ale... Jeśli chodzi o termoobieg, to wiem, że dzięki niemu ciepło w piekarniku rozprowadzane jest bardziej równomiernie i możesz jednocześnie piec np. na dwóch poziomach. Trzeba jednak pamietać by obniżyć temperaturę o jakieś 20 stopni. Chodzi o to, że jeżeli w przepisie sugerują by piec w 180 stopniach, to wówczas termoobieg ustawia się na 160 stopni. Reszty się dowiesz od bardziej doświadczonych "wypiekaczy" słodkich pyszności

• Autor: basia19 Data: 2008-06-26 10:32:19

Od czasu jak kupiłam nowy piec  piekę wszystko na termoobiegu, a jeżeli chodzi o temperaturę, to w moim przypadku się to nie sprawdziło (to chyba też zależy od pieca), ja przeważnie piekę jak jest podane w przepisie, pozdrawiam Basia.

• Autor: aloalo Data: 2008-06-26 11:31:43

Termoobieg nic Ci nie wysuszy, tylko po prostu pieczesz krócej. Mozesz też np ciasteczka piec na dwóch poziomach jednoczesnie. nie polecam natomiast tego sposobu dl;a biszkoptu, jeden na raz :)

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-06-26 19:23:47

Obligatoryjna temperatura pieczenia biszkoptów na tort (nie mylić z biszkoptem np. na rolady) zawsze wynosi 160 stopni.
    W tych warunkach obowiązuje środkowa szyna.

• Autor: adnaw Data: 2008-06-27 22:57:17

Dziekuje wszystkim za odpowiedz.Pierwse co pieklam w nowym piekarniku ,to biszkopt z funkcją termoobiegu i musze przyznać ,że nie wysuszył sie ,ładnie urósł i nawet nie opadł.Teraz próba na inne placki,Jeszcze ra dziękuje ,pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu