Forum

Kuchenne porady

Schab pieczony - pomocy

• Autor: Dava Data: 2008-06-26 13:54:25

Witam wszystkich serdecznie!
    Mam problem. Dostałam od teściowej:> kawałek schabu już upieczonego. Niestety schab ten jest suchy i nie bardzo smaczny. Szkoda go wyrzucać. Niech jakaś dobra dusza mi pomoże i podrzuci jakiś pomysł co można zrobić z już upieczonym schabem, żeby go można było ze smakiem zjeść... Byłabym baaaardzo wdzięczna!
    Pozdrawiam!!!

• Autor: vikunia Data: 2008-06-26 13:59:01

Zrób sos grzybowy , może być pieczarkowy, schab pokrój na plastry i chwilkę podduś w tym sosie.

• Autor: luckystar Data: 2008-06-26 14:03:17

Co prawda nigdy nie ratowalam suchego pieczonego schabu, ale sie wymadrze :) Kupilabym kiszona kapuche i pokroila dziada do kapuchy, tylko trzeba tez dodac jakiejs innej padlinki (moze kielbacha) zeby byla ta odrobina tluszczyku na smaczek :))) I zrobilabym taki oszukany bigosik.

• Autor: alman Data: 2008-06-26 15:43:18

Do kapuchy szkoda, ale zrób sos. Możesz zrobić np. śliwkowy sosik - suszone śliwki posiekać, zalać bulionem /może być z kostki, i pogotować z 15 min. trochę ostudzić, zmiksować, zrobić lekką zasmażkę z masła i mąki i połączyć ze zmiksowanymi śliwkami, zagotować, dodać do smaku pieprz ew. sól.
    Albo zrób w galarecie - ułóż na półmisku na przemian np. z brzoskwiniami z puszki /albo inne połączenie/ i zalej galaretą.

• Autor: smakosia Data: 2008-06-26 18:08:27

Proponuję to: http://wielkiezarcie.com/przepis11683.html Wystarczy, że pominiesz etap smażenia mięsa i po przygotowaniu warzyw dodasz pokrojony np.w słupki schab. Zakładam,że w tym sosie aż tak bardzo nie wyczujesz suchości mięsa :-)

• Autor: Dava Data: 2008-06-26 18:42:54

Bardzo dziękuje wszystkim, którzy odpisali mi i podali nowe fajne pomysły. Jestem Wam bardzo wdzięczna!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu