Forum

Kuchenne porady

proszę Was o pomoc

• Autor: katyna1 Data: 2008-06-26 14:50:10

Czy jest możliwa pasteryzacja świeżo wyciśniętych soków w sokowirówce np. z jagód czy czerwonej pozeczki? Jeżeli nie, to jak robią te ze sklepów? 200ml soku z borówki czarnej kosztuje 8zł!!!!!!!!

• Autor: Balbina71 Data: 2008-06-26 14:59:41

Do wszystkich sklepowych przetworow dodaja kupe chemikali !

• Autor: katyna1 Data: 2008-06-26 15:52:18

ha! to bym tu nie pisała! Jestem wegetarianką, a reszta rodzinki alergicy pokarmowi więc czytanie składu to mój nałóg. Soczek stoi koło syropu klonowego i jest w składzie: sok świezo wycisniety z borówki amerykańskiej,pasteryzowany. Dlatego się tym zainteresowałam że tak można. Mama to zawsze wyciskała w sokowniku (zasypywanie cukrem i gotowanie parą), potem pasteryzowała. A mi chodzi o sok świeży bez gotowania.Dziękuję

• Autor: Glumanda Data: 2008-06-26 18:01:48

Wg mnie pasteryzacja , to konserwowanie czegos przez dzialanie termiczne... Hmm, przeczytaj co pisze na Wikipedii.

"Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C."

Tu chodzi na pewno o bardzo szybkie podgrzanie i tak samo szybkie schlodzenie. Ten kupny sok, jest na pewno tez tak pasteryzowany... inaczej by sie zepsul. Swiezy, jak sama nazwa wskazuje..to taki przed chwila przygotowany...nie moze byc sprzed 5 miesiecy..bo juz nie bedzie swiezy. :)

• Autor: gitan Data: 2008-06-26 20:06:06

Katyno1 - wszystkie soki robię przez sokownik np 1.20 kg malin czy borówki amerykańskiej i na to sypie 1 kg cukru i tak na zmianę aż się sokownik zapełni i sok leje prosto do butelek. Trzymają sie bardzo dobrze.Do owoców które zostaną .mozna dodac trochę swieżych i usmazyc powidełko.

• Autor: katyna1 Data: 2008-06-27 14:40:27

Użytkownik gitan napisał w wiadomości:
    > Katyno1 - wszystkie soki robię przez sokownik np 1.20 kg malin czy borówki
    > amerykańskiej i na to sypie 1 kg cukru i tak na zmianę aż się sokownik zapełni
    > i sok leje prosto do butelek. Trzymają sie bardzo dobrze.Do owoców które
    > zostaną .mozna dodac trochę swieżych i usmazyc powidełko.
     BARDZO, BARDZO MOCNO DZIĘKUJĘ!!!! Tamte soki są bez cukru, dziś widziałam przywieźli z jeżyn. Spróbuję powyższego przepisu, bardzo dziękuję i życzcie mi powodzenia, bo to moje pierwsze w życiu przetwory i już jedne schrzaniłam: zasypałam jagody cukrem i zagotowałam słoik, ale coś nie chwycił, zagotowałam 2 raz 20min i dalej nic, więc zostały skonsumowane ze  śmie Bardzo dzięki i buziaczkitanką:):):)

• Autor: mlena Data: 2008-06-26 18:35:54

Wszystkie soki które są w sprzedaży są pasteryzowane. Mogą być pasteryzowane już po rozlaniu w butelki i zamknięciu- przechodzą pasteryzaję w tunelu, badż w pasteryzatorze przepływowym t.zn. sok przepływa rurami przez pasteryzator, a po pasteryzacji dopiero jest rozlewany. Według mnie  soczki w kartonikach w ten sposób są pasteryzowane. Sok który kupujemy i jest napisane 100% soku naturalnego to tak naprawdę nie jest to tylko wyciśnięty z owocu sok, zawsze jest tam dodawana woda. W sokowirówce raczej nie ma mozliwości pasteryzacj soku, ale w sokowarce-sokowniku to juz tak. Rurką wylatuje gorący soczek, który do wyparzonych słoikow lub butelek mozemy wlewać.

• Autor: Janek Data: 2008-06-26 21:01:45

Smiało możesz tak robić: soki w słoiczlkach od dżemów pasteryzuję ok 10 minut (wstawiam na większy ogień, aż zaczną słoiki "podskakiwać" lekko) i po 10 minutach "pyrkotania" wyjmuję  je, stawiam na ręczniku do wystudzenia.
    Tak robie soki (przez sokowirówkę )również z buraków, marchwi , a zimą nie ma lepszego napoju (czasem do wiosny wystarcza) tylko do picia vczasem nmieszam  i dodaje wode, czasami nieco miodu zamiast cukru ale to ju ż przed samym spożyciem.
    Brzoskwienie ( wtym roku niestety nie będę mił ) obieram ze skórki wycrzucam pestki miąższ miksuję z wodą ( 3 ; 1) wody >>1 część),dodaję 10g cukru i wlwwam do sloikow. Zimą czy wiosną rozcieńczam 1:1 z przegotowana woda i napój gotowy  teraz można dodać miodu zamiast cukru.
    Wg mnie soki z kartoników czy przez sokownik pozbawione sa "natury" lapidarnie określając.
     Rodzina z początku miała opory ale "Młodsza" pierwsza stwierdzila ,że to lepsze nawet niż ...kompot, bo ma smak i zapach świeżego owocvu(!). a soki z burakow czy marchwi, to trzeba "skosztować".Można dodać do słoiczka po 1 ziarenku gożdzika i ziela angielskiego, a do marchwi nic nie dodawać.
     Sok z burakow wykorzystuję również do robienoa na szybko barszczu czuystego, zakwaszanie  robię octem z jabłek, tez własnej "produkcji".

Janek

• Autor: katyna1 Data: 2008-06-27 14:44:20

NO SUPER, DZIĘKI.  Czytając Wasze porady spokojniej podejdę do czegoś dla mnie tak trudnego, jak zrobienie klusek(które nigdy w życiu do dziś mi się nie udały, choć jestem w miarę sprawną kucharzycą). Dzięki Janek

• Autor: Janek Data: 2008-06-26 21:02:38

(zdublowało się)
    Janek

• Autor: woila Data: 2008-06-26 22:41:49

Możesz pasteryzować, w zeszłym roku robiłam soki marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowe, świeżo wyciśnięte, bez cukru i innych dodatków wlewałam do słoików i pasteryzowałam ok 20 min. (dla pewności) i muszę Ci powiedzieć, że do dziś mam jeszcze 2 słoiki i mają się całkiem dobrze.

• Autor: katyna1 Data: 2008-06-27 14:45:31

BOMBA!! super dzięki!!!

• Autor: Jarka Data: 2008-06-27 07:44:10

Użytkownik katyna1 napisał w wiadomości:
    > Czy jest możliwa pasteryzacja świeżo wyciśniętych soków w sokowirówce np. z
    > jagód czy czerwonej pozeczki? Jeżeli nie, to jak robią te ze sklepów? 200ml
    > soku z borówki czarnej kosztuje 8zł!!!!!!!!
    Pasteryzuję wszystkie soki owocowe po dodaniu odpowiedniej ilości cukru, który działa konserwująco.Słoiki z sokiem wstawiam do garnka zalewając je w całości wodą i  pasteryzuję/parzę/ około 20 minut od momentu zagotowania.Jednak najczęściej korzystam ze sokownika, który można obecnie z łatwością kupić w sklepach gospodarstwa domowego.Jednak sok ze świeżych warzyw i owoców ma o wiele więcej witamin i mniej cukru od tego pasteryzowanego sposobem domowym. Przy tej okazji trzeba się jeszcze zastanowić nad pochodzeniem przeznaczonych do spożycia roślin.
    W sklepach kupujesz produkty konserwowane chemicznie.

• Autor: katyna1 Data: 2008-06-27 14:48:17

Jeszcze ostatnie pytanko, chciałam zrobić nalewkę z czerwonych porzeczek, ale teściowa stwierdziła, że po nalewce z porzeczek strasznie głowa boli. Jak już to jeżyny czy inne, ale nie porzeczki, to prawda?

• Autor: Janek Data: 2008-06-27 19:17:07

Jest w tym nieco prawdy: niektóre osoby bardzo źle reagują na sok oddawany przez pestki z porzeczek.  Śmieszne może ale prawdziwe, po nalewce z czarnych nie mają żadnej reakcji.
     Sprawdzone!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu