Witam :) postanowiłam zrobić w tym roku parę słoiczków powideł ale truskawkowych... mam więc pytań kilka... czy powidła z truskawek robi się tak samo jak ze śliwek??? czy trzeba je dosładzać? Pozdrawiam Żarłocznych :)
Powiem szczerze, ze nie slyszalam o powiadlach truskawkowych. Jedyna Twoja nadzieja to nasza alidab, jak ona nie bedzie wiedziala jak to sie robi i czy sie wogole robi, to juz chyba nikt inny. Pozdrawiam.
Ja jadłam takie powidła u koleżanki i wiem, że sie robi... zreszta jak wpisałam w google "powidła truskawkowe" to wiele takich sformułowań wyskoczyło tylko niestety żadnego przepisu :(
Mari...:))) Dzięki za uznanie ale w tym przypadku- zdecydowanie na kredyt... Powidłeł z truskawek nigdy nie robiłam i nie słyszałam ale smażyłam natomiast powidła z agrestu z dodatkiem truskawek. To już zupełnie inna bajka...Znam i robię konfitury z truskawek głównie jako deser do herbaty czy deseru - są aromatyczne ale także bardzo słodkie. Przy okazji rada dla tych, którzy robią dżemy, konfitury z truskawek - aby zachować intensywny kolor tych przetworów, dodaję do smażenia garść wiśni. Zdecydowanie podnosi ich smak już niejako przy okazji utrwalenia koloru...:))) Zamiast wiśni można dodać sok z cytryny ale to już nie to samo.Oczywiście po nałożeniu do słoiczka daję na wierzch 1 łyżeczkę alkoholu a zimą - najbardziej przyjemny etap - degustacja...:))))
Mój sposób na truskawki smażone:- zasypac truskawki cukrem /na 4 kg truskawek- 1 kg cukru/ na noc, rano odcedzic sok.Truskawki smażyc na wolnym ogniu, pilnując żeby sie nie przypaliło.Truskawki nakładam do słoiczków i jeszcze je pasteryzuje.Sokiem,który został zalewam świeże truskawki w słoiku i też pasteryzuje jest mocniejszy kompot na zimę. Smacznego
Witam :) postanowiłam zrobić w tym roku parę słoiczków powideł ale truskawkowych... mam więc pytań kilka... czy powidła z truskawek robi się tak samo jak ze śliwek??? czy trzeba je dosładzać? Pozdrawiam Żarłocznych :)
Powiem szczerze, ze nie slyszalam o powiadlach truskawkowych.
Jedyna Twoja nadzieja to nasza alidab, jak ona nie bedzie wiedziala jak to sie robi i czy sie wogole robi, to juz chyba nikt inny.
Pozdrawiam.
Ja jadłam takie powidła u koleżanki i wiem, że sie robi... zreszta jak wpisałam w google "powidła truskawkowe" to wiele takich sformułowań wyskoczyło tylko niestety żadnego przepisu :(
odparowuje truskawki w miedzyczasie je dosładzajac ale nie daje cukru zelujacego..w sumie to je smaze jak powidla..
Mari...:))) Dzięki za uznanie ale w tym przypadku- zdecydowanie na kredyt...
Powidłeł z truskawek nigdy nie robiłam i nie słyszałam ale smażyłam natomiast powidła z agrestu z dodatkiem truskawek. To już zupełnie inna bajka...Znam i robię konfitury z truskawek głównie jako deser do herbaty czy deseru - są aromatyczne ale także bardzo słodkie.
Przy okazji rada dla tych, którzy robią dżemy, konfitury z truskawek - aby zachować intensywny kolor tych przetworów, dodaję do smażenia
garść wiśni. Zdecydowanie podnosi ich smak już niejako przy okazji utrwalenia koloru...:))) Zamiast wiśni można dodać sok z cytryny ale to już nie to samo.Oczywiście po nałożeniu do słoiczka daję na wierzch 1 łyżeczkę alkoholu a zimą - najbardziej przyjemny etap - degustacja...:))))
Mój sposób na truskawki smażone:- zasypac truskawki cukrem /na 4 kg truskawek- 1 kg cukru/ na noc, rano odcedzic sok.Truskawki smażyc na wolnym ogniu, pilnując żeby sie nie przypaliło.Truskawki nakładam do słoiczków i jeszcze je pasteryzuje.Sokiem,który został zalewam świeże truskawki w słoiku i też pasteryzuje jest mocniejszy kompot na zimę. Smacznego
-
Super!!! dzieki wielkie za radę :) zaraz biorę się do roboty :)