Kochane zarloczki. Zastanawiam sie nad zakupem maszynki do pieczenia chleba. Czytalam ze wsypuje sie do niej wszystkie skladniki na chleb a ona juz reszte robi sama. Ponoc taki chlebek zawsze sie udaje. Napiszcie czy mieliscie do czynienia z czym takim, jesli tak, to jakie sa wasze wrazenia, spostrzezenia. Na co uwazac przy zakupie i w ogole co sadzicie o takim urzadzeniu. Czy warto w nie zainwestowac?
Ja automat do pieczenia mam od dwoch lat bardzo go sobie chwalę. Szczególnie jak zapomnę kupić chlebek i na sniadanie zabraknie/mam do najblizszego sklepu 1,5 km/ wieczorem załączam automat i rano wyjmuję chlebek na śniadanie.Jeszcze mi się nie zdażyło zeby chlebek się nie udał. Ja polecam.
Użytkownik Shanna napisał w wiadomości: > Kochane zarloczki. Zastanawiam sie nad zakupem maszynki do pieczenia chleba. > Czytalam ze wsypuje sie do niej wszystkie skladniki na chleb a ona juz reszte > robi sama. Ponoc taki chlebek zawsze sie udaje. Napiszcie czy mieliscie do > czynienia z czym takim, jesli tak, to jakie sa wasze wrazenia, spostrzezenia. > Na co uwazac przy zakupie i w ogole co sadzicie o takim urzadzeniu. Czy warto > w nie zainwestowac?
nawet sie nie zastanawiaj :) kupuj , ja piekę w automacie chlebek juz drugi rok , nie ma nic lepszego od zapachu świeżego chlebka , http://wielkiezarcie.com/przepis31786.html , to mój chlebuś , robię różne , na poczatku z przepisu , teraz już sama wymyslam :)
Melduję Moulinexa ;) Rzeczy , które ja wzięłam pod uwagę : 1. programy - z jakich będę na pewno korzystać (wyrabianie ciasta, wyrabianie ciasta na makaron, pizzę, wyrastanie, w tym roku pierwszy raz zrobiłam konfitury z truskawek, właśnie w maszynie - wyszły pyszne, choć musiałam jednak włączyć na kilkanaście minut program "dopiekanie", by je nieco zagęścić) oprócz oczywiście typowo chlebowych programów. W maszynie na przykład wyrabiam i rośnie mi ciasto na puszystą drożdżówkę ze śliwkami. 2. ilość mieszadeł - wiem, że niektórzy są zadowoleni z jednomieszadłowych, ale mnie zaprzyjaźniona maszynistka poleciła jednak dwa. 3. wady - choć chleby prawie zawsze się udają (ważna jest kolejność dodawania i temperatura poszczególnych składników), to jednak wadą większości automatów jest bardzo słabe dopieczenie wierzchu chleba (brak grzałki w samej pokrywie). Ja czasem smaruję lekko rozkłóconym białkiem tuż przed samym końcem pieczenia (wcześniejsze otwarcie pokrywy i smarowanie czymś zimnym skutkuje zwykle zakalcem). Albo wyrabiam chleb w maszynie, tam podrośnie, przekładam do lekko nagrzanej foremki, nakrywam ściereczką, podrasta sobie jeszcze chwilę, a potem fruuuu! do piekarnika. Skąd ten pomysł ? Przyznaję , nie udaje mi sie nigdy tak super wyrobić ciasta, jak może i robi to maszyna. 4. dostępność dobrych, sprawdzonych mieszanek chlebowych (zanim zaczniesz komponować swoje). Tu rewelacyjnie sprawdziło się Allegro i mieszanki z Młyna w Bogutynie.
Myślę też, że w czeluściach WŻ znajdzie się parę wątków i artykułów na temat automatów, maszyn do chleba. Poczytasz, zorientujesz się i przemyślisz, co Ci w nim jest naprawdę potrzebne, bo szkoda wydawać kasę na funkcje, których i tak nie będzie się potem uzywać (na przykład namiętnie uwielbiasz ręczne wyrabianie ciasta na makaron lub włoskie kręcenie na palcu blatu na pizzę ;) , wtedy te programy możesz sobie spokojnie podarować) Pozdrawiam. Paola
Paola_r ja wlasnie tez sie zastanawiam nad kupnem maszyny znalazłam tez moulinexa, warto go kupić? uwielbiam domowy chlebek ale upiekłam raz i wyszedł niewypał. bede wdzieczna za rade.
chciałam jeszcze powiedziec bo któras a was pisała ze nie moze jesc chleba bo jest chora na celiakie, wiec są mieszanki bezglutenowe chyba glutenex, nie jestem pewna siostra córeczce piecze takie tylko siostra piecze w piekarniku bo jest zdolna nie to co ja :P
Zosiu, wady i zalety mojego Moulinexa opisałam w wątku i nie mam, niestety, praktycznego porównania z innymi maszynami (Clatronic, AFK, Bifinett itp). Moulinex XXL generalnie i dość mocno nie dopieka wierzchu. Może to przeszkadzać, kiedy podajesz chleb z bladym wierzchem ukrojonej kromki. Za to genialnie wyrabia wszystko, o co się go poprosi ;) Ciasto na chleb i drożdżówki wyrasta świetnie (używałam i suchych drożdży, i zaczynu ze świeżych, zachowując oczywiście wskazówki z instrukcji, np. co do proporcji i temperatury wody). Dorasta w osobnej foremce i tak piecze je wtedy piec. Generalnie jestem zadowolona. Czy Ty byłabyś? Zależy, do czego chciałabyś swojego Moulinexa używać. Z każdym chlebem jest tak, że przysłowiowe "pierwsze koty za płoty", więc się absolutnie nie zniechęcaj pierwszym, nieudanym. Maszyny też mają swoje wady, albo powielają nasze błędy (niewłaściwa temperatura dodanych składników, niewłaściwe proporcje, niewłaściwy program wyrabiania przy różnych rodzajach mąki itp). Musisz zatem sama zdecydować o zakupie. Pozdrawiam cieplutko ! Paola.
ja mam kenwooda od 8 miesiecy i wogole nie kupuje chleba. Moj maszynek jest jednomieszadlowy i jak na moje potrzeby wystarczy.
Z chlebkiem mozna kombinowac i i robic rozniste kombinacje.
Jedyne co mnie irytuje, ze co jakis czas blaszki trzymajace foremke sie odksztalcaja i foremka w trakcie mieszania wyskakuje "ze sruby". Maz costam dogina i jest ok :)
nie znam sie bardzo ale wiem, ze znajomi maja corcie uczulona...nie wiem tylko czy na gluten. I wlasnie maszyna to dla nich ratunek bo kupuja make jakas specjalna i wypiekaja bezpieczny chlebek dla cory.
Ja też się tak zastanawiam i zastanawiam no i chyba się w końcu skuszę. Tym bardziej, że u nas w piekarni jest paskudne pieczywo a po moje ulubione bułeczki muszę jeździć ekstra do Tesco
w Poslce na ta maszyne nie zdecydowalabym sie, ale tutaj chleb sklepowy jak wata, a ten lepszy w piekarni to rownowartosc 20zlotych. Wiec maszyna sobie robi a my sobie rosniemy.. :):):)
Ale nie wszędzie on jest. Tak jak pisałam wcześniej w piekarni obok mnie jest ohydne pieczywo dlatego też zastanawiam się nad kupnem automaciku. Pozdrawiam
Masz racje, ze nie potrzebujemy maszyny do upieczenia domowego chleba, ale ja sie nad nia zastanawiam, bo moj piekarnik jest jakis nie taki a i mnie nie zawsze w nim cos wyjdzie, poza tym chleba z ziarnami to juz niemal wcale nie da sie w nim przepiec. Z wierzchu wyglada smakowicie a w srodku jest surowa masa. Stad moj pomysl z maszynka do chleba, bo czasem ma sie ochote na cos "wykwintniejszego" niz dmuchane pieczywo ;) Zreszta mysle ze po Waszych odpowiedziach zdecyduje sie na zakup. Juz nawet przegladalam tutejsze modele i chyba zaczne namawiac slubnego na wydanie pieniazkow - oczywiscie w slusznej sprawie ;))))))))))
Poszlam dzis do sklepu i dumnie wynioslam wielki karton, ktory- balam sie, ze nie zmiesci sie w samochodzie ;) W domu nastapilo szybkie odpakowanie, przeczytanie instrukcji, sprawdzenie czy wszystkie skladniki sa i....oficjalne uruchomienie maszyny. Teraz czekam co z tego bedzie. Co chwile zagladam co i jak. Poniewaz pisalyscie na co mam zwracac uwage, mowie Wam co kupilam: jedno mieszadlowy. Piecze chleb, ciasto (nawet jakies przepisy sa), robi dzemy i marmolady - lacznie 10 programow. Mozna ustawic sile przypiekania skorki i nie trzeba pozniej "dopiekac" w piekarniku zeby sie zrumienil, poniewaz na pokrywie tez znajduje sie plyta grzewcza. W kazdym razie bardzo dziekuje za wszelkie rady.
nie zniechecaj sie jak pierwszy chlebek nie bedzie dokladnie taki jak bys chciala. U mnie w domu maz najlepiej nastawia :):):) jak tak mu powtarzam i powtarzam i dziala :):):)
Witam! Ja tez mam maszyne do pieczenia chlebka, teraz "odpoczywa" bo mojemu mezusiowi chlebus z automatu sie "przejadl" , moze masz jakies ciekawe przepisy? ja z ksiazki ktora byla przy maszynie pieke tylko dwa chlebki bo inne sa niedobre, czasem pieke chlebus w piekarniku i chyba dzis tak zrobie, ale jakbys miala jakies fajne przepisy na automat to chetnie bym skorzystala posrawiam
Witam wszystkich, wyciągam wątek. Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką Moulinexa. Pierwszy chlebek już upieczony, koleżanka dała mi przepis na chlebek mleczny, wyszedł pyszny. A teraz pytanie: robicie w maszynie chleb tylko na drożdzach czy też na rozczynach i zakwasach? Jeśli na rozczynach i zakwasach to jaka jest koloejność dodawania składników?
Kochane zarloczki.
Zastanawiam sie nad zakupem maszynki do pieczenia chleba. Czytalam ze wsypuje sie do niej wszystkie skladniki na chleb a ona juz reszte robi sama. Ponoc taki chlebek zawsze sie udaje.
Napiszcie czy mieliscie do czynienia z czym takim, jesli tak, to jakie sa wasze wrazenia, spostrzezenia. Na co uwazac przy zakupie i w ogole co sadzicie o takim urzadzeniu. Czy warto w nie zainwestowac?
Ja automat do pieczenia mam od dwoch lat bardzo go sobie chwalę. Szczególnie jak zapomnę kupić chlebek i na sniadanie zabraknie/mam do najblizszego sklepu 1,5 km/ wieczorem załączam automat i rano wyjmuję chlebek na śniadanie.Jeszcze mi się nie zdażyło zeby chlebek się nie udał. Ja polecam.
Użytkownik Shanna napisał w wiadomości:
> Kochane zarloczki. Zastanawiam sie nad zakupem maszynki do pieczenia chleba.
> Czytalam ze wsypuje sie do niej wszystkie skladniki na chleb a ona juz reszte
> robi sama. Ponoc taki chlebek zawsze sie udaje. Napiszcie czy mieliscie do
> czynienia z czym takim, jesli tak, to jakie sa wasze wrazenia, spostrzezenia.
> Na co uwazac przy zakupie i w ogole co sadzicie o takim urzadzeniu. Czy warto
> w nie zainwestowac?
nawet sie nie zastanawiaj :) kupuj , ja piekę w automacie chlebek juz drugi rok , nie ma nic lepszego od zapachu świeżego chlebka ,
http://wielkiezarcie.com/przepis31786.html , to mój chlebuś , robię różne , na poczatku z przepisu , teraz już sama wymyslam :)
tu masz linki poczytaj sobie http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=20197&post=20245 , http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=20197&post=20197
mozesz wpisac w wyszukiwarce "automat do chleba " i znajdziesz sporo informacji na ten temat :) a przepisów te sporo :)
Melduję Moulinexa ;)
Rzeczy , które ja wzięłam pod uwagę :
1. programy - z jakich będę na pewno korzystać (wyrabianie ciasta, wyrabianie ciasta na makaron, pizzę, wyrastanie, w tym roku pierwszy raz zrobiłam konfitury z truskawek, właśnie w maszynie - wyszły pyszne, choć musiałam jednak włączyć na kilkanaście minut program "dopiekanie", by je nieco zagęścić) oprócz oczywiście typowo chlebowych programów.
W maszynie na przykład wyrabiam i rośnie mi ciasto na puszystą drożdżówkę ze śliwkami.
2. ilość mieszadeł - wiem, że niektórzy są zadowoleni z jednomieszadłowych, ale mnie zaprzyjaźniona maszynistka poleciła jednak dwa.
3. wady - choć chleby prawie zawsze się udają (ważna jest kolejność dodawania i temperatura poszczególnych składników), to jednak wadą większości automatów jest bardzo słabe dopieczenie wierzchu chleba (brak grzałki w samej pokrywie).
Ja czasem smaruję lekko rozkłóconym białkiem tuż przed samym końcem pieczenia (wcześniejsze otwarcie pokrywy i smarowanie czymś zimnym skutkuje zwykle zakalcem).
Albo wyrabiam chleb w maszynie, tam podrośnie, przekładam do lekko nagrzanej foremki, nakrywam ściereczką, podrasta sobie jeszcze chwilę, a potem fruuuu! do piekarnika.
Skąd ten pomysł ? Przyznaję , nie udaje mi sie nigdy tak super wyrobić ciasta, jak może i robi to maszyna.
4. dostępność dobrych, sprawdzonych mieszanek chlebowych (zanim zaczniesz komponować swoje).
Tu rewelacyjnie sprawdziło się Allegro i mieszanki z Młyna w Bogutynie.
Myślę też, że w czeluściach WŻ znajdzie się parę wątków i artykułów na temat automatów, maszyn do chleba.
Poczytasz, zorientujesz się i przemyślisz, co Ci w nim jest naprawdę potrzebne, bo szkoda wydawać kasę na funkcje, których i tak nie będzie się potem uzywać (na przykład namiętnie uwielbiasz ręczne wyrabianie ciasta na makaron lub włoskie kręcenie na palcu blatu na pizzę ;) , wtedy te programy możesz sobie spokojnie podarować)
Pozdrawiam. Paola
EDIT :
O, Makusia już podała, co trzeba ! :)
Paola_r ja wlasnie tez sie zastanawiam nad kupnem maszyny znalazłam tez moulinexa, warto go kupić? uwielbiam domowy chlebek ale upiekłam raz i wyszedł niewypał. bede wdzieczna za rade.
Zosiu, wady i zalety mojego Moulinexa opisałam w wątku i nie mam, niestety, praktycznego porównania z innymi maszynami (Clatronic, AFK, Bifinett itp).
Moulinex XXL generalnie i dość mocno nie dopieka wierzchu. Może to przeszkadzać, kiedy podajesz chleb z bladym wierzchem ukrojonej kromki.
Za to genialnie wyrabia wszystko, o co się go poprosi ;) Ciasto na chleb i drożdżówki wyrasta świetnie (używałam i suchych drożdży, i zaczynu ze świeżych, zachowując oczywiście wskazówki z instrukcji, np. co do proporcji i temperatury wody). Dorasta w osobnej foremce i tak piecze je wtedy piec.
Generalnie jestem zadowolona. Czy Ty byłabyś? Zależy, do czego chciałabyś swojego Moulinexa używać.
Z każdym chlebem jest tak, że przysłowiowe "pierwsze koty za płoty", więc się absolutnie nie zniechęcaj pierwszym, nieudanym. Maszyny też mają swoje wady, albo powielają nasze błędy (niewłaściwa temperatura dodanych składników, niewłaściwe proporcje, niewłaściwy program wyrabiania przy różnych rodzajach mąki itp).
Musisz zatem sama zdecydować o zakupie.
Pozdrawiam cieplutko ! Paola.
ja mam kenwooda od 8 miesiecy i wogole nie kupuje chleba. Moj maszynek jest jednomieszadlowy i jak na moje potrzeby wystarczy.
nie znam sie bardzo ale wiem, ze znajomi maja corcie uczulona...nie wiem tylko czy na gluten. I wlasnie maszyna to dla nich ratunek bo kupuja make jakas specjalna i wypiekaja bezpieczny chlebek dla cory.
Ja też się tak zastanawiam i zastanawiam no i chyba się w końcu skuszę. Tym bardziej, że u nas w piekarni jest paskudne pieczywo a po moje ulubione bułeczki muszę jeździć ekstra do Tesco
w Poslce na ta maszyne nie zdecydowalabym sie, ale tutaj chleb sklepowy jak wata, a ten lepszy w piekarni to rownowartosc 20zlotych. Wiec maszyna sobie robi a my sobie rosniemy.. :):):)
Czemu nie zdecydowałabyś się na tą maszynę w Polsce??
U nas chleb jest tak puszysty ze nieraz cala skibeczka sie lamie w rece. A bulki sa jak gabki. A mnie tak sie marzy polska buleczka ;)
poniewaz w Polsce jest cos takiego jak przepyszny chleb szczecinski :) i jadlam go w maju :)
Ale nie wszędzie on jest. Tak jak pisałam wcześniej w piekarni obok mnie jest ohydne pieczywo dlatego też zastanawiam się nad kupnem automaciku. Pozdrawiam
no nie wszedzie ale u mnie byl, wiec nie potrzebna mi tam byla maszyna do chleba.
Ja tylko przypominam że do upieczenia domowego chleba wcale nie potrzebujemy maszyny!
Masz racje, ze nie potrzebujemy maszyny do upieczenia domowego chleba, ale ja sie nad nia zastanawiam, bo moj piekarnik jest jakis nie taki a i mnie nie zawsze w nim cos wyjdzie, poza tym chleba z ziarnami to juz niemal wcale nie da sie w nim przepiec. Z wierzchu wyglada smakowicie a w srodku jest surowa masa. Stad moj pomysl z maszynka do chleba, bo czasem ma sie ochote na cos "wykwintniejszego" niz dmuchane pieczywo ;)
Zreszta mysle ze po Waszych odpowiedziach zdecyduje sie na zakup. Juz nawet przegladalam tutejsze modele i chyba zaczne namawiac slubnego na wydanie pieniazkow - oczywiscie w slusznej sprawie ;))))))))))
a poza tym poprostu wrzucasz i zapominasz :)
Poszlam dzis do sklepu i dumnie wynioslam wielki karton, ktory- balam sie, ze nie zmiesci sie w samochodzie ;)
W domu nastapilo szybkie odpakowanie, przeczytanie instrukcji, sprawdzenie czy wszystkie skladniki sa i....oficjalne uruchomienie maszyny.
Teraz czekam co z tego bedzie. Co chwile zagladam co i jak.
Poniewaz pisalyscie na co mam zwracac uwage, mowie Wam co kupilam:
jedno mieszadlowy. Piecze chleb, ciasto (nawet jakies przepisy sa), robi dzemy i marmolady - lacznie 10 programow.
Mozna ustawic sile przypiekania skorki i nie trzeba pozniej "dopiekac" w piekarniku zeby sie zrumienil, poniewaz na pokrywie tez znajduje sie plyta grzewcza.
W kazdym razie bardzo dziekuje za wszelkie rady.
gratuluje :) chlebowej maszynerii
Witam! Ja tez mam maszyne do pieczenia chlebka, teraz "odpoczywa" bo mojemu mezusiowi chlebus z automatu sie "przejadl" , moze masz jakies ciekawe przepisy? ja z ksiazki ktora byla przy maszynie pieke tylko dwa chlebki bo inne sa niedobre, czasem pieke chlebus w piekarniku i chyba dzis tak zrobie, ale jakbys miala jakies fajne przepisy na automat to chetnie bym skorzystala posrawiam
Ja mam mnostwo przepisow od makusi. Mysle, ze jak ja poprosisz to Tobie rowniez przesle.
ok , sproboje moze mi sie uda, dzieki
Witam wszystkich, wyciągam wątek. Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką Moulinexa. Pierwszy chlebek już upieczony, koleżanka dała mi przepis na chlebek mleczny, wyszedł pyszny.
A teraz pytanie: robicie w maszynie chleb tylko na drożdzach czy też na rozczynach i zakwasach? Jeśli na rozczynach i zakwasach to jaka jest koloejność dodawania składników?