Forum

Kuchenne porady

czym zastąpić cząber?

• Autor: woila Data: 2008-06-28 13:34:40

No właśnie mam problem, bo nie mogę znaleźć w sklepach cząbru i mam dylemat, czy mogę zrezygnować z jego dodatku czy lepiej dać coś zastępczego?

• Autor: Janek Data: 2008-06-28 16:00:08

Użytkownik woila napisał w wiadomości:
    > No właśnie mam problem, bo nie mogę znaleźć w sklepach cząbru i mam dylemat,
    > czy mogę zrezygnować z jego dodatku czy lepiej dać coś zastępczego?

Nie piszesz do jakiej potrawy,  więc nie wiadomo jak Ci pomoc, dlatego być może nikt się nie odezwał.

• Autor: Shaera Data: 2008-06-28 20:38:53

Dokładnie tak. Ale mimo wszystko, żeby troszeczkę Cię naprowadzić, zamiast cząbru zastosowałabym majeranek i tymianek ^.-

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-06-29 05:44:45

W aptece lub slepach zielarskich pytaj o hyzop lekarski. Jest mocno zbliżony do cząbru i wspaniale go zastępuje.

• Autor: woila Data: 2008-06-29 13:19:41

Hmm, to prawda, nie napisałam do jakiej potrawy ale cząber jest cząber, sądziłam, że nie ma znaczenia w jakiej potrawie... To miało być do kofty wg malbec ale w przepisie jest już i majeranek i tymianek, myślałam, że cząber ma bardzo specyficzny smak, dlatego zapytałam. Skoro jednak można go "zastąpić" w\w, to chyba nie odczułam dużej starty smakowej.. Mimo wszystko dziękuję za pomoc...

• Autor: lubczyk69 Data: 2008-06-30 06:45:32

Użytkownik woila napisał w wiadomości:
    > Hmm, to prawda, nie napisałam do jakiej potrawy ale cząber jest cząber,
    > sądziłam, że nie ma znaczenia w jakiej potrawie... To miało być do kofty wg
    > malbec ale w przepisie jest już i majeranek i tymianek, myślałam, że cząber ma
    > bardzo specyficzny smak, dlatego zapytałam. Skoro jednak można go
    > "zastąpić" w\w, to chyba nie odczułam dużej starty smakowej.. Mimo
    > wszystko dziękuję za pomoc...

Majeranku nie powinnosię dodawać tam gdzie jest tymianek i odwrotnie! Obie te przyprawy (choć wchodzą w skład ziół prowansalskich) nie powinny być stosowane jednocześnie, ponieważ znoszą nawzajem swój własny specyficzny aromat!
    Radzi Życzliwy.

• Autor: woila Data: 2008-06-30 09:43:18

Wiesz Lubczyku, ja już o tym kiedyś słyszałam lub czytałam i nawet tknęło mnie, kiedy robiłam te kofty ale skoro tak jest w przepisie, no to nie bedę przecież dyskutować, tym bardziej, że jeszcze nie miałam pojęcia jak to smakuje . Faktem jest, że kiedy improwizuję z własnymi potrawami, to nigdy nie dodaję tych przypraw razem. Ale jak to mówił Pawlak : "...Mądrego, to i warto posłuchać..."  Dziękuję za Twoją cenną uwagę, na przyszłość nie powinnam już mieć wątpliwości :)

• Autor: malbec Data: 2008-07-04 19:18:39

Ojojoj, dyskutować można! :) Przepis mój, też słyszałam o znoszeniu się smaków, ale ponieważ przepis od "tambylca" odziedziczony, to robiłam tak jak stoi napisane i nie żałowałam. Faktycznie mozna ominąć cząber, można nawet dodac sam tymianek lub sam majeranek-przeciwskazań nie ma :). Kofty są na tyle intensywne w smaku przy użyciu mieszanych ziół, że domniemywam, że o ten efekt chodziło. Pozdrawiam smacznie!

• Autor: saburg Data: 2008-07-05 19:04:17

Może znajdziesz we Francji ? Szukaj sariette albo pèbre d'ai lub poivrette ( ta ostatnia nazwa jest ze Szwajcarii romańskiej) albo zapraszam do Krakowa na Stary Kleparz.Można też przywieźć z Bułgarii czubricę. Albo po prostu http://www.przyprawy.net.pl/   i wszystko jasne!! Pozdrawiam!!

• Autor: woila Data: 2008-07-05 20:48:53

Szukałam tego we francuskich sklepach, wiem jak  się nazywa ale niestety nie miałam szczęścia znaleźć cząbru. Nie przeczę, że w ogóle nie ma ale może to zbyt małe miasto, żeby znaleźć tu niektóre przyprawy. W każdym razie problem już się rozwiązał, mój mąż właśnie jest w drodze do kraju i obiecał, że przywiezie mi cząber :)

• Autor: aamelia Data: 2009-08-17 19:22:42

a czy czaber to to samo co czubrica? wydawalo mi sie że nie...?

Przejdź do pełnej wersji serwisu