Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Zaczek czy Piast? pytanie do Krakowian

• Autor: Mari Data: 2008-06-29 15:22:45

Prosze  napiszcie mi, ktory dom studencki polecilisbyscie? Zajecia maja odbywac sie przy ulicy Garbarskiej.
    Chodzi mi o wyposazenie pokojow, stolowke i odleglosc od Garbarskiej. Pozdrawiam - Mari 

• Autor: ewu Data: 2008-06-29 15:37:17

Mari oba akademiki mają swoje plusy i minusy, ja mieszkałam w Piaście ale często bywałam w Żaczku. Zdecydowanie bliżej na Garbarską jest z Żaczka, akademik jest w zasadzie w samym centrum miasta obok Jagiellonki i Muzeum Narodowego, stołówka jest bardzo dobra ale łazienki są na korytarzach. Piast jest zdecydowanie dalej (jakieś 30 min na nogach). Obok miasteczka studenckiego AGH-u. Pokoje są dwuosobowe w składach: dwa pokoje i łazienka, na stołówce jedzenie jest naprawdę przepyszne. Obok akademika jest dyskont Plus. Pokoje są mniejsze niż w Żaczku. W Piaście mieszka dużo obcokrajowców mimo że tam przez rok mieszkałam to ze względu na atmosferę polecałabym Ci Żaczka. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz. Pozdrawiam Ewa

• Autor: Mari Data: 2008-06-29 15:54:06

Ewu, dzieki wielkie za informacje. Moglabys jeszcze powiedziec cos na temat tych wspolnych lazienek w Zaczku? Na stronach internetowych pisza, ze na kazdym pietrze jest kuchenka, w ktorej mozna sobie cos upichcic. Czy te kuchenki sa wyposazone np. w garnki czy trzeba miec swoje? A sprawa toalet jak wyglada? Tez tylko na korytarzu? Jest w pokoju np. telewizor, lodowka czy dostep do internetu? znajoma cudzoziemka musi wybrac do jutra akademik, w ktorych bedzie mieszkac. Pozdrawiam. 

• Autor: bea39 Data: 2008-06-29 16:38:40

Z tego co ja pamiętam i znam standarty domów studenckich to nie mają.Ale tez pojedynki maja swoje własne kąciki kuchenne w pokoju.

• Autor: ewu Data: 2008-06-29 16:59:16

W Piaście łazienki są przy pokojach, w łazienkach jest prysznic i toaleta, na każdym piętrze jest kuchnia ale naczynia trzeba mieć swoje. Lodówki o ile pamiętam to jest jedna na kuchnię ale trzymanie tam jedzenia ;)  no coż szybko może zniknąć. W Piaście na pewno jest w każym pokoju internet. Na dole jest też sala komputerowa z internetem, a na górze biblioteka. Wogóle w Piaście mieszka bardzo dużo cudzoziemców. aha jest też dobry fryzjer.
    w Żaczku nie jestem pewna czy obie części: stara i nowa mają internet.Łazienki są na korytarzu, toalety też, no i aneksy kuchenne. Ale wszystko trzeba mieć swoje niestety telewizorów nie ma nigdzie na wyposażeniu. Największą zaletą Żaczka jest to że wszędzie jest blisko i na Rynek i na Błonia, obok jest Park i Biblioteka JAgiellońska.

• Autor: ewu Data: 2008-06-29 17:02:22

Moim zdaniem najlepszym akademikiem UJ jest Bydgoska A i B. Tam są składy dwa pokoje łazienka i kuchnia. W każdym pokoju internet, fajne miejsce mieszkałam tam trzy lata i mam wspaniałe wspomnienia z pobytu tam. Jeśli Twoja znajoma studiowałaby w Krakowie na UJ-cie to polecam Bydgoską. Pozdrawiam Ewa

• Autor: Mari Data: 2008-06-29 20:09:31

Tak, bedzie studiowac na UJ ale w Centrum jezyka i kultury polskiej - do wyboru sa tylko te dwa domy studenckie. Przekaze wszystkie Wasze informacje i niech dziewczyna wybierze sama. Dziekuje Wam serdecznie. Pozdrawiam Mari 

Przejdź do pełnej wersji serwisu