Forum

Kuchenne porady

Nalewka czy likierek ? jagódkowy

• Autor: edziakalitowa Data: 2008-06-29 21:07:11

Przywiozłam 3 litry jagód od scyzoryków :)). Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na alkoholik jagodowy?

• Autor: kurkuma Data: 2008-07-01 23:03:32

Przepisu nie zdążyłam jeszcze sprawdziś bo dopiero w tym roku pierwszy raz nastawiłam, ale autor (Andrzej Sarwa) pisze, że jest wyborny. Podaję składniki:
    600 g jagód
    litr wytrawnego czerwonego wina gronowego
    600 g cukru
    pół laski wanilii
    2 litry wody
    2 litry spirytusu 96 %
    Jagody po przebraniu umyć, osuszyć, wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść, zalać winem i dodać wanilię. Słój zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe widne miejsce. Po tym czasie płyn zlać i przefiltrować. Przygotować syrop z wody i cukru. Syrop gotować 20 minut i wystudzić. Syrop zmieszać ze spirytusem i przefiltrowanym nastojem owocowym. Odstawić na tydzień, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zalakować i wynieść w chłodne miejsce. Powinien dojrzewać 6 miesięcy.

• Autor: saburg Data: 2008-07-03 08:53:05

Nie wiem czy dla w.w. jagód nie jest  za późno ale sezon trwa!
    Jagody przebrane, wypłukane - zalewamy 70% spirytusem ( najprościej pomieszać spirytus z wódką 1:1) tak by owoce były przykryte.Najlepiej w słoju który możemy szczelnie zamknąć i stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Gdy jagody zaczną tracić kolor zlewamy macerat i owoce zasypujemy cukrem ( 1/2 wagi owoców użytych) i odstawiamy na to samo miejsce. Co jakiś czas potrząsamy słojem aby cukier się rozpuścił
    Po 4 tygodniach, zlewamy, mieszamy z wcześniej wykonanym maceratem, cedzimy przez gęste płótno i butelkujemy.Otrzymaną w ten sposób mocną słodką nalewkę możemy oczywiście rozcieńczyć wodą lub zamiast spirytusu użyć wódki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu