Zawsze do ciasta używałam cukru waniliowego .Ostatnio kupiłam samą wanilię w słoiczku .Może pytanie głupie , ale nie wiem jak mam jej teraz używać ? nie wiem ile mam dodać np. do ciasta ?
Laskę wanilii ostrym nożem przekroić wzdłuż na dwie połowy.Nozem zesrobać ziarenka i dac do ciasta.Laskę waniliową najlepiej wsadzić do cukru,po jakimś czasie bedziesz miała swoj cukier waniliowy,
Użytkownik ASTI napisał w wiadomości: > Zawsze do ciasta używałam cukru waniliowego > .Ostatnio kupiłam samą wanilię w słoiczku .Może > pytanie głupie , ale nie wiem jak > mam jej teraz używać ? nie wiem ile > mam dodać np. do ciasta ?
Cukru waniliowego niestety nie ma w sprzedaży. Kupić można tylko cukier wanilinowy. Bahus
ja mam wanilie w proszku ktora jest biala i mysle ze co do takiej chodzi o proporcje lyzeczki,bo to puch.Ta na zdjeciu wyglada bardziej jak same nasionka.mysle ze to zalezy od tego jak intensywny aromat wanili w przepisie chcesz uzyskac i czy to jest np na duza porcje ciasta.Do zwyklego ciasta dawalabym pol lyzeczki na twoim miejscu..albo ciut wiecej ale...jestem waniliowym maniakiem i tego nie sluchaj..wlasnie pieke ciasto z esencja,wanilia w proszku i dwoma rodzajami cukru waniliowego...:P
Zawsze do ciasta używałam cukru waniliowego .Ostatnio kupiłam samą wanilię w słoiczku .Może pytanie głupie , ale nie wiem jak mam jej teraz używać ? nie wiem ile mam dodać np. do ciasta ?
W tym przepisie http://209.85.135.104/search?q=cache:qoBqYIvTrbwJ:nadeser.blox.pl/+wanilia+w+proszku+proporcje&hl=pl&ct=clnk&cd=4 na chałkę z kruszonką z masła orzechowego jest podana taka proporcja: 1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka proszku waniliowego. Może to będzie jakaś podpowiedź...?
Laskę wanilii ostrym nożem przekroić wzdłuż na dwie połowy.Nozem zesrobać ziarenka i dac do ciasta.Laskę waniliową najlepiej wsadzić do cukru,po jakimś czasie bedziesz miała swoj cukier waniliowy,
Barbarko, Asti kupiła wanilię w słoiczku a nie laskę wanilii :-)
Użytkownik ASTI napisał w wiadomości:
> Zawsze do ciasta używałam cukru waniliowego
> .Ostatnio kupiłam samą wanilię w słoiczku .Może
> pytanie głupie , ale nie wiem jak
> mam jej teraz używać ? nie wiem ile
> mam dodać np. do ciasta ?
Cukru waniliowego niestety nie ma w sprzedaży. Kupić można tylko cukier wanilinowy.
Bahus
Masz rację Bahus ,właśnie przeczytałam czym różni się waniliowy od wanilinowy . Ja kupuję taki cukier
Tego niestety nie znam. Ja cukier waniliowy robię sam.
Bahus
ja mam wanilie w proszku ktora jest biala i mysle ze co do takiej chodzi o proporcje lyzeczki,bo to puch.Ta na zdjeciu wyglada bardziej jak same nasionka.mysle ze to zalezy od tego jak intensywny aromat wanili w przepisie chcesz uzyskac i czy to jest np na duza porcje ciasta.Do zwyklego ciasta dawalabym pol lyzeczki na twoim miejscu..albo ciut wiecej ale...jestem waniliowym maniakiem i tego nie sluchaj..wlasnie pieke ciasto z esencja,wanilia w proszku i dwoma rodzajami cukru waniliowego...:P