Witam wszystkich. Czy zna ktos zastosowanie dla gruszek w occie? zostało mi kilka słoików i już samych nie chce nam się jeść. Czy może zna ktoś przepis na danie z gruszkami? ciasto? mięsko? szkoda by się zmarnowały.
Mam 2 przepisy na wykorzystanie gruszek w occie, ale sama ich nie robiłam, tzn. ani tych przepisów, ani gruszek.
Jugosłowiańska salatka z tuńczykiem
8 połowek gruszek z marynaty, puszka tuńczyka w oliwie, 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko, łyżeczka siekanej natki pietruszki, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Gruszki krajemy w kostkę, a tuńczyka rozdrobniamy widelcem na drobne kawałki i mieszamy z ryżem. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z tuńczyka, solą, pieprzem oraz ewentualnie zalewą od gruszek. Podajemy po posypaniu natką.
Gruszki po francusku
4 duże połówki gruszek świeżych lub z kompotu, albo z marynaty, 1/2 sera typu "Camembert" lub "Brie", serek topiony, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, biały pieprz
Sery rozcieramy w miseczce na jednolitą masę, dodajemy natkę, biały pieprz i sól. Gruszki układamy zagłębieniami po gniazdach nasiennych do góry i teraz sprawiedliwie rozdzielając- nakładamy na nie masę serową. Kładziemy na folii aluminiowej i zapiekamy na grillu, albo w piekarniku, albo na patelni pod przykryciem, aż ser zacznie się topić.
Mam nadzieję, że dania te będą Ci smakować. Pozdrawiam.
Chciałbym mieć taki problem ale w moim domu gruszki błyskawicznie gdzieś znikają! Na Twoim miejscu nie martwił bym się zbytnio, w końcu jest pełnia sezonu grillowego a gruszki już same są świetnym dodatkiem do mięs wszelakich ! Są świetnym uszlachetniaczem do żurawin lub brusznic Albo np. rozbij delikatnie pierś z kurczaka (aby nie poprzerywać - najlepiej przez folię) przypraw solą i pieprzem jeśli lubisz posyp tymiankiem. następnie zwiń mięso z kawałkami gruszek w zgrabny rulonik, na to wiórek masła, zawiń szczelnie w folię alu i do piekarnika (mocno rozgrzanego) na min. 1/2 godz. (ja zawsze wyjmuję wtedy gdy aromat nie daje spokoju!) ;-)))) Można też chyba zastosować je prawie wszędzie tam gdzie w prrzepisach są brzoskwinie - oczywiście za wyjątkiem deserów! Pozdrawiam!
W deserach tez! Tyle, ze w przepisach sa gruszki marynowane w czerwonym winie. I podaje sie z lodami waniliowymi polanymi sokiem np. malinowym. Takie desery sa w wielu czeskich restauracjach /nie jadlam/.
Ja znalazłam w przepisach kuchni ormiańskiej. Kilka przepisów, a łaczy je to, ze podaje się klopsiki róznie uformowane ( kuleczki, kiełbaski, kotleciki) z miesa mielonego, wymieszanego ze cebulą, przyprawami i jajkiem, usmażone. Podaje się je właśnie z marynowanymi owocami ( gruszkami, sliwkami), warzywami (dynią np), albo cząstkami pomidora, ogórka i piórkami cebuli. I chyba cały urok tych potraw polega na podaniu na osobnych pólmiskach warzyw i marynat. Mięsko podaje się posypane zieleniną i ozdobione plasterkami cytryny.
Witam wszystkich. Czy zna ktos zastosowanie dla gruszek w occie? zostało mi kilka słoików i już samych nie chce nam się jeść. Czy może zna ktoś przepis na danie z gruszkami? ciasto? mięsko? szkoda by się zmarnowały.
Mam 2 przepisy na wykorzystanie gruszek w occie, ale sama ich nie robiłam, tzn. ani tych przepisów, ani gruszek.
Chciałbym mieć taki problem ale w moim domu gruszki błyskawicznie gdzieś znikają! Na Twoim miejscu nie martwił bym się zbytnio, w końcu jest pełnia sezonu grillowego a gruszki już same są świetnym dodatkiem do mięs wszelakich ! Są świetnym uszlachetniaczem do żurawin lub brusznic Albo np. rozbij delikatnie pierś z kurczaka (aby nie poprzerywać - najlepiej przez folię) przypraw solą i pieprzem jeśli lubisz posyp tymiankiem. następnie zwiń mięso z kawałkami gruszek w zgrabny rulonik, na to wiórek masła, zawiń szczelnie w folię alu i do piekarnika (mocno rozgrzanego) na min. 1/2 godz. (ja zawsze wyjmuję wtedy gdy aromat nie daje spokoju!) ;-))))
Można też chyba zastosować je prawie wszędzie tam gdzie w prrzepisach są brzoskwinie - oczywiście za wyjątkiem deserów! Pozdrawiam!
W deserach tez! Tyle, ze w przepisach sa gruszki marynowane w czerwonym winie. I podaje sie z lodami waniliowymi polanymi
sokiem np. malinowym. Takie desery sa w wielu czeskich restauracjach /nie jadlam/.
Dzieki za szybka odpowiedz, napewno wykorzystam przepisy.pozdrawiam
Ja znalazłam w przepisach kuchni ormiańskiej.
Kilka przepisów, a łaczy je to, ze podaje się klopsiki róznie uformowane ( kuleczki, kiełbaski, kotleciki) z miesa mielonego, wymieszanego ze cebulą, przyprawami i jajkiem, usmażone.
Podaje się je właśnie z marynowanymi owocami ( gruszkami, sliwkami), warzywami (dynią np), albo cząstkami pomidora, ogórka i piórkami cebuli.
I chyba cały urok tych potraw polega na podaniu na osobnych pólmiskach warzyw i marynat.
Mięsko podaje się posypane zieleniną i ozdobione plasterkami cytryny.
Nie trzeba chodzic tak daleko, tak samo podaje sie w Polsce, czyzbym sie mylila? Podajecie to jakos inaczej? Nie osobno?
Moze w Polsce też :)