Forum

Kuchenne porady

gruszki w occie

• Autor: monami Data: 2008-07-02 14:31:42

Witam wszystkich. Czy zna ktos zastosowanie dla gruszek w occie? zostało mi kilka słoików i już samych nie chce nam się jeść. Czy może zna ktoś przepis na danie z gruszkami? ciasto? mięsko? szkoda by się zmarnowały.

• Autor: basilek Data: 2008-07-02 22:31:07

Mam 2 przepisy na wykorzystanie gruszek w occie, ale sama ich nie robiłam, tzn. ani tych przepisów, ani gruszek.

Jugosłowiańska salatka z tuńczykiem

8 połowek gruszek z marynaty, puszka tuńczyka w oliwie, 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko, łyżeczka siekanej natki pietruszki, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

Gruszki krajemy w kostkę, a tuńczyka rozdrobniamy widelcem na drobne kawałki i mieszamy z ryżem. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z tuńczyka, solą, pieprzem oraz ewentualnie zalewą od gruszek. Podajemy po posypaniu natką.

Gruszki po francusku

4 duże połówki gruszek świeżych lub z kompotu, albo z marynaty, 1/2 sera typu "Camembert" lub "Brie", serek topiony, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, biały pieprz

Sery rozcieramy w miseczce na jednolitą masę, dodajemy natkę, biały pieprz i sól. Gruszki układamy zagłębieniami po gniazdach nasiennych do góry i teraz sprawiedliwie rozdzielając- nakładamy na nie masę serową. Kładziemy na folii aluminiowej i zapiekamy na grillu, albo w piekarniku, albo na patelni pod przykryciem, aż ser zacznie się topić.

Mam nadzieję, że dania te będą Ci smakować. Pozdrawiam.

• Autor: saburg Data: 2008-07-03 08:00:25

Chciałbym mieć taki problem ale w moim domu gruszki błyskawicznie gdzieś znikają! Na Twoim miejscu nie martwił bym się zbytnio, w końcu jest pełnia sezonu grillowego a gruszki już same są świetnym dodatkiem do mięs wszelakich ! Są świetnym uszlachetniaczem do żurawin lub brusznic Albo np. rozbij delikatnie pierś z kurczaka (aby nie poprzerywać - najlepiej przez folię)  przypraw solą i pieprzem jeśli lubisz posyp tymiankiem. następnie zwiń  mięso z kawałkami gruszek w zgrabny rulonik, na to wiórek masła, zawiń szczelnie w folię alu i do piekarnika (mocno rozgrzanego) na min. 1/2 godz.  (ja zawsze wyjmuję wtedy gdy aromat nie daje spokoju!) ;-))))
    Można też chyba zastosować je prawie wszędzie tam gdzie w prrzepisach są brzoskwinie - oczywiście za wyjątkiem deserów! Pozdrawiam!

• Autor: Mari Data: 2008-07-03 09:03:30

W deserach tez! Tyle, ze w przepisach sa gruszki marynowane w czerwonym winie. I podaje sie z lodami waniliowymi polanymi
    sokiem np. malinowym. Takie desery sa w wielu czeskich restauracjach /nie jadlam/.

• Autor: monami Data: 2008-07-03 09:17:50

Dzieki za szybka odpowiedz, napewno wykorzystam przepisy.pozdrawiam

• Autor: agik Data: 2008-07-03 13:06:20

Ja znalazłam w przepisach kuchni ormiańskiej.
    Kilka przepisów, a łaczy je to, ze podaje się klopsiki róznie uformowane ( kuleczki, kiełbaski, kotleciki) z miesa mielonego, wymieszanego ze cebulą, przyprawami i jajkiem, usmażone.
    Podaje się je właśnie z marynowanymi owocami ( gruszkami, sliwkami), warzywami (dynią np), albo cząstkami pomidora, ogórka i piórkami cebuli.
    I chyba cały urok tych potraw polega na podaniu na osobnych pólmiskach warzyw i marynat.
    Mięsko podaje się posypane zieleniną i ozdobione plasterkami cytryny.

• Autor: Mari Data: 2008-07-03 15:13:54

Nie trzeba chodzic tak daleko, tak samo podaje sie w Polsce, czyzbym sie mylila? Podajecie to jakos inaczej? Nie osobno?

• Autor: agik Data: 2008-07-03 15:27:46

Moze w Polsce też :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu