Forum

Kuchenne porady

Zimne sosy do jajek

• Autor: Onkak Data: 2008-07-03 09:55:43

Witam! Szukam wypróbowanych zimnych sosów do jajek. Macie jakieś przepisy?

• Autor: nina Data: 2008-07-03 11:00:30

Ja robię taki: / przepis mam z jakiejś książeczki/ po 6 łyżek kwaśnej śmietany i majonezu, mały zielony ogórek, po łyżce koperku, posiekanej natki pietruszki i szczypiorku. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać zieleninę i obrany pokrojony w drobną kostkę ogórek, posolić i wymieszać. Połówki jaj ułożyć na liściach sałaty i polać sosem.

• Autor: bahus Data: 2008-07-03 13:54:31

Do powyższego sosu można dodać musztardę (ilość wg gustu i upodobania). Sos nabiera wtedy bardziej wyrazistego smaku.
    Bahus

Zamiast zieleniny można dodać łyżkę startego chrzanu.

• Autor: nina Data: 2008-07-03 14:04:06

Na sos chrzanowy do jajek mam też przepis: Obrane 2 winne jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić łyżeczką soku z cytryny, dodać 2 łyżki posiekanych kiełków sojowych z puszki, wymieszać z utartym chrzanem / 2-3 łyżki / 4 łyżkami gęstej śmietany oraz małym jogurtem naturalnym. Doprawić solą i cukrem do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na półmisku i przykryć sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

• Autor: Onkak Data: 2008-07-03 14:43:43

Dzięki za przepisy - są inne od tych najczęściej podawanych. Wypróbuję na imprezę.

• Autor: agik Data: 2008-07-03 15:50:31

No to jadziem z koksem :D

Baza do sosu- majonez, hi
    Albo majonez wymieszany z jogurtem...

A dalej, co fantazja ( Albo zawarość lódówki) dyktuje

- Pokrojone grzybki, kapary i koperek- i mamy sos tatarski
    -utarty na puch ser plesniowy ( z niebieską pleśnią), albo bryndza- i juz sos serowy
    - zioła- własciwie dowolne: koperek, natka pietruszki, szczypiorek- i już sos ziołowy
    - curry
    - papryka konserwowa pokrojona na mgiełkę, z dodatkiem słodkiej papryki w proszku
    - ogórek kiszony ( drobno pokrojony) i groszek konserwowy
    - ananas i szynka- drobniutko pokrojone
    - zielony marynowany pieprz  i drobniutko posiekana gałązka selera naciowego
    -krewetki koktailowe ( ugotowane i pokrojone, ale już nie na mgiełkę) i kawałeczki pomarańczy, albo brzoskwini
    o sosie chrzanowym już była mowa..

Można jeszcze dodać do majonezu czosnek, ale mnie jakoś nie pasuje do jajek, bardziej do warzyw...

• Autor: alman Data: 2008-07-03 16:58:16

Największe "wzięcie" u moich domowników ma sos taki : śmietana /raczej nie używam majonezu, no chyba, że z góry zakładam, że ja nie będę jadła/ + musztarda + sól, pieprz, cukier - do smaku, a do tego drobniutko pokrojone : ogórek kiszony /ew. konserwowy/, pieczarki marynowane, groszek konserwowy, szczypiorek lub cebula uprzednio sparzona.

• Autor: bahus Data: 2008-07-03 18:02:58

Oj dzisiaj przydałby sie taki zimny sos do jajek, z tym zastrzeżeniem, że posmarowałbym nim też resztę ciała
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu