Ja robię taki: / przepis mam z jakiejś książeczki/ po 6 łyżek kwaśnej śmietany i majonezu, mały zielony ogórek, po łyżce koperku, posiekanej natki pietruszki i szczypiorku. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać zieleninę i obrany pokrojony w drobną kostkę ogórek, posolić i wymieszać. Połówki jaj ułożyć na liściach sałaty i polać sosem.
Na sos chrzanowy do jajek mam też przepis: Obrane 2 winne jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić łyżeczką soku z cytryny, dodać 2 łyżki posiekanych kiełków sojowych z puszki, wymieszać z utartym chrzanem / 2-3 łyżki / 4 łyżkami gęstej śmietany oraz małym jogurtem naturalnym. Doprawić solą i cukrem do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na półmisku i przykryć sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Baza do sosu- majonez, hi Albo majonez wymieszany z jogurtem...
A dalej, co fantazja ( Albo zawarość lódówki) dyktuje
- Pokrojone grzybki, kapary i koperek- i mamy sos tatarski -utarty na puch ser plesniowy ( z niebieską pleśnią), albo bryndza- i juz sos serowy - zioła- własciwie dowolne: koperek, natka pietruszki, szczypiorek- i już sos ziołowy - curry - papryka konserwowa pokrojona na mgiełkę, z dodatkiem słodkiej papryki w proszku - ogórek kiszony ( drobno pokrojony) i groszek konserwowy - ananas i szynka- drobniutko pokrojone - zielony marynowany pieprz i drobniutko posiekana gałązka selera naciowego -krewetki koktailowe ( ugotowane i pokrojone, ale już nie na mgiełkę) i kawałeczki pomarańczy, albo brzoskwini o sosie chrzanowym już była mowa..
Można jeszcze dodać do majonezu czosnek, ale mnie jakoś nie pasuje do jajek, bardziej do warzyw...
Największe "wzięcie" u moich domowników ma sos taki : śmietana /raczej nie używam majonezu, no chyba, że z góry zakładam, że ja nie będę jadła/ + musztarda + sól, pieprz, cukier - do smaku, a do tego drobniutko pokrojone : ogórek kiszony /ew. konserwowy/, pieczarki marynowane, groszek konserwowy, szczypiorek lub cebula uprzednio sparzona.
Witam! Szukam wypróbowanych zimnych sosów do jajek. Macie jakieś przepisy?
Ja robię taki: / przepis mam z jakiejś książeczki/ po 6 łyżek kwaśnej śmietany i majonezu, mały zielony ogórek, po łyżce koperku, posiekanej natki pietruszki i szczypiorku. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać zieleninę i obrany pokrojony w drobną kostkę ogórek, posolić i wymieszać. Połówki jaj ułożyć na liściach sałaty i polać sosem.
Do powyższego sosu można dodać musztardę (ilość wg gustu i upodobania). Sos nabiera wtedy bardziej wyrazistego smaku.
Bahus
Zamiast zieleniny można dodać łyżkę startego chrzanu.
Na sos chrzanowy do jajek mam też przepis: Obrane 2 winne jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić łyżeczką soku z cytryny, dodać 2 łyżki posiekanych kiełków sojowych z puszki, wymieszać z utartym chrzanem / 2-3 łyżki / 4 łyżkami gęstej śmietany oraz małym jogurtem naturalnym. Doprawić solą i cukrem do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na półmisku i przykryć sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Baza do sosu- majonez, hi
Albo majonez wymieszany z jogurtem...
A dalej, co fantazja ( Albo zawarość lódówki) dyktuje
- Pokrojone grzybki, kapary i koperek- i mamy sos tatarski
-utarty na puch ser plesniowy ( z niebieską pleśnią), albo bryndza- i juz sos serowy
- zioła- własciwie dowolne: koperek, natka pietruszki, szczypiorek- i już sos ziołowy
- curry
- papryka konserwowa pokrojona na mgiełkę, z dodatkiem słodkiej papryki w proszku
- ogórek kiszony ( drobno pokrojony) i groszek konserwowy
- ananas i szynka- drobniutko pokrojone
- zielony marynowany pieprz i drobniutko posiekana gałązka selera naciowego
-krewetki koktailowe ( ugotowane i pokrojone, ale już nie na mgiełkę) i kawałeczki pomarańczy, albo brzoskwini
o sosie chrzanowym już była mowa..
Największe "wzięcie" u moich domowników ma sos taki : śmietana /raczej nie używam majonezu, no chyba, że z góry zakładam, że ja nie będę jadła/ + musztarda + sól, pieprz, cukier - do smaku, a do tego drobniutko pokrojone : ogórek kiszony /ew. konserwowy/, pieczarki marynowane, groszek konserwowy, szczypiorek lub cebula uprzednio sparzona.
Oj dzisiaj przydałby sie taki zimny sos do jajek, z tym zastrzeżeniem, że posmarowałbym nim też resztę ciała
Bahus