Bardzo lubię grzyby. Tylko mam problem z dobraniem przypraw. A głownie to chodzi mi o zioła. Nie chcę "zagłuszyć" smaku grzybów przyprawami. Szczególnie chodzi mi o grzyby lesne- przyprawiam je zazwyczaj sola i pieprzem, do potraw ze świezych grzybów dodaję jeszcze czasem natkę pietruszki, albo koperek.
Troche czegos wedzonego, bardzo uwydatnia smak grzbyow. :) Oprocz tego to tak jak sam(a) podajesz. Jadlam juz tez prawdziwki z czosnkiem..lae bylo mi ich zal...bo czosnek je zdominowal .. :(
Powiem Ci, czego ja używam ^^ Poza tym, co już napisałaś - prażonego granulatu sojowego, a z ziół obowiązkowo - cząber i rozmaryn, ew. tymianek i jeszcze bardziej ewentualnie - majeranek ^.- Osobiście lubię, jak jest dużo ziół, ale to już kwestia gustu ^^
Bardzo lubię grzyby.
Tylko mam problem z dobraniem przypraw. A głownie to chodzi mi o zioła.
Nie chcę "zagłuszyć" smaku grzybów przyprawami. Szczególnie chodzi mi o grzyby lesne- przyprawiam je zazwyczaj sola i pieprzem, do potraw ze świezych grzybów dodaję jeszcze czasem natkę pietruszki, albo koperek.
Macie jakies pomysły?
Troche czegos wedzonego, bardzo uwydatnia smak grzbyow. :) Oprocz tego to tak jak sam(a) podajesz.
Jadlam juz tez prawdziwki z czosnkiem..lae bylo mi ich zal...bo czosnek je zdominowal .. :(
Powiem Ci, czego ja używam ^^ Poza tym, co już napisałaś - prażonego granulatu sojowego, a z ziół obowiązkowo - cząber i rozmaryn, ew. tymianek i jeszcze bardziej ewentualnie - majeranek ^.- Osobiście lubię, jak jest dużo ziół, ale to już kwestia gustu ^^
No, wędzone pasuje... ( chyba że masz na mysli wędzone śliwki- to nie próbowałam)
Spróbuje rozmaryn, bo cząber mi jakoś nie podchodzi.
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi
Zielona pietruszka (o czym pisałaś) i szczypiorek. Szczególnie gdy grzyby podajemy w śmietanie.
Bahus
Zawsze daję tylko sól, pieprz i cebulę :)
Do grzybow duszonych zawsze daje kminek.