Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Plamki z tłuszczu na litym drewnie

• Autor: Paola_r Data: 2008-07-03 16:28:09

Wydało się nawet bez powoływania domowej Komisji Śledczej - pod moją nieobecność były smażone frytki, ale to akurat przysłowiowy pikuś. Po usmażeniu frytek ci, którzy byli żądni mocnych wrażeń i fajerwerków nalali na jeszcze gorącą patelnię z tłuszczem wodę. Zgroza na kółkach ! A drobne rozbryzgi poszły na fronty (z litego drewna) dwóch szafek.
    Nie zauważyłam tego wcześniej, bo się po prostu nie przyglądałam. A winni czekali pewnie, aż zauważę. Dzisiaj wypróbowałam większość środków (Pronto itepe itede), i podczas maziania szmatką wygląda, że puszcza. Po chwili widać z powrotem nakropione tłuszczem kropki. Wgryzło się na dobre ?
    Qurczę, proszę o porady - bo lubię swoją kuchnię :) A drewno wymaga jednak pewnej delikatności ...

• Autor: bahus Data: 2008-07-03 17:47:20

Według mnie masz "przechlapane"...winnych pod sąd ....
    Bahus

• Autor: Paola_r Data: 2008-07-03 18:06:53

To, że mam przechlapane (po szafkach), to wiem :)
    Pod sąd oddawać winnych nie chcę, bo ich zwyczajnie kocham :) A szafki, rzecz względna,. choć jakby spojrzeć na te plamki ... ;)

Zatem, Bahusie drogi, oczekuję bardziej konkretnych rad, bo lubię swoją kuchnię, rodzinkę kocham, a że frytek im się zachciało, to trzeba teraz znaleźć złoty środek na te nieszczęsne szafki, a Ty nie pomagasz, oj, nie pomagasz ;)

• Autor: aga9999 Data: 2008-07-03 18:21:19

Rozumiem ze fronty lakierowane, skoro poszło pronto w ruch? Jak bede sobie robic kiedykolwiek kuchnie w drewienku to bede pamietac zeby olejowac..

• Autor: aga9999 Data: 2008-07-03 18:30:27

Wlasnie wygooglowalam produkty firmy starwax do powierzchni drewnianych lakierowanych (wywabiacze plam, olej do konserwacji drewna lakierowanego),nie wiem czy sa skuteczne, moze ktos tutaj na forum sie wypowie..
    I link http://www.archideko.pl/kuchnie/porady/drewno-lakierowane.html

• Autor: Paola_r Data: 2008-07-04 15:02:16

Mam coś prawie identycznego z tym modelem drzwiczek :
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/94480807
    kolor (można wybrać i wyświetli się średniobrązowy.

Spróbuję się może rozejrzeć za tym Starwaxem. Dzięki za radę :)
    Pozdrawiam. Paola

• Autor: pandora Data: 2008-07-05 22:54:36

A może naklej tam jakąś gustowną naklejeczkę? (:)))
     Na zasadzie, że zapach cebuli najlepiej zlikwidować czosnkiem...
     A tak serio to niestety nie wiem...a może spróbuj to po prostu umyć czymś dobrze odtłuszczającym - czyli płynem do naczyń? (tylko wypróbować wcześniej gdzieś w niewidocznym miejscu szafki, czy plamy nie będzie)
    p.

• Autor: Mari Data: 2008-07-06 11:22:06

Paola, gdzie mieszkasz? Ja za rada Luckystar sprowadzilam z Ameryki srodek o nazwie GOO GONE, usuwa wszystko, tluszcz,asfalt,wosk, klej, gume do zucia  itp. Moglabym Ci wyslac troche w malej buteleczce /mam juz resztke/. Ma przyjemny cytrusowy zapach. Moze to by pomoglo? Moze Luckystar ma jakies doswiadczenie z tym srodkiem /co do drewnianych powierzchni/. Pozdrawiam. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu