Wydało się nawet bez powoływania domowej Komisji Śledczej - pod moją nieobecność były smażone frytki, ale to akurat przysłowiowy pikuś. Po usmażeniu frytek ci, którzy byli żądni mocnych wrażeń i fajerwerków nalali na jeszcze gorącą patelnię z tłuszczem wodę. Zgroza na kółkach ! A drobne rozbryzgi poszły na fronty (z litego drewna) dwóch szafek. Nie zauważyłam tego wcześniej, bo się po prostu nie przyglądałam. A winni czekali pewnie, aż zauważę. Dzisiaj wypróbowałam większość środków (Pronto itepe itede), i podczas maziania szmatką wygląda, że puszcza. Po chwili widać z powrotem nakropione tłuszczem kropki. Wgryzło się na dobre ? Qurczę, proszę o porady - bo lubię swoją kuchnię :) A drewno wymaga jednak pewnej delikatności ...
To, że mam przechlapane (po szafkach), to wiem :) Pod sąd oddawać winnych nie chcę, bo ich zwyczajnie kocham :) A szafki, rzecz względna,. choć jakby spojrzeć na te plamki ... ;)
Zatem, Bahusie drogi, oczekuję bardziej konkretnych rad, bo lubię swoją kuchnię, rodzinkę kocham, a że frytek im się zachciało, to trzeba teraz znaleźć złoty środek na te nieszczęsne szafki, a Ty nie pomagasz, oj, nie pomagasz ;)
Wlasnie wygooglowalam produkty firmy starwax do powierzchni drewnianych lakierowanych (wywabiacze plam, olej do konserwacji drewna lakierowanego),nie wiem czy sa skuteczne, moze ktos tutaj na forum sie wypowie.. I link http://www.archideko.pl/kuchnie/porady/drewno-lakierowane.html
A może naklej tam jakąś gustowną naklejeczkę? (:))) Na zasadzie, że zapach cebuli najlepiej zlikwidować czosnkiem... A tak serio to niestety nie wiem...a może spróbuj to po prostu umyć czymś dobrze odtłuszczającym - czyli płynem do naczyń? (tylko wypróbować wcześniej gdzieś w niewidocznym miejscu szafki, czy plamy nie będzie) p.
Paola, gdzie mieszkasz? Ja za rada Luckystar sprowadzilam z Ameryki srodek o nazwie GOO GONE, usuwa wszystko, tluszcz,asfalt,wosk, klej, gume do zucia itp. Moglabym Ci wyslac troche w malej buteleczce /mam juz resztke/. Ma przyjemny cytrusowy zapach. Moze to by pomoglo? Moze Luckystar ma jakies doswiadczenie z tym srodkiem /co do drewnianych powierzchni/. Pozdrawiam.
Wydało się nawet bez powoływania domowej Komisji Śledczej - pod moją nieobecność były smażone frytki, ale to akurat przysłowiowy pikuś. Po usmażeniu frytek ci, którzy byli żądni mocnych wrażeń i fajerwerków nalali na jeszcze gorącą patelnię z tłuszczem wodę. Zgroza na kółkach ! A drobne rozbryzgi poszły na fronty (z litego drewna) dwóch szafek.
Nie zauważyłam tego wcześniej, bo się po prostu nie przyglądałam. A winni czekali pewnie, aż zauważę. Dzisiaj wypróbowałam większość środków (Pronto itepe itede), i podczas maziania szmatką wygląda, że puszcza. Po chwili widać z powrotem nakropione tłuszczem kropki. Wgryzło się na dobre ?
Qurczę, proszę o porady - bo lubię swoją kuchnię :) A drewno wymaga jednak pewnej delikatności ...
Według mnie masz "przechlapane"...winnych pod sąd ....
Bahus
To, że mam przechlapane (po szafkach), to wiem :)
Pod sąd oddawać winnych nie chcę, bo ich zwyczajnie kocham :) A szafki, rzecz względna,. choć jakby spojrzeć na te plamki ... ;)
Zatem, Bahusie drogi, oczekuję bardziej konkretnych rad, bo lubię swoją kuchnię, rodzinkę kocham, a że frytek im się zachciało, to trzeba teraz znaleźć złoty środek na te nieszczęsne szafki, a Ty nie pomagasz, oj, nie pomagasz ;)
Rozumiem ze fronty lakierowane, skoro poszło pronto w ruch? Jak bede sobie robic kiedykolwiek kuchnie w drewienku to bede pamietac zeby olejowac..
Wlasnie wygooglowalam produkty firmy starwax do powierzchni drewnianych lakierowanych (wywabiacze plam, olej do konserwacji drewna lakierowanego),nie wiem czy sa skuteczne, moze ktos tutaj na forum sie wypowie..
I link http://www.archideko.pl/kuchnie/porady/drewno-lakierowane.html
Mam coś prawie identycznego z tym modelem drzwiczek :
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/94480807
kolor (można wybrać i wyświetli się średniobrązowy.
Spróbuję się może rozejrzeć za tym Starwaxem. Dzięki za radę :)
Pozdrawiam. Paola
A może naklej tam jakąś gustowną naklejeczkę? (:)))
Na zasadzie, że zapach cebuli najlepiej zlikwidować czosnkiem...
A tak serio to niestety nie wiem...a może spróbuj to po prostu umyć czymś dobrze odtłuszczającym - czyli płynem do naczyń? (tylko wypróbować wcześniej gdzieś w niewidocznym miejscu szafki, czy plamy nie będzie)
p.
Paola, gdzie mieszkasz? Ja za rada Luckystar sprowadzilam z Ameryki srodek o nazwie GOO GONE, usuwa wszystko, tluszcz,asfalt,wosk, klej, gume do zucia itp. Moglabym Ci wyslac troche w malej buteleczce /mam juz resztke/. Ma przyjemny cytrusowy zapach. Moze to by pomoglo? Moze Luckystar ma jakies doswiadczenie z tym srodkiem /co do drewnianych powierzchni/. Pozdrawiam.