Pomocy!!!! Zaczęło się lato więc jak sama nazwa wskazuje zaczął się sezon na łatanie dziur w jezdni. Czy ktoś wie jak wyczyścić jasne klapeczki ubrudzone smołą czy też innym jakimś właśnie lepiącym świństwem???? A swoją drogą co to za pomysł - zalewać dziury jakąś płynną papką podczas 35-stopniowych upałów?????
Zeskrob ile sie da a potem wetrzyj w plame maslo i scieraj szmatka. Co jakis czas wymieniaj szmatke na czysta i dosmarowuj maslem. Powtarzaj to az do skutku. Można tez użyć benzyny oczyszczonej (taka jak do zapalniczek). Trzeba nasaczyc benzyna szmatke i scierac smole. Wszystko jest niestety czasochlonne.
Usuwanie plam ze smoły jest trudne i czasochłonne. Plamy takie nacieramy masłem lub gliceryną i zostawiamy na jakiś czas i spieramy. Można również do tego celu użyć benzyny. W razie gdy zostanie ślad, to usuwamy go wodą utlenioną i spieramy.
Informacja pochodzi z bardzo przydatnego linku: http://209.85.135.104/search?q=cache:aMdhEFtpLhAJ:www.kawencja.com/plamy.html+czym+usun%C4%85%C4%87+smo%C5%82%C4%99+ze+sk%C3%B3ry&hl=pl&ct=clnk&cd=10
Pewnie to dotyczy materiałów a nie skóry, ale chyba warto spróbować. Nic więcej nie znalazłam. Powodzenia.
Zeskrob ile sie da a potem wetrzyj w plame maslo i scieraj szmatka. Co jakis czas wymieniaj szmatke na czysta i dosmarowuj maslem. Powtarzaj to az do skutku. Można tez użyć benzyny oczyszczonej (taka jak do zapalniczek). Trzeba nasaczyc benzyna szmatke i scierac smole.
Wszystko jest niestety czasochlonne.
dzięki, ruszam do sklepu po "pomoce naukowe" i do dzieła!.... mam nadzieję że podołam.