Forum

Kuchenne porady

Polewa do ciasta

  • Autor: Patrycja0 Data: 2008-07-06 22:21:07

    Kochane Żarłoczki, mam do Was pytanko: Co zrobić, żeby polewa na cieście była pięknie błyszcząca? Nigdy mi się to nie udaje, bo ilekroć robię ciasto z polewą to po wystudzeniu robi się ona taka trochę matowa...Dlaczego? Co robię nie tak? A może to zależy od przepisu...?

  • Autor: megi65 Data: 2008-07-06 23:02:28

    Użytkownik Patrycja0 napisał w wiadomości:
    > Kochane Żarłoczki, mam do Was pytanko: Co zrobić, żeby polewa na cieście była
    > pięknie błyszcząca? Nigdy mi się to nie udaje, bo ilekroć robię ciasto z
    > polewą to po wystudzeniu robi się ona taka trochę matowa...Dlaczego? Co robię
    > nie tak? A może to zależy od przepisu...?
    Patrysiu  ja juz dawno nierobie polewy czekoladowej - probowałam róznych przepisów ; albo matowa ;albo kruszaca i powiedzoalam - basta! Kupuję gotowe dobrych firm - szybko wygodnie bezproblemowo .Serdecznie pozdrawiam

  • Autor: rybka_M Data: 2008-07-06 23:35:04

    Witaj. Ja robię polewę wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis16375.html i wychodzi ona bardzo błyszcząca.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-07-07 08:29:09

    Patrycjo byłam wlaśnie sprawdzić wuzetke , która cały czas stoi w lodówce. Polewa jest ciągle błyszcząca .
    Ja robie taką jak w przepisie tutaj : http://wielkiezarcie.com/przepis33544.html
    masz racje ,ze to czy polewa czekoladowa błyszczy sie czy nie zalezy od przepisu .

  • Autor: Patrycja0 Data: 2008-07-07 08:35:00

    Dziękuję Wam bardzo :) To faktycznie pewnie wina przepisu, albo długości gotowania polewy. Dorotko, Twoją polewę gotujesz 10 min., a ja zawsze robiłam polewę do momentu, aż składniki się nie zagotują i potem zdejmowałam z gazu... Cóż, spróbuję Twojej polewy i zobaczymy. Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-07-07 08:57:47

    Patrycjo tak jak piszesz, długosc gotowania ma rowniez na to  wpływ  .Ja gotuje az powstanie gęsta masa,czekam az troszke ostygnie i polewam ciacho. Wtedy  nie rozlewa się  na boki

  • Autor: jema4 Data: 2008-07-07 09:08:52

    Ja zawsze robię polewę według przepisu Nutelli http://wielkiezarcie.com/przepis6593.html
    Świetnie się sprawdza. Ale ciasto smaruję kilka razy. Czekam do wyschnięcia warstwy i nakładam kolejną, aż do zużycia całej polewy.

  • Autor: uleczka58 Data: 2008-07-07 15:40:13

    Ja robię polewę zaparzaną bardzo gorącą margaryną.Jest bardzo błyszcząca Nie wiem czy taki przepis już jest:)) Jezeli nie znajdę to wieczorem go napisze.Może podpowiecie czy taki przepis już jest. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu