Forum

Kuchenne porady

mrozenie botwinki

  • Autor: belaiza Data: 2008-07-07 18:27:29

    chcialam sobie kupic nasionka burakow i niechcacy kupilam takie z ktorych wyrosly tylko liscie (umiejetnosc czytania napisow na opakowaniu to cos przydatnego). No i coz mialam zrobic skoro z burakow nici, bo u nas w sklepach nie ma takich nasionek (no ja jeszcze nie znalazlam a moze za dlugo nie szukalam) posialam te liscie i rosna. Sa piekne. Zrobilam botwinke i jeszcze jedna ale lisci cos nie ubywa. Czy moge je zamrozic?, czy powinnam najpierw zblanszowac?

  • Autor: pasia50 Data: 2008-07-07 19:54:31

    umyć pokroić ,do woreczków i do zamrażarki

  • Autor: aga9999 Data: 2008-07-07 20:09:42

    Moze za gesto rosną? ;-)
    Naprawde nie ma korzeni? Same liscie??? ;-)

    Ja przed mrozeniem, myje botwinke dokladnie, kroje, potem do woreczka i siup do chlodziarki.
    Pozdrawiam

  • Autor: alman Data: 2008-07-08 07:31:44

    po umyciu trzeba jednak dokładnie osuszyć, żeby potem nie wyszła zbrylona

  • Autor: aga9999 Data: 2008-07-08 09:08:14

    Racja :)

  • Autor: belaiza Data: 2008-07-08 11:02:54

    dziekuje za rady , jeszcze dzis pomroze moje listki :)
    Botwinka naprawde nie ma korzenia, tylko taki malenki. Przed posianiem przeczytalam opakowanie i okazalo sie, ze jest to burak lisciowy.

  • Autor: tineczka Data: 2008-07-08 21:46:08

    bealiza, buraczki , ktore  posialas maja byc bez korzenia. Uzywa sie te listki 5 cm-trowe do salatek na surowo, tak samo jak swieze listki "baby" szpinaku.Mlodziutkie listki mangolda, zwlaszcza czerwonego sa rowniez delikatesem w salatkach. W sklepach kupuje sie te mlode listki na wage , kosztuja sporo:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu