"W życiu codziennym" - jak piszą w Wikipedii znany jest jako składnik proszku do pieczenia może w przepisie, który masz chodzi po prostu o proszek do pieczenia?
hmm, tez tak myslałam, ale w przepisie jest juz pół łyżeczki proszku do pieczenia i własnie pół łyzeczki tego nieszczęsnego winianu potasu, to jest przepis na biszkopt pistacjowy , ciekawe czy mi się uda jak "zleje" ten winian i poprostu go nie dodam, bo raczej u mnie to nigdzie tego nie kupie:(
możesz pominąć ten składnik..albo dodać odrobinę proszku do pieczenia więcej... gdyż ten winian potasu... jest skladnikiem (jednym ze) proszku do pieczenia...
Wikipedia podaje dosyc przystepna wiadomosc na temat winianu potasu. Jedna z naszych kolezanek z WZ, ktora nie chce sie juz udzielac na forum, napisala mi, ze jest to bardziej biologiczny proszek do pieczenia.. Podobno ma byc lepszy :))
pobiegałam dzisiaj po sklepach i aptekach u siebie i w Tarnowie ale nigdzie tego nie spotkałam, może uda mi się to kupić w Irlandii, chciałabym to wypróbować:)
Kochani co to jest winian potasu, mam tego dać pół łyżeczki do biszkoptu, i zgłupiałam czy chodzi o sodę czy coś innego?
"W życiu codziennym" - jak piszą w Wikipedii znany jest jako składnik proszku do pieczenia
może w przepisie, który masz chodzi po prostu o proszek do pieczenia?
hmm, tez tak myslałam, ale w przepisie jest juz pół łyżeczki proszku do pieczenia i własnie pół łyzeczki tego nieszczęsnego winianu potasu, to jest przepis na biszkopt pistacjowy , ciekawe czy mi się uda jak "zleje" ten winian i poprostu go nie dodam, bo raczej u mnie to nigdzie tego nie kupie:(
To jest cos takiego

Nie wiem gdzie w Polsce to mozna dostac, moze w aptekach?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Winny_kamie%C5%84
buu to ja takiego czegoś napewno u mnie nie kupię a mozna to czymś zastąpić?
możesz pominąć ten składnik..albo dodać odrobinę proszku do pieczenia więcej... gdyż ten winian potasu... jest skladnikiem (jednym ze) proszku do pieczenia...
o super dziękuję wam bardzo:)
Wikipedia podaje dosyc przystepna wiadomosc na temat winianu potasu. Jedna z naszych kolezanek z WZ, ktora nie chce sie juz udzielac na forum, napisala mi, ze jest to bardziej biologiczny proszek do pieczenia.. Podobno ma byc lepszy :))
pobiegałam dzisiaj po sklepach i aptekach u siebie i w Tarnowie ale nigdzie tego nie spotkałam, może uda mi się to kupić w Irlandii, chciałabym to wypróbować:)