Wiatma drogie przetwornice ja sama od niedawna do Was należe i robie zapasy na zimę ale mam jeszcze jeden mały problem nie wiem kiedy jest na co czas.i to moje pytanie chce robic ogórki i paprykę oczywiście muszę to kupić ale nie wiem kiedy jest ten najlepszy czas na zakupy proszę o pomoc
Hm, odpowiedni czas na ogórki? mam inne zdanie, bo ceny są na razie wysokie, a poza tym nawet nie wiem czy już są w sprzedaży ogórki gruntowe, takie na przetwórstwo /u siebie widzę tylko takie ciemno zielone i dość duże/. Do kiszenia kupuję ogórki jasno zielone, dobrze gdy mają końcówkę prawie białą, no i koniecznie powinny być "dziobate" a nie z gładziutką skórką /ciemno zielone i gładkie źle się przechowują bo mają bardzo cienką skórkę/. Ja ogórki robię dopiero w sierpniu, koło 10-15 sierpnia. Natomiast paprykę też w sierpniu, bo jest najtańsza.
Właśnie, też mam ten sam problem, nigdy nie wiem czy już czas, czy jeszcze nie na przetwarzanie. Ostatnio wpadałam na pomysł sprawdzania dat na WŻ w komentarzach z przepisami na przetwory. Chociaż nie zawsze to się sprawdza, i tak np. w tym roku arbuzy jakoś wcześnie się pojawiły. A może mi się tylko wydaje. A co do ogórków to bym jeszcze zaczekała myślę że co najmniej miesiąc.
Należy zwrócić uwagę na fakt, że w tym roku wszystko jest o dwa tygodnie przyspieszone. Ja już zbieram ogórki z działki. Już drugi raz zakiszam. Teraz najlepsza pora, a ceny niestety pewnie się nie zmniejszą z uawgi na suszę. Bahus
Zgadzam się z Bahusem. Mam to szczęście, że nie muszę kupować ogórków, bo rosną w przydomowym ogródku. Wczoraj zakisiłam drugi rzut ogórasów i zrobiłam parę słoików pysznej mizerii na zimę wg przepisu alman. Natomiast paprykę robię we wrześniu - wtedy jest najtańsza, przynajmniej w moich stronach. Serdeczne pozdrowienia dla przetwornic i przetworników - Grażyna.
ogórki kiszone i konserwowe ( na zimę) robię w sierpniu ,teraz tylko małosolne na zjedzenie "od razu" , paprykę we wrześniu , a kapustę kiszoną w październiku , robię tak co roku i wszystko jest pyszniutkie :)
Wiatma drogie przetwornice ja sama od niedawna do Was należe i robie zapasy na zimę ale mam jeszcze jeden mały problem nie wiem kiedy jest na co czas.i to moje pytanie chce robic ogórki i paprykę oczywiście muszę to kupić ale nie wiem kiedy jest ten najlepszy czas na zakupy proszę o pomoc
Jeśli chcesz robić ogórki...to masz w tej chwili odpowiedni czas..... z papryką można jeszcze poczekać...Pozdrawiam...
Hm, odpowiedni czas na ogórki? mam inne zdanie, bo ceny są na razie wysokie, a poza tym nawet nie wiem czy już są w sprzedaży ogórki gruntowe, takie na przetwórstwo /u siebie widzę tylko takie ciemno zielone i dość duże/. Do kiszenia kupuję ogórki jasno zielone, dobrze gdy mają końcówkę prawie białą, no i koniecznie powinny być "dziobate" a nie z gładziutką skórką /ciemno zielone i gładkie źle się przechowują bo mają bardzo cienką skórkę/.
Ja ogórki robię dopiero w sierpniu, koło 10-15 sierpnia. Natomiast paprykę też w sierpniu, bo jest najtańsza.
Należy zwrócić uwagę na fakt, że w tym roku wszystko jest o dwa tygodnie przyspieszone. Ja już zbieram ogórki z działki. Już drugi raz zakiszam. Teraz najlepsza pora, a ceny niestety pewnie się nie zmniejszą z uawgi na suszę.
Bahus
dziękuję Wam bardzo chyba przejadę się na giełdę i zobaczę jak tam wyglądają ogórki i ceny pozdrawiam
Zgadzam się z Bahusem. Mam to szczęście, że nie muszę kupować ogórków, bo rosną w przydomowym ogródku. Wczoraj zakisiłam drugi rzut ogórasów i zrobiłam parę słoików pysznej mizerii na zimę wg przepisu alman. Natomiast paprykę robię we wrześniu - wtedy jest najtańsza, przynajmniej w moich stronach. Serdeczne pozdrowienia dla przetwornic i przetworników - Grażyna.
ogórki kiszone i konserwowe ( na zimę) robię w sierpniu ,teraz tylko małosolne na zjedzenie "od razu" , paprykę we wrześniu , a kapustę kiszoną w październiku , robię tak co roku i wszystko jest pyszniutkie :)