Forum

Kuchenne porady

Pytanie do przetwornic

  • Autor: MYSZA99 Data: 2008-07-09 06:13:18

    Wiatma drogie przetwornice ja sama od niedawna do Was należe i robie zapasy na zimę ale mam jeszcze jeden mały problem nie wiem kiedy jest na co czas.i to moje pytanie chce robic ogórki i paprykę oczywiście muszę to kupić ale nie wiem kiedy jest ten najlepszy czas na zakupy proszę o pomoc

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-07-09 07:05:22

       Jeśli chcesz robić ogórki...to masz w tej chwili odpowiedni czas.....  z papryką można jeszcze poczekać...Pozdrawiam...

  • Autor: alman Data: 2008-07-09 07:23:38

    Hm, odpowiedni czas na ogórki? mam inne zdanie, bo ceny są na razie wysokie, a poza tym nawet nie wiem czy już są w sprzedaży ogórki gruntowe, takie na przetwórstwo /u siebie widzę tylko takie ciemno zielone i dość duże/. Do kiszenia kupuję ogórki jasno zielone, dobrze gdy mają końcówkę prawie białą, no i koniecznie powinny być "dziobate" a nie z gładziutką skórką /ciemno zielone i gładkie źle się przechowują bo mają bardzo cienką skórkę/.
    Ja ogórki robię dopiero w sierpniu, koło 10-15 sierpnia. Natomiast paprykę też w sierpniu, bo jest najtańsza.

  • Autor: egeria Data: 2008-07-09 08:29:54

    Właśnie, też mam ten sam problem, nigdy nie wiem czy już czas, czy jeszcze nie na przetwarzanie. Ostatnio wpadałam na pomysł sprawdzania dat na WŻ w komentarzach z przepisami na przetwory. Chociaż nie zawsze to się sprawdza, i tak np. w tym roku arbuzy jakoś wcześnie się pojawiły. A może mi się tylko wydaje. A co do ogórków to bym jeszcze zaczekała myślę że co najmniej miesiąc.

  • Autor: bahus Data: 2008-07-09 11:39:39

    Należy zwrócić uwagę na fakt, że w tym roku wszystko jest o dwa tygodnie przyspieszone. Ja już zbieram ogórki z działki. Już drugi raz zakiszam. Teraz najlepsza pora, a ceny niestety pewnie się nie zmniejszą z uawgi na suszę.
    Bahus

  • Autor: MYSZA99 Data: 2008-07-09 11:54:35

    dziękuję Wam bardzo chyba przejadę się na giełdę i zobaczę jak tam wyglądają ogórki i ceny pozdrawiam

  • Autor: grazka13 Data: 2008-07-09 14:02:08

    Zgadzam się z Bahusem. Mam to szczęście, że nie muszę kupować ogórków, bo rosną w przydomowym ogródku. Wczoraj zakisiłam drugi rzut ogórasów i zrobiłam parę słoików pysznej mizerii na zimę wg przepisu alman. Natomiast paprykę robię we wrześniu - wtedy jest najtańsza, przynajmniej w moich stronach. Serdeczne pozdrowienia dla przetwornic i przetworników - Grażyna.

  • Autor: makusia Data: 2008-07-09 14:00:36

    ogórki kiszone i konserwowe ( na zimę)  robię w sierpniu ,teraz tylko małosolne na zjedzenie "od razu" , paprykę we wrześniu , a kapustę kiszoną w październiku , robię tak co roku i wszystko jest pyszniutkie :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu