Forum

Kuchenne porady

Pizza na grubym cieście

• Autor: likelike Data: 2008-07-09 15:31:53

Czy może ktoś przypadkiem zna przepis na bardzo grube ciasto pizzowe?Nie mam tu na myśli takiego 2 cm ale z 6-7.Kiedyś u kogoś jadłam takie pulchne rozpływające się w ustach.Może to nie było typowo ciasto na pizzę,nie wiem.Ma ktoś jakiś pomysł?Będę dźwięczna;p.

• Autor: Bodek Data: 2008-07-09 16:18:07

hmmm mysle ze to najlepeij pomieszac make kurpczatke i zwykla pol na pol i dodac troszke wiecej drozdzy --- jak zawsze dajesz ciastu wyrosnac temu daj tylko do polowy a w piekarniku bedzie pulchne :)
    pozwodzenia :):):):)

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-07-09 20:29:44

Użytkownik likelike napisał w wiadomości:
    > Czy może ktoś przypadkiem zna przepis na bardzo grube ciasto pizzowe?Nie mam
    > tu na myśli takiego 2 cm ale z 6-7.Kiedyś u kogoś jadłam takie pulchne
    > rozpływające się w ustach.Może to nie było typowo ciasto na pizzę,nie wiem.Ma
    > ktoś jakiś pomysł?Będę dźwięczna;p.

Być może, że było to zwykłe ciasto drożdżowe... bo ja tak nieraz robię... z tym, że do ciasta dodaję przyprawę do pizzy..

• Autor: alidab Data: 2008-07-09 21:21:06

Na widok takiego przepisu na ciasto na pizzę prawdziwy (a może i udawany...) Włoch dostałby w najlepszym wypadku ataku śmiechu.
    Ja jednak właśnie od takiego przepisu zaczynałam robić domową pizzę (lata świetlne temu...). Ciasto było pulchne, delikatne i smaczne samo w sobie, bez dodatków.W związku z tym zjadanie przyrumienionych brzegów było przyjemnością . Góra dowolna, na wierzch starty ser żólty.

A przepis jest bardzo prosty:
    1/2 szklanki mleka
    3 dag drożdży + pół łyżeczki cukru do posypania drożdży
    2 szklanki mleka
    5 łyżek oleju
    2 jaja
    sól do smaku

Drożdże posypać cukrem,poczekać chwilę aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, resztę składników. Wymieszać dokładnie w misce
    drewnianą łyżką. Formę posmarować tłuszczem (można olejem), wyłożyć ciasto, rozsmarować na całej powierzchni.
    Na wierzch wyłożyć farsz w/g uznania i starty żółty ser.

Może spróbujesz ?

• Autor: appetita Data: 2008-07-10 09:21:09

A mąka??? Chyba chodzi  dwie szklanki mąki nie mleka??? :-))

• Autor: alidab Data: 2008-07-10 16:35:20

Oczywiście, że miały być 2 szklanki mąki a pół szklanki mleka. Dziękuję Appetito...:)))

• Autor: tineczka Data: 2008-07-10 23:30:58

Takie grube ciasto maja pizze z Pizza Hut. Piecze sie je w wysokich foremkach. Wpisz pizza hut w wyszukiwarce i znajdziesz dokladny przepis na to ciasto, pozdrawiam.

• Autor: tineczka Data: 2008-07-10 23:35:23

dodam autora przepisu: terra

• Autor: likelike Data: 2008-07-11 12:57:55

Dzięki wszystkim:).Z tym że Włoch dostałby ataku śmiechu to nie mam wątpliwości,jego strata .Mi smakowała i to najwazniejsze.Zabiorę się do tego jakos w przyszłym tygodniu,bo narazie mam coś z kuchenką.

• Autor: Wkn Data: 2008-08-21 22:37:00

Hm, to jednak nie zmienia faktu, że jedliście drożdżówkę ze słonym obłożeniem, a nie pizzę ;P
    Wszystko jest kwestią gustu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu