Czy może ktoś przypadkiem zna przepis na bardzo grube ciasto pizzowe?Nie mam tu na myśli takiego 2 cm ale z 6-7.Kiedyś u kogoś jadłam takie pulchne rozpływające się w ustach.Może to nie było typowo ciasto na pizzę,nie wiem.Ma ktoś jakiś pomysł?Będę dźwięczna;p.
hmmm mysle ze to najlepeij pomieszac make kurpczatke i zwykla pol na pol i dodac troszke wiecej drozdzy --- jak zawsze dajesz ciastu wyrosnac temu daj tylko do polowy a w piekarniku bedzie pulchne :) pozwodzenia :):):):)
Użytkownik likelike napisał w wiadomości: > Czy może ktoś przypadkiem zna przepis na bardzo grube ciasto pizzowe?Nie mam > tu na myśli takiego 2 cm ale z 6-7.Kiedyś u kogoś jadłam takie pulchne > rozpływające się w ustach.Może to nie było typowo ciasto na pizzę,nie wiem.Ma > ktoś jakiś pomysł?Będę dźwięczna;p.
Być może, że było to zwykłe ciasto drożdżowe... bo ja tak nieraz robię... z tym, że do ciasta dodaję przyprawę do pizzy..
Na widok takiego przepisu na ciasto na pizzę prawdziwy (a może i udawany...) Włoch dostałby w najlepszym wypadku ataku śmiechu. Ja jednak właśnie od takiego przepisu zaczynałam robić domową pizzę (lata świetlne temu...). Ciasto było pulchne, delikatne i smaczne samo w sobie, bez dodatków.W związku z tym zjadanie przyrumienionych brzegów było przyjemnością . Góra dowolna, na wierzch starty ser żólty.
A przepis jest bardzo prosty: 1/2 szklanki mleka 3 dag drożdży + pół łyżeczki cukru do posypania drożdży 2 szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 jaja sól do smaku
Drożdże posypać cukrem,poczekać chwilę aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, resztę składników. Wymieszać dokładnie w misce drewnianą łyżką. Formę posmarować tłuszczem (można olejem), wyłożyć ciasto, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć farsz w/g uznania i starty żółty ser.
Takie grube ciasto maja pizze z Pizza Hut. Piecze sie je w wysokich foremkach. Wpisz pizza hut w wyszukiwarce i znajdziesz dokladny przepis na to ciasto, pozdrawiam.
Dzięki wszystkim:).Z tym że Włoch dostałby ataku śmiechu to nie mam wątpliwości,jego strata .Mi smakowała i to najwazniejsze.Zabiorę się do tego jakos w przyszłym tygodniu,bo narazie mam coś z kuchenką.
Czy może ktoś przypadkiem zna przepis na bardzo grube ciasto pizzowe?Nie mam tu na myśli takiego 2 cm ale z 6-7.Kiedyś u kogoś jadłam takie pulchne rozpływające się w ustach.Może to nie było typowo ciasto na pizzę,nie wiem.Ma ktoś jakiś pomysł?Będę dźwięczna;p.
hmmm mysle ze to najlepeij pomieszac make kurpczatke i zwykla pol na pol i dodac troszke wiecej drozdzy --- jak zawsze dajesz ciastu wyrosnac temu daj tylko do polowy a w piekarniku bedzie pulchne :)
pozwodzenia :):):):)
Użytkownik likelike napisał w wiadomości:
> Czy może ktoś przypadkiem zna przepis na bardzo grube ciasto pizzowe?Nie mam
> tu na myśli takiego 2 cm ale z 6-7.Kiedyś u kogoś jadłam takie pulchne
> rozpływające się w ustach.Może to nie było typowo ciasto na pizzę,nie wiem.Ma
> ktoś jakiś pomysł?Będę dźwięczna;p.
Być może, że było to zwykłe ciasto drożdżowe... bo ja tak nieraz robię... z tym, że do ciasta dodaję przyprawę do pizzy..
Na widok takiego przepisu na ciasto na pizzę prawdziwy (a może i udawany...) Włoch dostałby w najlepszym wypadku ataku śmiechu.
Ja jednak właśnie od takiego przepisu zaczynałam robić domową pizzę (lata świetlne temu...). Ciasto było pulchne, delikatne i smaczne samo w sobie, bez dodatków.W związku z tym zjadanie przyrumienionych brzegów było przyjemnością . Góra dowolna, na wierzch starty ser żólty.
A przepis jest bardzo prosty:
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży + pół łyżeczki cukru do posypania drożdży
2 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 jaja
sól do smaku
Drożdże posypać cukrem,poczekać chwilę aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, resztę składników. Wymieszać dokładnie w misce
drewnianą łyżką. Formę posmarować tłuszczem (można olejem), wyłożyć ciasto, rozsmarować na całej powierzchni.
Na wierzch wyłożyć farsz w/g uznania i starty żółty ser.
Może spróbujesz ?
A mąka??? Chyba chodzi dwie szklanki mąki nie mleka??? :-))
Oczywiście, że miały być 2 szklanki mąki a pół szklanki mleka. Dziękuję Appetito...:)))
Takie grube ciasto maja pizze z Pizza Hut. Piecze sie je w wysokich foremkach. Wpisz pizza hut w wyszukiwarce i znajdziesz dokladny przepis na to ciasto, pozdrawiam.
dodam autora przepisu: terra
Dzięki wszystkim:).Z tym że Włoch dostałby ataku śmiechu to nie mam wątpliwości,jego strata
.Mi smakowała i to najwazniejsze.Zabiorę się do tego jakos w przyszłym tygodniu,bo narazie mam coś z kuchenką.
Hm, to jednak nie zmienia faktu, że jedliście drożdżówkę ze słonym obłożeniem, a nie pizzę ;P
Wszystko jest kwestią gustu.