Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czereśnie:)

• Autor: alicja37 Data: 2008-07-09 20:14:06

Kochane żarłoczki zwracam sie jak zwykle z prośbą i prosze o rade.Koło mojego domu rosnął stare drzewa czereśniowe...............z tym tylko,że jest to odmiana dzika.Czeresienki są małe:czerwone i czarne.Czy można z nich cos zrobić?dżemiki lub konfiturki?Bo jak narazie to się nimi tylko opycham...............a mniamniusie są.Pare lat temu zrobiłam z nich kompociki i niestety........ zepsuły mi się i to mnie zraziło,od tamtej pory sama się nimi zajadam wraz z ptaszkami.Jak myślicie.............da się z nich coś zrobić?

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-07-09 20:27:55

Użytkownik alicja37 napisał w wiadomości:
    > Kochane żarłoczki zwracam sie jak zwykle z prośbą i prosze o rade.Koło mojego
    > domu rosnął stare drzewa czereśniowe...............z tym tylko,że jest to
    > odmiana dzika.Czeresienki są małe:czerwone i czarne.Czy można z nich cos
    > zrobić?dżemiki lub konfiturki?Bo jak narazie to się nimi tylko
    > opycham...............a mniamniusie są.Pare lat temu zrobiłam z nich kompociki
    > i niestety........ zepsuły mi się i to mnie zraziło,od tamtej pory sama się
    > nimi zajadam wraz z ptaszkami.Jak myślicie.............da się z nich coś
    > zrobić?

A sprawdzałaś czy nie mają lokatorów?? tzn robaczków??? Ja jakieś 15 lat temu też tak się  napracowałam nad dzikimi czereśniami... i byłam zadowolona..jak  nie wiem  co... ale parę słoiczków po prostu  napakowałam czereśniami, zalałam syropem z wody i cukru...a z pasteryzowaniem postanowiłam poczekać do rana... jakież było moje...zaskoczenie, gdy rano weszłam  do kuchni...w każdym  weku... pływał biały korzuch z robaczków...

• Autor: alicja37 Data: 2008-07-09 20:32:20

Jak narazie nie mają.......chyba robaczki jeszcze nie wiedzą czy można czeresienki atakować

• Autor: lajan Data: 2008-07-09 20:32:24

Ale przecież wszystkiego kompotu Ci nie wypiły.Wystarczyło je odcisnąć i kompot by oddały.

• Autor: Barbara Data: 2008-07-09 20:44:49

Dawno temu zrobiłam kompoty z dzikich czereśni i do tej pory wspominam ich niezapomniany smak,cudowny.

• Autor: żaba_monika Data: 2008-07-09 21:23:08

takie czeresnie sa tez dobre na ciasto, np. swietny placek z nich wychodzi :)
    http://www.kobieta.pl/gotowanie/ksiazka-kucharska/desery/zobacz/artykul/czeresniowy-placek/

tylko ta konfitura to moze niekoniecznie brzoskwiniowa :P

• Autor: pandora Data: 2008-07-10 22:43:53

Top pewnie przez te robaczki, bo
    na smaczek najlepszy robaczek

• Autor: Iloria_S Data: 2008-07-10 21:51:54

Użytkownik lajan napisał w wiadomości:
    > Ale przecież wszystkiego kompotu Ci nie wypiły.Wystarczyło je odcisnąć i
    > kompot by oddały.

hahahahahhaa :D

• Autor: makusia Data: 2008-07-10 22:10:13

w zeszłym roku zrobiliśmy pierwszy raz wino z "dziczek" jest pyszne polecam ;)

• Autor: alicja37 Data: 2008-07-10 22:27:01

A przepisik masz może?

• Autor: makusia Data: 2008-07-11 10:21:44

Użytkownik alicja37 napisał w wiadomości:
    > A przepisik masz może?

robimy winko zawsze tak samo , jak każde inne , w dymionie zasypujemy cukrem i dodajemy wodę i czekamy aż przefermentuje , potem zlewamy , przecedzamy i znowu do dymiona , czynnośc powtarzamy 3 razy.. cukru i wody dajemy w zależności ile jest owoców , nie umiem podać dokładnie ( na oko , na wyczucie ) zawsze jest pyszne:)  przepisu nie wklepałam ponieważ nie mam dokładnych ilosći i byłby dla niektórych "niezrozumiały" :))

• Autor: nonka4 Data: 2008-07-11 16:47:47

makusiu a czereśnie z pestkami czy bez?  bo mam troszku może bym jakąś nalewkę zmontowała..

• Autor: makusia Data: 2008-07-11 16:56:38

z pestakami , one dają ten specyficzny smaczek :))

• Autor: nonka4 Data: 2008-07-11 17:01:11

dziękuję ślicznie,z wiśni też robiłam z pestkami ale co do czereśni wolałam się upewnić

Przejdź do pełnej wersji serwisu