Bardzo Was proszę żarłoczki o podanie przepisu na nadzienie orzechowe do ciastek. Chodzi mi konkretnie o francuskie trójkąciki, które mają być nim nadziewane.
Mnie zdarza się robić zawijany orzechowiec z ciasta drożdżowego. Nadzienie orzechowe robię niestety na wyczucie.. Na około 30 -40 dag orzechów mielonych daję parę łyżek cukru, 2-3 łyżki miodu, trochę rumu, zmielone lub pokruszone biszkopty (zamiennie może być tarta bułka z dobrej bułki, ja czasem suszę średnio udany biszkopt) . Wszystko dokładnie mieszam i wlewam do masy orzechowej zimną wodę uważając aby nadzienie nie było zbyt rzadkie. Nie wiem czy pomogłam Ci takim mało precyzyjnym przepisem . Nadzienie należy skosztować i ewentualnie dosłodzić, dodać więcej rumu jak ktoś lubi...:)))
Ja francuskie ciasteczka też nadziewam kremem orzechowym.Oto mój przepis:)) 15 dkg zmielonych orzechów laskowych, jedne jajko,8dkg cukru i łyzka rumu.To wszystko wymieszam i nakładam na ciasto.
Bardzo Was proszę żarłoczki o podanie przepisu na nadzienie orzechowe do ciastek. Chodzi mi konkretnie o francuskie trójkąciki, które mają być nim nadziewane.
Mnie zdarza się robić zawijany orzechowiec z ciasta drożdżowego. Nadzienie orzechowe robię niestety na wyczucie..
Na około 30 -40 dag orzechów mielonych daję parę łyżek cukru, 2-3 łyżki miodu, trochę rumu, zmielone lub pokruszone biszkopty
(zamiennie może być tarta bułka z dobrej bułki, ja czasem suszę średnio udany biszkopt) . Wszystko dokładnie mieszam i wlewam do masy orzechowej zimną wodę uważając aby nadzienie nie było zbyt rzadkie. Nie wiem czy pomogłam Ci takim mało precyzyjnym przepisem .
Nadzienie należy skosztować i ewentualnie dosłodzić, dodać więcej rumu jak ktoś lubi...:)))
Ja francuskie ciasteczka też nadziewam kremem orzechowym.Oto mój przepis:)) 15 dkg zmielonych orzechów laskowych, jedne jajko,8dkg cukru i łyzka rumu.To wszystko wymieszam i nakładam na ciasto.