Na działce mam winogrono , które nie obrodziło w owoce tylko w piękne liście. Wiem ,że mogę z nich teraz zrobić gołąbki , ale chciała bym móc je przetrzymać na zimę. Może ktoś wie jak to zrobić. Pozdrawiam . Grażyna
Witaj, liscie zblanszowac w osolonej gotujacej sie wodzie przez pare minut, odrazu oziebic w zimnej wodzie z lodem. Osuszyc i wkladac do zamrazalnika odpowiednia porcje lisci w workach foliowych, albo w pudelkach. Przed robieniem golabkow, zostawic do wolnego rozmrozenia w lodowce na noc. Mozna rowniez zaprawic w sloikach: ciasno ulozone liscie zalac woda z sola i odrobina kwasku cytrynowego, pasteryzowac 10 minut. Odwrocic sloiki do gory nogami do ostudzenia. Powodzenia,
Zrobiłam gołąbeczki . Wyszły pyszne . Liście były bardzo miękie i smaczne. Podałam z sosem jogurtowo-czosnkowo -ogórkowym . Wszystkim bardzo smakowały. Stwierdzili jedno , mało!!!:) Dziękuje za przepisy. Pozdrawiam .Grazyna
Na działce mam winogrono , które nie obrodziło w owoce tylko w piękne liście. Wiem ,że mogę z nich teraz zrobić gołąbki , ale chciała bym móc je przetrzymać na zimę. Może ktoś wie jak to zrobić.
Pozdrawiam . Grażyna
było na ten temat wiele dyskusji i porad, wrzuć do wyszukiwarki "liście winogron" a z pewnością będziesz miała wiele do poczytania
Bardzo dziękuję. Jestem tu nowa i jeszcze tak sprawnie się po całym
portalu nie poruszam. Pozdrawiam.
Witaj, liscie zblanszowac w osolonej gotujacej sie wodzie przez pare minut, odrazu oziebic w zimnej wodzie z lodem. Osuszyc i wkladac do zamrazalnika odpowiednia porcje lisci w workach foliowych, albo w pudelkach. Przed robieniem golabkow, zostawic do wolnego rozmrozenia w lodowce na noc. Mozna rowniez zaprawic w sloikach: ciasno ulozone liscie zalac woda z sola i odrobina kwasku cytrynowego, pasteryzowac 10 minut. Odwrocic sloiki do gory nogami do ostudzenia. Powodzenia,
Tineczko , bardzo dziękuję za wyczerpującą informację . Tak zrobię . Pozdrawiam . Grażyna
Oj, chcialabym miec tyle lisci winogron,,,Pozdrawiam
znalazłam coś takiego, jak już zamarynujesz te liście..
Zrobiłam gołąbeczki . Wyszły pyszne . Liście były bardzo miękie i smaczne. Podałam z sosem jogurtowo-czosnkowo -ogórkowym . Wszystkim bardzo smakowały. Stwierdzili jedno , mało!!!:) Dziękuje za przepisy. Pozdrawiam .Grazyna
Kliknij
A zobaczysz jak się kisi liście winogronowe
Bahus