Witam, zwracam sie do Was z prosba. Rok temu uzylam wspanialego przepisu na kompot z wisni, ktorego nie moge teraz tu znalesc. Pamietam, ze przepis byl fajnie zilustrowany i banalnie prosty bo do sloikow wrzucalo sie cale wisnie i zasypywalo odpowiednio kilkoma łyżkami cukru. Rzecz w tym, ze nie pamietam o proporcjach i o pasteryzacji. Prosze pomozcie, moze jakis inny rownie prosty i szybki przepis potrzebny na dzis! POZDRAWIAM
To wprawdzie nie kompot lecz wiśnie w soku własnym, z których można też potem zrobić kompot....więc w tym roku robiłam tak - na 1 kg wiśni już bez pestek dawałam 0,5 kg cukru, zasypałam cukrem, a kiedy puściły już trochę soku pasteryzowałam ok. 15 min. Cukru możesz dać więcej /niektórzy dają 1 kg/ lub mniej /spotkałam np. 20-30 dkg/ na 1 kg wiśni.
tamten przepis nie wymagal drylowania wisni, wrzucalo sie do sloja wisnie, nastepnie zasypywalo chyba 8-mioma Lyzkami cukru, zalewalo woada, a potem chyba pasteryzacja. Powedzcie mi moze ile ma trwacpasteryzacja????
To przepis inki21, akurat sobie zanotowalam i chyba moge udostepnic...? Na 1 sloj: ok. 30 dag wisni i 8 lyzek cukru. "dorodne nie pouszkadzane, bez nalotu wiśnie wymyć, nie pestkować, przełożyc do słoików, zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą z kranu, dobrze zakręcić zakrętki. Układać słoje w garnku przekładając je szmatkami (użycie szmatek zapobiega pękaniu słoików), wlewać do garnka do 2/3 wysokości słoi ciepłą wodę (jeśli dasz zimną- słoje popękają) po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszyć gaz na mały i gotować wiśnie jeszcze przez 10 minut, po czasie wyjąć i stawiać na blacie stołu do góry nogami - tak pozostawić do całkowitego wystudzenia."
Użytkownik rafifi napisał w wiadomości: > To przepis inki21, akurat sobie zanotowalam i chyba moge udostepnic...? Na 1 > sloj: ok. 30 dag wisni i 8 lyzek cukru."dorodne nie pouszkadzane, > bez nalotu wiśnie wymyć, nie pestkować, przełożyc do słoików, zasypać > cukrem, zalać ciepłą wodą z kranu, dobrze zakręcić zakrętki. Układać słoje w > garnku przekładając je szmatkami (użycie szmatek zapobiega pękaniu > słoików), wlewać do garnka do 2/3 wysokości słoi ciepłą wodę (jeśli dasz > zimną- słoje popękają) po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszyć gaz na mały > i gotować wiśnie jeszcze przez 10 minut, po czasie wyjąć i stawiać > na blacie stołu do góry nogami - tak pozostawić do całkowitego > wystudzenia."
DZIEKUJE RAFIFI!!! to wlasnie ten wspNIALY PRZEPIS, JUZ ZABIERAM SIE DO ROBOTY!
Witam, zwracam sie do Was z prosba. Rok temu uzylam wspanialego przepisu na kompot z wisni, ktorego nie moge teraz tu znalesc. Pamietam, ze przepis byl fajnie zilustrowany i banalnie prosty bo do sloikow wrzucalo sie cale wisnie i zasypywalo odpowiednio kilkoma łyżkami cukru. Rzecz w tym, ze nie pamietam o proporcjach i o pasteryzacji. Prosze pomozcie, moze jakis inny rownie prosty i szybki przepis potrzebny na dzis! POZDRAWIAM
To wprawdzie nie kompot lecz wiśnie w soku własnym, z których można też potem zrobić kompot....więc w tym roku robiłam tak - na 1 kg wiśni już bez pestek dawałam 0,5 kg cukru, zasypałam cukrem, a kiedy puściły już trochę soku pasteryzowałam ok. 15 min.
Cukru możesz dać więcej /niektórzy dają 1 kg/ lub mniej /spotkałam np. 20-30 dkg/ na 1 kg wiśni.
pewnie ktoś się "wyprowadził" z WŻ razem z kompotem:(
o tu np. masz wypowiedź mleny http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=106240&post=106421 może o to chodziło?
może to:
http://wielkiezarcie.com/przepis24201.html
tamten przepis nie wymagal drylowania wisni, wrzucalo sie do sloja wisnie, nastepnie zasypywalo chyba 8-mioma Lyzkami cukru, zalewalo woada, a potem chyba pasteryzacja. Powedzcie mi moze ile ma trwacpasteryzacja????
To przepis inki21, akurat sobie zanotowalam i chyba moge udostepnic...?
Na 1 sloj: ok. 30 dag wisni i 8 lyzek cukru.
"dorodne nie pouszkadzane, bez nalotu wiśnie wymyć, nie pestkować, przełożyc do słoików, zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą z kranu, dobrze zakręcić zakrętki. Układać słoje w garnku przekładając je szmatkami (użycie szmatek zapobiega pękaniu słoików), wlewać do garnka do 2/3 wysokości słoi ciepłą wodę (jeśli dasz zimną- słoje popękają) po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszyć gaz na mały i gotować wiśnie jeszcze przez 10 minut, po czasie wyjąć i stawiać na blacie stołu do góry nogami - tak pozostawić do całkowitego wystudzenia."
Użytkownik rafifi napisał w wiadomości:
> To przepis inki21, akurat sobie zanotowalam i chyba moge udostepnic...? Na 1
> sloj: ok. 30 dag wisni i 8 lyzek cukru."dorodne nie pouszkadzane,
> bez nalotu wiśnie wymyć, nie pestkować, przełożyc do słoików, zasypać
> cukrem, zalać ciepłą wodą z kranu, dobrze zakręcić zakrętki. Układać słoje w
> garnku przekładając je szmatkami (użycie szmatek zapobiega pękaniu
> słoików), wlewać do garnka do 2/3 wysokości słoi ciepłą wodę (jeśli dasz
> zimną- słoje popękają) po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszyć gaz na mały
> i gotować wiśnie jeszcze przez 10 minut, po czasie wyjąć i stawiać
> na blacie stołu do góry nogami - tak pozostawić do całkowitego
> wystudzenia."
DZIEKUJE RAFIFI!!! to wlasnie ten wspNIALY PRZEPIS, JUZ ZABIERAM SIE DO ROBOTY!