Forum

Gawędy o jedzeniu

zaginiony kompot z wiśni

  • Autor: Martyniak Data: 2008-07-17 14:49:22

    Witam, zwracam sie do Was z prosba. Rok temu uzylam wspanialego przepisu na kompot z wisni, ktorego nie moge teraz tu znalesc. Pamietam, ze przepis byl fajnie zilustrowany i banalnie prosty bo do sloikow wrzucalo sie cale wisnie i zasypywalo odpowiednio kilkoma łyżkami cukru. Rzecz w tym, ze nie pamietam o proporcjach i o pasteryzacji. Prosze pomozcie, moze jakis inny rownie prosty i szybki przepis potrzebny na dzis!  POZDRAWIAM

  • Autor: alman Data: 2008-07-17 17:44:24

    To wprawdzie nie kompot lecz wiśnie w soku własnym, z których można też potem zrobić kompot....więc w tym roku robiłam tak - na 1 kg wiśni już bez pestek dawałam 0,5 kg cukru, zasypałam cukrem, a kiedy puściły już trochę soku pasteryzowałam ok. 15 min.
    Cukru możesz dać więcej /niektórzy dają 1 kg/ lub mniej /spotkałam np. 20-30 dkg/ na 1 kg wiśni.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2008-07-17 17:47:14

    pewnie ktoś się "wyprowadził" z WŻ razem z kompotem:(

  • Autor: alman Data: 2008-07-17 17:54:18

    o tu np. masz wypowiedź mleny http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=106240&post=106421 może o to chodziło?

  • Autor: nonka4 Data: 2008-07-17 23:07:48

    może to:
    http://wielkiezarcie.com/przepis24201.html

  • Autor: Martyniak Data: 2008-07-18 09:44:44

    tamten przepis nie wymagal drylowania wisni, wrzucalo sie do sloja wisnie, nastepnie zasypywalo chyba 8-mioma Lyzkami cukru, zalewalo woada, a potem chyba pasteryzacja. Powedzcie mi moze ile ma trwacpasteryzacja????

  • Autor: rafifi Data: 2008-07-18 10:53:02

    To przepis inki21, akurat sobie zanotowalam i chyba moge udostepnic...?
    Na 1 sloj: ok. 30 dag wisni i 8 lyzek cukru.
    "dorodne nie pouszkadzane, bez nalotu  wiśnie wymyć, nie pestkować, przełożyc do słoików, zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą z kranu, dobrze zakręcić zakrętki. Układać słoje w garnku przekładając je szmatkami (użycie szmatek zapobiega pękaniu słoików), wlewać do garnka do 2/3 wysokości słoi ciepłą wodę (jeśli dasz zimną- słoje popękają) po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszyć gaz na mały i gotować wiśnie jeszcze przez 10 minut, po czasie wyjąć i stawiać na blacie stołu do góry nogami - tak pozostawić do całkowitego wystudzenia."

  • Autor: Martyniak Data: 2008-07-18 15:21:17

    Użytkownik rafifi napisał w wiadomości:
    > To przepis inki21, akurat sobie zanotowalam i chyba moge udostepnic...? Na 1
    > sloj: ok. 30 dag wisni i 8 lyzek cukru."dorodne nie pouszkadzane,
    > bez nalotu wiśnie wymyć, nie pestkować, przełożyc do słoików, zasypać
    > cukrem, zalać ciepłą wodą z kranu, dobrze zakręcić zakrętki. Układać słoje w
    > garnku przekładając je szmatkami (użycie szmatek zapobiega pękaniu
    > słoików), wlewać do garnka do 2/3 wysokości słoi ciepłą wodę (jeśli dasz
    > zimną- słoje popękają) po zagotowaniu się wody w garnku zmniejszyć gaz na mały
    > i gotować wiśnie jeszcze przez 10 minut, po czasie wyjąć i stawiać
    > na blacie stołu do góry nogami - tak pozostawić do całkowitego
    > wystudzenia."

    DZIEKUJE RAFIFI!!! to wlasnie ten wspNIALY PRZEPIS, JUZ ZABIERAM SIE DO ROBOTY!

Przejdź do pełnej wersji serwisu