Forum

Rozmowy wolne i frywolne

usg jamy brzusznej pomocy

• Autor: Izunia_1985 Data: 2008-07-17 21:13:10

Witam. W poniedziałek mam badanie, usg jamy brzusznej. W związku z tym mam pytanie jak wygląda takie badanie?? I czy wiecie, jakie są produkty i dania lekkostrawne?? Lekarka kazała mi przejść na tą dietę 2 dni przed badaniem, ale ja nie wiem co mogę jeść ;/

• Autor: aguti Data: 2008-07-17 21:30:10

Badanie jest bezproblemowe: lekarz smaruje brzuch żelem i prowadzi po skórze sondę. Nic nie boli, jesli tego sie boisz:) Dziwi mnie tylko sposób, który lekarka podała jako przygotowanie do badania. Owszem dwa dni diety lekkostrawnej jak najbardziej (nic smażonego, małe porcje, raczej warzywa niz mięso), ale oprócz tego powinno się wziąć dzień wczesniej wieczorem  i rano w dniu badania Espumisan (na odgazowanie), a w dzień badania najlepiej być na czczo (woda i soki) - oczywiście zalezy o której przewidziane jest badanie. Pozdrawiam:)

• Autor: Izunia_1985 Data: 2008-07-17 21:55:03

Dziękuje za informacje. Niestety jestem strachliwym człowiekiem jeśli chodzi o lekarzy i badania. Tabletki też lekarka przypisała, wypadło mi z głowy.

• Autor: ania205 Data: 2008-07-18 08:38:27

Jeżeli Ci lekarz nie powiedział o tym  to ja Ci podpowiem że w przeddzień badania w Twoim przypadku to będzie w niedzielę, zażywaj  3xpo jednej tabletce węgla leczniczego (dostępny w aptece bez recepty) badanie bezbolesne  tak że nie martw się przeżyjesz  będzie wszystko ok. Pozdrawiam Ania.

• Autor: karasia Data: 2008-07-18 08:36:45

Ja często robię USG brzucha i  u mojego lekarza obowiązuje przed takim badaniem zasada: 3 x NIE. To znaczy w dniu badania: nie jeść, nie pić, nie sikać. Ale oczywiście to ma rację bytu jeśli badanie robisz rano, bo przez cały dzień nie dasz rady nie sikać ( hihi ).

• Autor: nadia Data: 2008-07-18 08:50:24

Wlasnie, pecherz nie moze byc pusty, bo badanie raczej nie wyjdzie. Dlatego kazdy kto jest po USG biegnie do toalety ;)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu