A mnie to wygląda na obrazki plamiste Arum maculatum. Mam takiego w ogródku. Kwiat trochę podoby do kalii. Gdzieś miałam zdjęcie, ale nie mogę znaleść. Ale na wikipedii pewnie będą zdjątka tej roslinki. W Polsce jest pod ochroną.
Znalazłam - to jest kwiat obrazków plamistych. Liścia widać tylko kawałek, to to po lewej. Pozostałe liście od innych roślinek, które się trochę rozrosły...
Tralobicik i dana39, bardzo wam dziękuję za informację. Roślinkę tą spotkałam na obrzeżu lasu, ale w Anglii, u nas takiej nie widziałam. Skoro ona kwitnie w maju, to naturalne, że ja ją widziałam z owocami, nie zrywałam ani nie dotykałam z przezorności a w Wikipedii czytałam, że jest trująca. pozdrawiam jasia
Właśnie wróciłam z Anglii i tam sfotografowałam taką roslinkę (w lesie), nie wiem co to jest.
Może ktoś wie....i powie.
pozdrawiam jasia
Jasiu, widze, ze obie mamy zdolnosci do zadawania zagadek, na ktore nikt nie zna odpowiedzi :))))))
tak wyglądają owoce tego kwiatu, znalazłam w Wikipedii
tyle, że ty znasz odpowiedź...
ale ja już też znam, jednak moja była łatwiejsza
Tralobicik i dana39, bardzo wam dziękuję za informację.
Roślinkę tą spotkałam na obrzeżu lasu, ale w Anglii, u nas takiej nie widziałam.
Skoro ona kwitnie w maju, to naturalne, że ja ją widziałam z owocami, nie zrywałam ani nie dotykałam z przezorności
a w Wikipedii czytałam, że jest trująca.
pozdrawiam jasia