Zagotowac w syropie z dodatkiem kwasku cytrynowego do odpowiedniej miekkosci polowek moreli ( dojrzale bardzo krotko ), wlozyc do wyparzonyh sloikow, zalac syropem , zakrecic, postawic do gory nogami do wystygniecia, powodzenia:)
Wyśmienity jest też dżem z moreli z dodatkiem borówek (żeby nie było zadnych watpliwości, mam na myśli czerwone lesne borówki - w niektórych częściach Polski borówkami nazywa się czarne jagody ) :) Z takim dzemem uwielbiam klasyczne gofry
Może macie jakieś propozycje jak zagospodarować morelki .Jak zrobić morele w syropie ,takie jak te puszkowane ?
Zagotowac w syropie z dodatkiem kwasku cytrynowego do odpowiedniej miekkosci polowek moreli ( dojrzale bardzo krotko ), wlozyc do wyparzonyh sloikow, zalac syropem , zakrecic, postawic do gory nogami do wystygniecia, powodzenia:)
Donama, sporo przepisów na ciasta z morelami jest w najnowszym (sierpniowym) miesięczniku "Moje gotowanie", może warto tam zajrzeć ;)!
Bardzo dobre są konfitury z moreli, a z dodatkiem jagód są wyśmienite...
Wyśmienity jest też dżem z moreli z dodatkiem borówek (żeby nie było zadnych watpliwości, mam na myśli czerwone lesne borówki - w niektórych częściach Polski borówkami nazywa się czarne jagody ) :)
Z takim dzemem uwielbiam klasyczne gofry