Forum

Kuchenne porady

kasza jaglana

  • Autor: Haanala Data: 2008-07-28 21:42:53

    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak ugotować kaszę jaglaną, tak szczegółowo? Cały czas wychodzi bardzo chrupiąca, a może taka już jest?

  • Autor: aga1828 Data: 2008-07-28 22:36:11

    To trzeba dłużej gotować, mnie nie wychodzi chrupiaca....próbuję i gotuję aż będzie miękka.

  • Autor: kurkuma Data: 2008-07-29 21:43:48

    Kaszę jaglaną gotuję tak:
    Proporcja - na szklankę kaszy - 2,5 szklanki wody
    a/ płuczę kaszę na sicie pod bieżącą wodą
    b/ gotuję wodę ze szczyptą soli, dodaję odrobinę imbiru i kurkumy oraz łyżkę masła
    c/ wrzucam wypłukaną kaszę na wrzątek, skręcam gaz i gotuję na małym ogniu - 20 - 25 minut. W międzyczasie kilka razy mieszam, żeby się nie przypaliła. Jeśli po tym czasie kasza wchłonie wszystką wodę, dodaję (na wyczucie) odrobinę gotowanej, wyłączam gaz i jeśli jest jeszcze twardawa, zawijam w koc i odstawiam na 1 czy 2 godziny. Wg mnie tak ugotowana kasza jest  dobra. Jest sypka a jednocześnie miękka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu