Forum

Kuchenne porady

Coś zrobiłam nie tak? ...piana w słoiku

• Autor: asia_minor Data: 2008-07-29 18:30:32

Dojrzałam do przetwarzania (tak mi się wydaje). Stawiam w tym roku pierwsze kroki w tej pracochłonnej, ale jakże smacznej i ciekawej dziedzinie. Zapasteryzowałam wczoraj jagody. Wymieszałam owoce z cukrem, odczekałam aż puszczą sok, lekko ugniotłam i dopelniłam owocami (chciałam uzyskać całe owoce we własnym soku, bez dodatku wody). Pasteryzowałam 20 min. Wieczka pięknie wklęsły. Dziś, sprawdzając "świeże" efekty swojej pracy troche poobracałam słoiczek. Na powierzchni utworzyła się piana i nie chce zniknąć!!!! Mam jakieś podświadome przeczucie,że tak nie powinno być :-/  Co schrzaniłam? Czy moje dzieło nadaje się do przechowywania, czy jutro zaserwować nieplanowe buchty z jagodami? Proszę o poradę.
    Joanna  

• Autor: Janek Data: 2008-07-29 20:39:32

Jeżeli po odwróceniu słoika nie ma wycieku(pozostaw dla pewności na kilka minut , to jest wszystko OK. Czy wszystkie słoiki tak się zachowują?

• Autor: asia_minor Data: 2008-07-29 21:02:23

Użytkownik Janek napisał w wiadomości:
    > Jeżeli po odwróceniu słoika nie ma wycieku(pozostaw dla pewności na kilka
    > minut , to jest wszystko OK. Czy wszystkie słoiki tak się zachowują?

Po odwróceniu słoika nic nie wycieka, a spieniły się tylko te, które "molestowałam".
    Dziękuję, uspokoiłeś mnie nieco :-)
    Joanna

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-07-29 20:40:33

Użytkownik asia_minor napisał w wiadomości:
    > Dojrzałam do przetwarzania (tak mi się wydaje). Stawiam w tym roku pierwsze
    > kroki w tej pracochłonnej, ale jakże smacznej i ciekawej dziedzinie.
    > Zapasteryzowałam wczoraj jagody. Wymieszałam owoce z cukrem, odczekałam aż
    > puszczą sok, lekko ugniotłam i dopelniłam owocami (chciałam uzyskać całe owoce
    > we własnym soku, bez dodatku wody). Pasteryzowałam 20 min. Wieczka
    > pięknie wklęsły. Dziś, sprawdzając "świeże" efekty swojej pracy
    > troche poobracałam słoiczek. Na powierzchni utworzyła się piana i nie chce
    > zniknąć!!!! Mam jakieś podświadome przeczucie,że tak nie powinno być :-/
    > Co schrzaniłam? Czy moje dzieło nadaje się do przechowywania, czy jutro
    > zaserwować nieplanowe buchty z jagodami? Proszę o
    > poradę.Joanna

Witam... być może  to  co napisałaś ...troche poobracałam słoiczek dało  tą niepotrzebną pianę...
    Odczekaj jeszcze  1 - 2 dni... jagody są w cukrze..więc nie powinny się przez parę dni zepsuć..i wtedy  zobaczysz..czy piana zniknie,  A najlepiej   po pasteryzacji  poustawiać słoiczki  do góry dnem... i niech sobie tak stoją do wystudzenia....a nawet 1 -2 doby... wtedy  jesli słoiczek się nie zassał...to  na górze  soku tworzą się bąbelki powietrza..tworzac "pianę".. i wtedy albo zmiana wieczka i powtórne pasteryzowanie..albo   spożycie..od razu... Pozdrawiam..

• Autor: asia_minor Data: 2008-07-29 21:15:34

Dziękuję za radę. Wszystkie mile widziane :-) Te słoiki odwracałam po pasteryzacji do góry dnem, ale po lekki przestudzeniu, gdy "kliknęły" wieczka, odwracałam. Teraz wiem, że jest to sposób na sprawdzenie, czy są zamknięte na "mur-beton". A jeśli powtórna pasteryzacja, to czs tak samo długi jak przy pierwszej? 
    Pozdrawiam Joanna

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-07-29 22:39:41

> Dziękuję za radę. Wszystkie mile widziane :-) Te słoiki odwracałam po
    > pasteryzacji do góry dnem, ale po lekki przestudzeniu, gdy
    > "kliknęły" wieczka, odwracałam. Teraz wiem, że jest to sposób
    > na sprawdzenie, czy są zamknięte na "mur-beton". A jeśli
    > powtórna pasteryzacja, to czs tak samo długi jak przy
    > pierwszej? Pozdrawiam Joanna

Ja pasteryzuję powtórnie..od 10 -- 15 minut  słoiki 0k 600 mll a mniejsze 330 i 250 mll  od 7 do 10 minut...

• Autor: asia_minor Data: 2008-07-30 09:33:54

Dzięki, Tereso :-) Zapisuję w moim notataniku porad sprawdzonych :-) Mam jeszcze jedno pytanie, czy owoce zalane tylko wrzątkiem, bez dodatku cukru, i zapasteryzowane przetrwają do następnego sezonu? 
    Pozdrawiam Joanna
    P.S. piany na moich jagodach jest mniej :-)   

• Autor: Janek Data: 2008-07-30 12:13:42

> Dzięki, Tereso :-) Zapisuję w moim notataniku porad sprawdzonych :-) Mam
    > jeszcze jedno pytanie, czy owoce zalane tylko wrzątkiem, bez dodatku cukru, i
    > zapasteryzowane przetrwają do następnego sezonu? Pozdrawiam JoannaP.S.
    > piany na moich jagodach jest mniej :-)   

TAK.Pasteryzacja zamyka słoik i uniemożliwia dostęp  niekorzystnych dodatków. Cukier nie ma w tym  przypadku żadnego znaczenia.
    Czasami tak robiłem, kiedyś, w czasach problemowo cukrowych. Miałem dostęp do miodu tylko że słodzenie miodem przed pasteryzacja pozbawiłoby miodu jego wartości ( w temp +40°C traci wszystkie ) i stałby się zwykłym cukrem,. Słodzenia dokonywałem wówczas tuż przed spożyciem po otwarciu słoika.
    Pozdrawiam
    Janek 

• Autor: asia_minor Data: 2008-07-30 21:31:49

Taką miałam nadzieję :-) Będę słodzić przed konsumpcją. Nie mam jeszcze wprawy w dosmaczaniu przetworów, a za ulepkami nie przepadam. Na razie "badam",zapisuję spostrzeżenia i dobre rady :-) i bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, gdzie ludzie dzielą się swoim doświadczeniem. Człowiek od razu czuje się pewniej :-)
    Pozdrawiam Joanna

Przejdź do pełnej wersji serwisu