Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Co dobrego mogę zakupić w Portugalii?

• Autor: Marla Data: 2008-07-29 23:38:41

Może ktoś mi poradzi, co fajnego i pysznego mogę zakupić i zabrać z wakacji w Portugalii?

• Autor: megi65 Data: 2008-07-30 08:27:12

marla ! spróbuj samodzielnie co twoja intuicja kobieca podpowiada i ... poszukaj troche w ... przewodniku ! Pozdrawiam

• Autor: Marla Data: 2008-07-30 11:39:48

W przewodniku i w necie oczywiście coś tam znalazłam, ale wolałabym mieć informacje bardziej konkretne od kogoś, kto tam był.

• Autor: kokliko Data: 2008-07-30 12:52:10

Jesli o mnie, to pasjami lubie przywozic:
    z akoholi vinho verde, Celem Velhotes (biale porto), Amarguinha lub Império
    Amendoa Amarga (likiery z gorzkich migdalow), , koniecznie Maciera Royal
    Brandy i licor Beirao.
    z wedlin: morcela fumada (czarna wedzona kiszka), presunto (surowa szynka wedzona na zimno),
    chouriço de vinho(kielbaski na winie).
     z serow nam najbardziej smakuja kozie : Queijo do Minho.
    Oprocz tego super marynatki czosnkowe (Vinha de alhos), albo doskonala marynata do kury (Tempra para frango).
    Ze juz nie wspomne o przepyyyysznych ciasteczkach z pewnej cukierni w Lizbonie.
    Zycze udanych wakacji, cieplego morza i milych wspomnien kulinarnych.

• Autor: Wkn Data: 2008-07-30 14:06:31

Warto wiedzieć :)
    I ja skorzystam z Twoich informacji - może przydadzą mi się w przyszłym roku...

• Autor: mary50 Data: 2008-07-30 17:29:59

Polecam kupic orzeszki piniowe/sa super/.Ja bedac kupilam takze majonez z kechupem w jednej butelce/przedzielonej na pol/i mozna rownoczesnie dekorowac kanapki majonezowo - keczupowo.Dobre jest tez piri-piri/ale chyba mozna dostac w Polsce.

• Autor: kokliko Data: 2008-07-31 01:45:28

Na smierc zapomnialam o najwazniejszym zakupie: otoz OLIWA Z OLIWEK,jesli lubisz
    to koniecznie w kanistrze parolitrowym,Portugalia wyrabia jedna z lepszych w Europie.
    Ma sie rozumiec, ze bedzie to oliwa wyrobiona przemyslowo, ale ta ktora kupujesz nawet  w najdrozszym sklepie
    w Polsce jest rownie przemyslowa.....Z ta roznica, ze w Portugalii mozesz zakupic na targu oliwe  tloczona
    w malym gospodarstwie, jesli sie sie zdecydujesz na takowa ,to kupuj z farfoclami,  tak zwana  niefiltrowana.

• Autor: Wkn Data: 2008-07-31 08:15:20

Kocham oliwę z oliwek. Tylko trzeba by do tej Portugalii jechac samochodem (strrrasznie daleko),  żeby się porządnie obkupić...

• Autor: Marla Data: 2008-07-31 09:58:27

Dzięki za wszystkie porady, na pewno z nich skorzystam!Niestety oliwa -kilka litrów odpada. Lecę samolotem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu