Forum

Gawędy o jedzeniu

Cukinia kabaczek-przetwory

  • Autor: MYSZA99 Data: 2008-07-30 13:01:26

    Witam mam kabaczki i cukinie z działki i chiałabym coś z nich zrobic na zimę w słoiczki czekam na sprawdzone przepisy dziękuje z góry

  • Autor: jola Data: 2008-07-30 13:11:10

    http://wielkiezarcie.com/przepis24914.html   polecam.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-07-30 13:56:19

    Kiszony kabaczek lub cukinia. Przepis: Teresa. Marcjan
    bardzo łatwe
    SkładnikiPrzepis
    2 kg kabaczka lub cukinii,
    kilka gałązek kopru z kwiatem,
    6 - 7 ząbków czonku,
    5 dag soli.
    2 litry wody.
    Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć.
    Kabaczek/cukinie umyć, bardzo cienko lub gdy młodziutki nie obierać, przekroić wzdłuż, na pół i usunąć pestki z miękiszem.
    Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.
    Wodę zagotować z solą. Zalać słoje gorącą solanką, zakręcić słoiki. pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.

    Następnie pasteryzowac 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia (piwnicy)


  • Autor: frankafiranka Data: 2008-07-30 14:54:42

    Na niebiesko będzie łatwiej:)

    http://wielkiezarcie.com/przepis24914.html

  • Autor: Mari Data: 2008-07-30 14:49:44

    W moich przepisach masz kilka przepisow na ciekawe przetwory z cukinii. Pozdrawiam.

  • Autor: kokliko Data: 2008-07-31 05:35:23

    Jezeli juz macie taki wielki komfort, ze cukinia z wlasnego ogrodu, to pamietajcie,ze
    w zadnym przypadku(!!!!!!!!!!!!!!!!!!) nie moze przekroczyc  gabarytow banana. Wtedy nie ma ani
    przebujalych gniazd nasiennych, ani zadnych twardosci. Cukinia jako prawdziwe warzywko
    srodziemnomorskie nie ma zadnego odpowiednika polskiego w wybujalych, niesmacznych
    ogromach. To juz nie cukinia, tylko "takie cos", bez smaku , bez  konsystencji, to tak jakby
    dopuscic buraki do polmetrowej srednicy.
    Nawet buraki bylyby lepsze w tym wydaniu. A biedna cukinia w Polsce (chyba wylacznie w
    Polsce) zasluzyla sobie  na takie traktowanie.
    Pozdrawiam i prosze o laskawsze traktowanie tego warzywka. W koncu wyrywamy malusienkie
    odrosty buraczkow na botwinke bez strachu, ze cos sie zmarnuje, cukinia nie wymaga az takiego
    milosierdzia. Ale chyba nie cierpi tych polskich "przerostow" i gniazdek nasiennych.............

  • Autor: anna-gu Data: 2008-07-31 20:54:57

    Polecam ten dżem z cukini :). http://wielkiezarcie.com/przepis34133.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu