Kiszony kabaczek lub cukinia. Przepis: Teresa. Marcjan
Składniki
Przepis
2 kg kabaczka lub cukinii, kilka gałązek kopru z kwiatem, 6 - 7 ząbków czonku, 5 dag soli. 2 litry wody.
Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek/cukinie umyć, bardzo cienko lub gdy młodziutki nie obierać, przekroić wzdłuż, na pół i usunąć pestki z miękiszem. Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Wodę zagotować z solą. Zalać słoje gorącą solanką, zakręcić słoiki. pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Następnie pasteryzowac 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia (piwnicy)
Jezeli juz macie taki wielki komfort, ze cukinia z wlasnego ogrodu, to pamietajcie,ze w zadnym przypadku(!!!!!!!!!!!!!!!!!!) nie moze przekroczyc gabarytow banana. Wtedy nie ma ani przebujalych gniazd nasiennych, ani zadnych twardosci. Cukinia jako prawdziwe warzywko srodziemnomorskie nie ma zadnego odpowiednika polskiego w wybujalych, niesmacznych ogromach. To juz nie cukinia, tylko "takie cos", bez smaku , bez konsystencji, to tak jakby dopuscic buraki do polmetrowej srednicy. Nawet buraki bylyby lepsze w tym wydaniu. A biedna cukinia w Polsce (chyba wylacznie w Polsce) zasluzyla sobie na takie traktowanie. Pozdrawiam i prosze o laskawsze traktowanie tego warzywka. W koncu wyrywamy malusienkie odrosty buraczkow na botwinke bez strachu, ze cos sie zmarnuje, cukinia nie wymaga az takiego milosierdzia. Ale chyba nie cierpi tych polskich "przerostow" i gniazdek nasiennych.............
Witam mam kabaczki i cukinie z działki i chiałabym coś z nich zrobic na zimę w słoiczki czekam na sprawdzone przepisy dziękuje z góry
http://wielkiezarcie.com/przepis24914.html polecam.
kilka gałązek kopru z kwiatem,
6 - 7 ząbków czonku,
5 dag soli.
2 litry wody.
Kabaczek/cukinie umyć, bardzo cienko lub gdy młodziutki nie obierać, przekroić wzdłuż, na pół i usunąć pestki z miękiszem.
Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.
Wodę zagotować z solą. Zalać słoje gorącą solanką, zakręcić słoiki. pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Następnie pasteryzowac 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia (piwnicy)
Na niebiesko będzie łatwiej:)
http://wielkiezarcie.com/przepis24914.html
W moich przepisach masz kilka przepisow na ciekawe przetwory z cukinii. Pozdrawiam.
w zadnym przypadku(!!!!!!!!!!!!!!!!!!) nie moze przekroczyc gabarytow banana. Wtedy nie ma ani
przebujalych gniazd nasiennych, ani zadnych twardosci. Cukinia jako prawdziwe warzywko
srodziemnomorskie nie ma zadnego odpowiednika polskiego w wybujalych, niesmacznych
ogromach. To juz nie cukinia, tylko "takie cos", bez smaku , bez konsystencji, to tak jakby
dopuscic buraki do polmetrowej srednicy.
Nawet buraki bylyby lepsze w tym wydaniu. A biedna cukinia w Polsce (chyba wylacznie w
Polsce) zasluzyla sobie na takie traktowanie.
Pozdrawiam i prosze o laskawsze traktowanie tego warzywka. W koncu wyrywamy malusienkie
odrosty buraczkow na botwinke bez strachu, ze cos sie zmarnuje, cukinia nie wymaga az takiego
milosierdzia. Ale chyba nie cierpi tych polskich "przerostow" i gniazdek nasiennych.............
Polecam ten dżem z cukini :). http://wielkiezarcie.com/przepis34133.html