Forum

Gawędy o jedzeniu

czy ktoś wie, czy ktoś słyszał

• Autor: kamaxyz Data: 2008-07-30 20:57:35

Roszpunka warzywna
     - czy ktoś słyszał o tym warzywie, jeżeli tak podzielcie się uwagami

pozdrawiam kamaxyz

• Autor: nonka4 Data: 2008-07-30 21:04:14

nie słyszałam,poczytałam teraz na wikipedii
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Roszponka_warzywna
    na początku miałam skojarzenie z sałatą..

• Autor: dankarz Data: 2008-07-30 21:07:48

Roszpunka inaczej roszponka, wg mnie to rodzaj sałaty. Kupuje ją w Lidlu, ma lekko orzechowy smak. Dodaje ją do różnych sałatek.

• Autor: nonka4 Data: 2008-07-30 21:21:47

czyli dobre skojarzenie miałam..

• Autor: *agnieszka* Data: 2008-07-30 21:11:19

Mam roszponkę w swoim ogródku. Ma malutkie listki jak miniatura szczawiu. Mieszam ją często z sałatą lodową lub masłową i polewam ją sosem winegret.

• Autor: megi65 Data: 2008-07-30 22:06:43

Bardzo popularna sałata w Niemczech -- chętnie zjadana wczesna wiosną ! W cieplejszych rejonach Niemiec zbierana z pola  ma przełomie lutego - marca.W Niemczech zwana "Feldsalat " Pozdrawiam

• Autor: kokliko Data: 2008-07-31 02:57:46

oj Kama, Kama, juz Ci raz dalam przepis!!!!!!!!!!
    Roszponka utytlana w piasku ,a niestety zawsze jest mocno obpiaszczona ,wymaga dokladnego umycia i wysuszenia (jak kazda
    salata). Jak juz nalezycie umyta i obsuszona i zalana sosem vinaigrette (do tego sosu dodajemy
    lyzke  musztardy, ocet winny (a nie sok z cytryny) i koniecznie ze cztery zabki czosnku, a oliwe najchetniej
    z orzechow. Podsmazamy jedna czwarta garstki, ( pocietego na wielkosc skwarkow ) wedzonego boczku i tez dodajemy.
    Niestety  to tylko na dzien kiedy goscie nie marudy,bo w salatce musi zagoscic jajko na poltwardo, najchetniej takie polmiekkie  i
    na  "letnio", tych jajek ma byc ze trzy czwarte na osobe. Owa salatka, zanim zmienila tzw "cuisine nouvelle" w kuchni francuskiej,
    zbierala wielkie laury ( mozna zastapic staroswiecka wersje  boczkowa najbardziej chuda poledwiczka).

dadziutka poledwiczka.)

• Autor: kamaxyz Data: 2008-07-31 09:15:46

no tak to prawda nie da się ukryć chyba
    ja próbowałam zachęcić do dyskusji, a tak swoją drogą chylę czoła, przed tak ogromną wiedzą kulinarną jestem jak zwykle pod wrażeniem kokliko .... tak choć jedno danie z Twoich łapek mniam
    pozdrawiam

• Autor: Tekla Data: 2008-07-31 11:38:46

A nie można tego fajnego przepisu wstukać do wszystkich przepisów. Bo jak bedzie na forum to po pewnym czasie trudno go będzie odnaleźć, a byłoby szkoda. Tekla

Przejdź do pełnej wersji serwisu