No wiec poszukuje dobrego, sprawdzonego sosu pomidorowego takiego, ktory mozna zrobic i miec na zime do spagetti i innych pysznosci. Nigdy nie robilam sama sosu na zime, a teraz zalana "plaga pomidorowa" wiem, ze cos bede musiala z tym zrobic i nie mam pojecia jak do tego podejsc :(( Moja "wysypka" pomidorowa sie dopiero zaczyna, a i tak mam juz codziennie prawie kg pomidorow, narazie zazeramy sie nimi z upojeniem, ale znam ten proces.... Upojenie minie za tydzien, a pomidorow bedzie coraz wiecej, bo to przeciez dopiero poczatek .... Wiec prosze Zarloczki o pomoc ..... wiem, ze na Was mozna liczyc, zerknelam w przepisy ale jakos niewiele tam jest ... Jest przepis Bahusa, ale nie ma zadnego komentarza .... a ja jestem przetworowo "uzdolniona inaczej" .... Nie, bron boze, to nie chodzi o to, ze nie mam zaufania do Bahusa.... tylko jakos boje sie ruszyc przepis, ktorego jeszcze nikt nie robil i nie komentowal... ;)) tym bardziej, ze to bedzie moj pierwszy sos pomidorowy w zyciu .... Absolutny debiut :)))
Ja polecam Ci to: http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html . jeżeli potrzebuję pomidorowego dodatku do mięsa do wlewam słoiczek lub dwa, w zależności od potrzeb (np. lasania). Jeżeli potrzebuję sosu pomidorowego do makaronu - wtedy dodaję do tego puszkę pomidorów (można też dać przecier pomidorowy domowej roboty) i miksuję razem. Dolewam ewentualnie trochę wody i w razie czego zagęszczam.
Ten przepis wyglada bardzo zachecajaco, z tym tylko, ze u mnie ketchup uzywa tylko Wspanialy ... ja nie lubie, chyba ze jako dodatek do marynaty Anay :))) Mysle, ze zrobie kilka sloiczkow tak na probe, no i niech sie Wspanialy cieszy ;)))
Ja nie cierpię ketchupu. Ten przepis to dla mnie pyszny sos pomidorowo-paprykowy, w wersji raczej pikantnej. Ale pod taka nazwą dostałam ten przepis, robię go od wielu lat (zmniejszajac jedynie ilość cukru). Jeżeli potrzebuję sos do makaronu czy gołąbków wtedy słoik 0,33 l (taki po dżemie) mieszam z puszką pomidorów bez skóry i miksuję - i po zagotowaniu sos gotowy - praktycznie bez doprawiania czy zagęszczania (chyba, że trafi się bardziej wodnista puszka pomidorów).
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości: > Ja polecam Ci to: http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html . jeżeli > potrzebuję pomidorowego dodatku do mięsa do wlewam słoiczek lub dwa, w > zależności od potrzeb (np. lasania). Jeżeli potrzebuję sosu pomidorowego do > makaronu - wtedy dodaję do tego puszkę pomidorów (można też dać przecier > pomidorowy domowej roboty) i miksuję razem. Dolewam ewentualnie trochę wody i > w razie czego zagęszczam.
Polecam ten sos bardzo gorąco... w tym roku robię z 10 kg pomidorów. Bahus
Nie jest to taki czysto pomidorowy, chosiaż ze wzgledu na ilośc pomiodorów, można go zaliczyć . Moje Wiedźmy są nim zachwycone, a w tym roku "nakazały" zrobić podwójną ilość. Zobacz mój komentarz pod ww przepisem. Sos ten zdał nawet egzamin ze zwykłymi mielonymi.MOzna dodać do niego kawalki kiełbasy, tuż pred podanie, czy miwesa, a i sam jest kapitulny. Link: http://wielkiezarcie.com/przepis19022.html Pychol Janek
Popieram Janka, sos ten robie co roku w ogromnych ilosciach dla siebie, rodziny i znajomych. Zdaje egzamin w wielu potrawach tylko Marylka napewno odrzuci kukurydze. Mysle ze bez wplywu na jakosc sosu. Pozdrawiam fanow tego sosu!
Masz racje Mari ;)) kukurydza zdecydowanie nie bedzie w skladnikach mojego sosu :))) przeczytalam jeszcze raz caly przepis i wszytkie komentarze - to jest wlasnie to !!!!
Janku, dzieki za oswiecenie :))) ja przeciez ten sos mam w ulubionych .... alez ze mnie traba. Zrobie na 100% wlasnie ten, mam tez wlasne sosy z chilli i pare jeszcze innych piorunujacych mieszanek ..... mmmmm juz mi sie mordzisko cieszy :)))
3 kg.pomidorów,1kg.cebuli,1 papryka czerwona,1 papr.żółta,1 puszka kukurydzy,1puszka ananasów,6 ząbków czosnku,0.5 łyżeczki chili[wg.gustu],2 łyżki musztardy,2 łyżki musztardy,2 łyżki papryki słodkiej,1 łyżka curry[wg,gustu],1 łyżka pieprzu mielonego,3 szkl.cukru[wg.gustu],1 szkl.octu[wg.gustu],2 łyżki soli,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.Pomidory obrac i pokroic w kostkę,cebulę w piórka-gotowac ok.godziny potem dodac ananasa i paprykę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki oprócz mąki.Gotowac ok.30 min.Na koniec mąkę rozrobic z wodą lub sokiem z ananasa,zagotowac,gorący wkładac do słoików.Pasteryzowac 20 minut.Ten przepis też jest stąd ale nie pamiętam już czyj w każdym razie miał kupę plusków.smacznego.sos wychodzi bardzo ostry,dodawaj przyprawy wg. gustu.
Wioletko, wlasnie w sobote robilam ten sos i dalam tylko polowe cukru zalecanego przez autora i mimo to wyszlo bardzo slodkie, wiec wczoraj dorobilam nastepna porcje juz bez cukru i wszystko razem polaczylam. Jest OK ale na moje podniebienie tez za slodkie :))) nastepnym razem dam pewnie lyzke cukru i bedzie super. Mimo to polaczenie skladnikow jest bardzo ciekawe i sos naprawde wart poswiecenia czasu gotowania. Dzieki serdeczne za pomoc :)))
Nie wiem czy jeszcze potrzebujesz przepisu ,mam na sos chili z pomidorami w roli głównej. 3 kg pomidorów przetrzeć przez sito 1kg papryki pokroić w kostkę 1 kg marchwi pokroić w kostkę 1 kgcebuli dusić w 1/2 szklanki oleju składniki odgotować oddzielnie w wodzie i odcedzić. połączyć składniki i dodać; 1/2szklanki cukru 2 łyżki soli 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki chili gotować 10 minut ,można dłużej aż do rozgotowania ,ja miksuję i mam sos bazę. wekować. Ten przepis dostałam od koleżanki.
Dana dziekuje serdecznie, oczywiscie, ze sie przyda, bo ja mam tych pomidorow dzien w dzien wiecej i wiecej :)) Planuje wiec jeszcze przez te 2 tygodnie przed wyjazdem porobic troche sosow. Robilam w poniedzialek w/g przepisu ze strony wloskiej, bez octu i tylko z doslownie 1 lyzeczka cukru na 2kg pomidorow. Wczesniej skonsultowalam z moimi gospodarzami bo to Wlosi i Oni zawsze robia swoje domowe sosy i dowiedzialam sie, ze wlasnie nie daja zadnego octu a cukru tylko odrobine dla rownowagi smakowej. Tak tez zrobilam: 2kg pomidorow 750g cebuli gowka czosnku jedno jablko oliwka do podduszenia cebuli i czosnku sol, pieprz, papryka - do smaku bazylia, tymianek i oregano - ile kto lubi Sok z cytryny lub dwoch zalezy od tego jak bardzo soczyste. I sos wyszedl pychotka :)))) Zmiksowalam i mam, ale wlasnie chetnie wykorzystam inne pomysly w celu urozmaicenia dodatkow. Natomiast z cukrem bede juz wyjatkowo ostrozna no i zamiast octu sok z cytryny. :))
Marylko, ja w tamtym roku dostalam sporo pomidorkow od znajomej......nie wiedzialam co z tym zrobic?...ona mi powiedziala abym poprostu je zamrozila, i kiedy mam czas siup do gara i mam swierzy pomidorowy sos:)))) Do tej pory jeszcze mi zostaly i wygladaja calkiem dobrze.
Kochana ja z tych moich 8 krzaczkow mam dziennie juz teraz 2kg pomidorow, musialabym nastepna zamrazarke sobie fundnac. Poza tym jak jest juz gotowy sos to nie ma problemu z gotowaniem, a sama wiesz jak to jest czlowiek nigdy nie ma czasu ...;)
No wiec poszukuje dobrego, sprawdzonego sosu pomidorowego takiego, ktory mozna zrobic i miec na zime do spagetti i innych pysznosci.
Nigdy nie robilam sama sosu na zime, a teraz zalana "plaga pomidorowa" wiem, ze cos bede musiala z tym zrobic i nie mam pojecia jak do tego podejsc :(( Moja "wysypka" pomidorowa sie dopiero zaczyna, a i tak mam juz codziennie prawie kg pomidorow, narazie zazeramy sie nimi z upojeniem, ale znam ten proces.... Upojenie minie za tydzien, a pomidorow bedzie coraz wiecej, bo to przeciez dopiero poczatek ....
Wiec prosze Zarloczki o pomoc ..... wiem, ze na Was mozna liczyc, zerknelam w przepisy ale jakos niewiele tam jest ... Jest przepis Bahusa, ale nie ma zadnego komentarza .... a ja jestem przetworowo "uzdolniona inaczej" .... Nie, bron boze, to nie chodzi o to, ze nie mam zaufania do Bahusa.... tylko jakos boje sie ruszyc przepis, ktorego jeszcze nikt nie robil i nie komentowal... ;)) tym bardziej, ze to bedzie moj pierwszy sos pomidorowy w zyciu .... Absolutny debiut :)))
Ja polecam Ci to: http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html . jeżeli potrzebuję pomidorowego dodatku do mięsa do wlewam słoiczek lub dwa, w zależności od potrzeb (np. lasania). Jeżeli potrzebuję sosu pomidorowego do makaronu - wtedy dodaję do tego puszkę pomidorów (można też dać przecier pomidorowy domowej roboty) i miksuję razem. Dolewam ewentualnie trochę wody i w razie czego zagęszczam.
Ten przepis wyglada bardzo zachecajaco, z tym tylko, ze u mnie ketchup uzywa tylko Wspanialy ... ja nie lubie, chyba ze jako dodatek do marynaty Anay :))) Mysle, ze zrobie kilka sloiczkow tak na probe, no i niech sie Wspanialy cieszy ;)))
Ja nie cierpię ketchupu.
Ten przepis to dla mnie pyszny sos pomidorowo-paprykowy, w wersji raczej pikantnej. Ale pod taka nazwą dostałam ten przepis, robię go od wielu lat (zmniejszajac jedynie ilość cukru). Jeżeli potrzebuję sos do makaronu czy gołąbków wtedy słoik 0,33 l (taki po dżemie) mieszam z puszką pomidorów bez skóry i miksuję - i po zagotowaniu sos gotowy - praktycznie bez doprawiania czy zagęszczania (chyba, że trafi się bardziej wodnista puszka pomidorów).
Zdecydowanie zrobie kilka sloiczkow bo bardzo mnie intryguje ta kombinacja pomidorow z jablkami :)))
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> Ja polecam Ci to: http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html . jeżeli
> potrzebuję pomidorowego dodatku do mięsa do wlewam słoiczek lub dwa, w
> zależności od potrzeb (np. lasania). Jeżeli potrzebuję sosu pomidorowego do
> makaronu - wtedy dodaję do tego puszkę pomidorów (można też dać przecier
> pomidorowy domowej roboty) i miksuję razem. Dolewam ewentualnie trochę wody i
> w razie czego zagęszczam.
Polecam ten sos bardzo gorąco... w tym roku robię z 10 kg pomidorów.
Bahus
Nie jest to taki czysto pomidorowy, chosiaż ze wzgledu na ilośc pomiodorów, można go zaliczyć .
Moje Wiedźmy są nim zachwycone, a w tym roku "nakazały" zrobić podwójną ilość. Zobacz mój komentarz pod ww przepisem. Sos ten zdał nawet egzamin ze zwykłymi mielonymi.MOzna dodać do niego kawalki kiełbasy, tuż pred podanie, czy miwesa, a i sam jest kapitulny.
Link:
http://wielkiezarcie.com/przepis19022.html
Pychol
Janek
Popieram Janka, sos ten robie co roku w ogromnych ilosciach dla siebie, rodziny i znajomych. Zdaje egzamin w wielu potrawach tylko Marylka napewno odrzuci kukurydze. Mysle ze bez wplywu na jakosc sosu. Pozdrawiam fanow tego sosu!
Masz racje Mari ;)) kukurydza zdecydowanie nie bedzie w skladnikach mojego sosu :))) przeczytalam jeszcze raz caly przepis i wszytkie komentarze - to jest wlasnie to !!!!
Janku, dzieki za oswiecenie :))) ja przeciez ten sos mam w ulubionych .... alez ze mnie traba. Zrobie na 100% wlasnie ten, mam tez wlasne sosy z chilli i pare jeszcze innych piorunujacych mieszanek ..... mmmmm juz mi sie mordzisko cieszy :)))
3 kg.pomidorów,1kg.cebuli,1 papryka czerwona,1 papr.żółta,1 puszka kukurydzy,1puszka ananasów,6 ząbków czosnku,0.5 łyżeczki chili[wg.gustu],2 łyżki musztardy,2 łyżki musztardy,2 łyżki papryki słodkiej,1 łyżka curry[wg,gustu],1 łyżka pieprzu mielonego,3 szkl.cukru[wg.gustu],1 szkl.octu[wg.gustu],2 łyżki soli,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.Pomidory obrac i pokroic w kostkę,cebulę w piórka-gotowac ok.godziny potem dodac ananasa i paprykę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki oprócz mąki.Gotowac ok.30 min.Na koniec mąkę rozrobic z wodą lub sokiem z ananasa,zagotowac,gorący wkładac do słoików.Pasteryzowac 20 minut.Ten przepis też jest stąd ale nie pamiętam już czyj w każdym razie miał kupę plusków.smacznego.sos wychodzi bardzo ostry,dodawaj przyprawy wg. gustu.
sluchaj,nie dodawaj tyle cukru jak w przepisie bo wyjdzie b.słodkie,wystarczy 1 szkl.i pieprzu też trochę
Wioletko, wlasnie w sobote robilam ten sos i dalam tylko polowe cukru zalecanego przez autora i mimo to wyszlo bardzo slodkie, wiec wczoraj dorobilam nastepna porcje juz bez cukru i wszystko razem polaczylam. Jest OK ale na moje podniebienie tez za slodkie :))) nastepnym razem dam pewnie lyzke cukru i bedzie super. Mimo to polaczenie skladnikow jest bardzo ciekawe i sos naprawde wart poswiecenia czasu gotowania. Dzieki serdeczne za pomoc :)))
Nie wiem czy jeszcze potrzebujesz przepisu ,mam na sos chili z pomidorami w roli głównej.
3 kg pomidorów przetrzeć przez sito
1kg papryki pokroić w kostkę
1 kg marchwi pokroić w kostkę
1 kgcebuli dusić w 1/2 szklanki oleju
składniki odgotować oddzielnie w wodzie i odcedzić.
połączyć składniki i dodać;
1/2szklanki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki octu
1/2 łyżeczki chili
gotować 10 minut ,można dłużej aż do rozgotowania ,ja miksuję i mam sos bazę.
wekować.
Ten przepis dostałam od koleżanki.
Dana dziekuje serdecznie, oczywiscie, ze sie przyda, bo ja mam tych pomidorow dzien w dzien wiecej i wiecej :)) Planuje wiec jeszcze przez te 2 tygodnie przed wyjazdem porobic troche sosow. Robilam w poniedzialek w/g przepisu ze strony wloskiej, bez octu i tylko z doslownie 1 lyzeczka cukru na 2kg pomidorow. Wczesniej skonsultowalam z moimi gospodarzami bo to Wlosi i Oni zawsze robia swoje domowe sosy i dowiedzialam sie, ze wlasnie nie daja zadnego octu a cukru tylko odrobine dla rownowagi smakowej. Tak tez zrobilam:
2kg pomidorow
750g cebuli
gowka czosnku
jedno jablko
oliwka do podduszenia cebuli i czosnku
sol, pieprz, papryka - do smaku
bazylia, tymianek i oregano - ile kto lubi
Sok z cytryny lub dwoch zalezy od tego jak bardzo soczyste.
I sos wyszedl pychotka :)))) Zmiksowalam i mam, ale wlasnie chetnie wykorzystam inne pomysly w celu urozmaicenia dodatkow. Natomiast z cukrem bede juz wyjatkowo ostrozna no i zamiast octu sok z cytryny. :))
Marylko, ja w tamtym roku dostalam sporo pomidorkow od znajomej......nie wiedzialam co z tym zrobic?...ona mi powiedziala abym poprostu je zamrozila, i kiedy mam czas siup do gara i mam swierzy pomidorowy sos:)))) Do tej pory jeszcze mi zostaly i wygladaja calkiem dobrze.
Kochana ja z tych moich 8 krzaczkow mam dziennie juz teraz 2kg pomidorow, musialabym nastepna zamrazarke sobie fundnac. Poza tym jak jest juz gotowy sos to nie ma problemu z gotowaniem, a sama wiesz jak to jest czlowiek nigdy nie ma czasu ...;)