Forum

Gawędy o jedzeniu

Poszukuje pilnie ale nie na gwalt ;)))

  • Autor: luckystar Data: 2008-07-31 13:56:05

    No wiec poszukuje dobrego, sprawdzonego sosu pomidorowego takiego, ktory mozna zrobic i miec na zime do spagetti i innych pysznosci.
    Nigdy nie robilam sama sosu na zime, a teraz zalana "plaga pomidorowa" wiem, ze cos bede musiala z tym zrobic i nie mam pojecia jak do tego podejsc :(( Moja "wysypka" pomidorowa sie dopiero zaczyna, a i tak mam juz codziennie prawie kg pomidorow, narazie zazeramy sie nimi z upojeniem, ale znam ten proces.... Upojenie minie za tydzien, a pomidorow bedzie coraz wiecej, bo to przeciez dopiero poczatek ....
    Wiec prosze Zarloczki o pomoc ..... wiem, ze na Was mozna liczyc, zerknelam w przepisy ale jakos niewiele tam jest ... Jest przepis Bahusa, ale nie ma zadnego komentarza .... a ja jestem przetworowo "uzdolniona inaczej" .... Nie, bron boze, to nie chodzi o to, ze nie mam zaufania do Bahusa.... tylko jakos boje sie ruszyc przepis, ktorego jeszcze nikt nie robil i nie komentowal... ;)) tym bardziej, ze to bedzie moj pierwszy sos pomidorowy w zyciu .... Absolutny debiut :)))

  • Autor: ekkore Data: 2008-07-31 14:04:43

    Ja polecam Ci to: http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html . jeżeli potrzebuję pomidorowego dodatku do mięsa do wlewam słoiczek lub dwa, w zależności od potrzeb (np. lasania). Jeżeli potrzebuję sosu pomidorowego do makaronu - wtedy dodaję do tego puszkę pomidorów (można też dać przecier pomidorowy domowej roboty) i miksuję razem. Dolewam ewentualnie trochę wody i w razie czego zagęszczam.

  • Autor: luckystar Data: 2008-07-31 14:47:05

    Ten przepis wyglada bardzo zachecajaco, z tym tylko, ze u mnie ketchup uzywa tylko Wspanialy ... ja nie lubie, chyba ze jako dodatek do marynaty Anay :))) Mysle, ze zrobie kilka sloiczkow tak na probe, no i niech sie Wspanialy cieszy ;)))

  • Autor: ekkore Data: 2008-07-31 16:30:44

    Ja nie cierpię ketchupu.
    Ten przepis to dla mnie pyszny sos pomidorowo-paprykowy, w wersji raczej pikantnej. Ale pod taka nazwą dostałam ten przepis, robię go od wielu lat (zmniejszajac jedynie ilość cukru). Jeżeli potrzebuję sos do makaronu czy gołąbków wtedy słoik 0,33 l (taki po dżemie) mieszam z puszką pomidorów bez skóry i miksuję - i po zagotowaniu sos gotowy - praktycznie bez doprawiania czy zagęszczania (chyba, że trafi się bardziej wodnista puszka pomidorów).

  • Autor: luckystar Data: 2008-07-31 17:33:48

    Zdecydowanie zrobie kilka sloiczkow bo bardzo mnie intryguje ta kombinacja pomidorow z jablkami :)))

  • Autor: bahus Data: 2008-08-10 19:24:50

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > Ja polecam Ci to: http://wielkiezarcie.com/przepis8260.html . jeżeli
    > potrzebuję pomidorowego dodatku do mięsa do wlewam słoiczek lub dwa, w
    > zależności od potrzeb (np. lasania). Jeżeli potrzebuję sosu pomidorowego do
    > makaronu - wtedy dodaję do tego puszkę pomidorów (można też dać przecier
    > pomidorowy domowej roboty) i miksuję razem. Dolewam ewentualnie trochę wody i
    > w razie czego zagęszczam.

    Polecam ten sos bardzo gorąco... w tym roku robię z 10 kg pomidorów.
    Bahus

  • Autor: Janek Data: 2008-07-31 14:23:55

    Nie jest to taki czysto pomidorowy, chosiaż ze wzgledu na ilośc pomiodorów, można go zaliczyć .
    Moje Wiedźmy są nim zachwycone, a w tym roku "nakazały" zrobić podwójną ilość. Zobacz mój komentarz pod ww przepisem. Sos ten zdał nawet egzamin ze zwykłymi mielonymi.MOzna dodać do niego kawalki kiełbasy, tuż pred podanie, czy miwesa, a i sam jest kapitulny.
    Link:
    http://wielkiezarcie.com/przepis19022.html
    Pychol
    Janek

  • Autor: Mari Data: 2008-07-31 14:44:39

    Popieram Janka, sos ten robie co roku w ogromnych ilosciach dla siebie, rodziny i znajomych. Zdaje egzamin w wielu potrawach tylko Marylka napewno odrzuci kukurydze.  Mysle ze bez wplywu na jakosc sosu. Pozdrawiam fanow tego sosu! 

  • Autor: luckystar Data: 2008-07-31 14:49:52

    Masz racje Mari ;)) kukurydza zdecydowanie nie bedzie w skladnikach mojego sosu :))) przeczytalam jeszcze raz caly przepis i wszytkie komentarze - to jest wlasnie to !!!!

  • Autor: luckystar Data: 2008-07-31 14:48:35

    Janku, dzieki za oswiecenie :))) ja przeciez ten sos mam w ulubionych .... alez ze mnie traba. Zrobie na 100% wlasnie ten, mam tez wlasne sosy z chilli i pare jeszcze innych piorunujacych mieszanek ..... mmmmm juz mi sie mordzisko cieszy :)))

  • Autor: wioletka71 Data: 2008-08-10 17:08:44

    3 kg.pomidorów,1kg.cebuli,1 papryka czerwona,1 papr.żółta,1 puszka kukurydzy,1puszka ananasów,6 ząbków czosnku,0.5 łyżeczki chili[wg.gustu],2 łyżki musztardy,2 łyżki musztardy,2 łyżki papryki słodkiej,1 łyżka curry[wg,gustu],1 łyżka pieprzu mielonego,3 szkl.cukru[wg.gustu],1 szkl.octu[wg.gustu],2 łyżki soli,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.Pomidory obrac i pokroic w kostkę,cebulę w piórka-gotowac ok.godziny potem dodac ananasa i paprykę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki oprócz mąki.Gotowac ok.30 min.Na koniec mąkę rozrobic z wodą lub sokiem z ananasa,zagotowac,gorący wkładac do słoików.Pasteryzowac 20 minut.Ten przepis też jest stąd ale nie pamiętam już czyj w każdym razie miał kupę plusków.smacznego.sos wychodzi bardzo ostry,dodawaj przyprawy wg. gustu.

  • Autor: wioletka71 Data: 2008-08-11 12:13:14

    sluchaj,nie dodawaj tyle cukru jak w przepisie bo wyjdzie b.słodkie,wystarczy 1 szkl.i pieprzu też trochę

  • Autor: luckystar Data: 2008-08-11 14:00:17

    Wioletko, wlasnie w sobote robilam ten sos i dalam tylko polowe cukru zalecanego przez autora i mimo to wyszlo bardzo slodkie, wiec wczoraj dorobilam nastepna porcje juz bez cukru i wszystko razem polaczylam. Jest OK ale na moje podniebienie tez za slodkie :))) nastepnym razem dam pewnie lyzke cukru i bedzie super. Mimo to polaczenie skladnikow jest bardzo ciekawe i sos naprawde wart poswiecenia czasu gotowania. Dzieki serdeczne za pomoc :)))

  • Autor: dana50-58 Data: 2008-08-15 15:21:35

    Nie wiem czy  jeszcze potrzebujesz przepisu ,mam na sos chili z pomidorami w roli głównej.
    3 kg pomidorów przetrzeć przez sito
    1kg papryki pokroić w kostkę
    1 kg marchwi pokroić w kostkę
    1 kgcebuli dusić w 1/2 szklanki oleju
    składniki odgotować oddzielnie w wodzie i odcedzić.
    połączyć składniki i dodać;
    1/2szklanki cukru
    2 łyżki soli
    2 łyżki octu
    1/2 łyżeczki chili
    gotować 10 minut ,można dłużej aż do rozgotowania ,ja miksuję i mam sos bazę.
    wekować.
    Ten przepis dostałam od koleżanki.

  • Autor: luckystar Data: 2008-08-15 15:42:06

    Dana dziekuje serdecznie, oczywiscie, ze sie przyda, bo ja mam tych pomidorow dzien w dzien wiecej i wiecej :)) Planuje wiec jeszcze przez te 2 tygodnie przed wyjazdem porobic troche sosow. Robilam w poniedzialek w/g przepisu ze strony wloskiej, bez octu i tylko z doslownie 1 lyzeczka cukru na 2kg pomidorow. Wczesniej skonsultowalam z moimi gospodarzami bo to Wlosi i Oni zawsze robia swoje domowe sosy i dowiedzialam sie, ze wlasnie nie daja zadnego octu a cukru tylko odrobine dla rownowagi smakowej. Tak tez zrobilam:
    2kg pomidorow
    750g cebuli
    gowka czosnku
    jedno jablko
    oliwka do podduszenia cebuli i czosnku
    sol, pieprz, papryka - do smaku
    bazylia, tymianek i oregano - ile kto lubi
    Sok z cytryny lub dwoch zalezy od tego jak bardzo soczyste.
    I sos wyszedl pychotka :)))) Zmiksowalam i mam, ale wlasnie chetnie wykorzystam inne pomysly w celu urozmaicenia dodatkow. Natomiast z cukrem bede juz wyjatkowo ostrozna no i zamiast octu sok z cytryny. :))

  • Autor: Balbina71 Data: 2008-08-15 16:21:55

    Marylko, ja w tamtym roku dostalam sporo pomidorkow od znajomej......nie wiedzialam co z tym zrobic?...ona mi powiedziala abym poprostu je zamrozila, i kiedy mam czas siup do gara i mam swierzy pomidorowy sos:)))) Do tej pory jeszcze mi zostaly i wygladaja calkiem dobrze.

  • Autor: luckystar Data: 2008-08-15 23:07:04

    Kochana ja z tych moich 8 krzaczkow mam dziennie juz teraz 2kg pomidorow, musialabym nastepna zamrazarke sobie fundnac. Poza tym jak jest juz gotowy sos to nie ma problemu z gotowaniem, a sama wiesz jak to jest czlowiek nigdy nie ma czasu ...;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu