Wlasnie musze sie pochwalic moim nowym nabytkiem, ktory wychodowalam (z sadzonki) jest nim czekoladowa papryka (!!!!) A oto zdjecie pierwszych dojrzalych papryczek Mam te odmiane pierwszy raz, nalezy do bardzo ostrych. Przez dwa ostatnie lata mielismy scotch bonne, a w tym roku mam jalopeno, ta czekoladowa i jeszcze jakas, do ktorej nie powinno sie pewnie podchodzic bez kostiumu kosmicznego :)))) Oboje ze Wspanialym uwielbiamy ostrosci i nowosci, wiec jak tylko sie da to musimy miec ;)))
O Boze slodki, jak zyje nie tylko, ze nie widzialam, to nawet nie slyszalam o takiej odmianie. Dopisuje sie do pytania Grazyny, bo bardzo jestem ciekawa. Jak to sie nazywa po angielsku, sprobuje poszperac po internecie, moze gdzies sprzedaja nasiona.
Niestety nie moge zaspokoic Waszej ciekawosci w tej chwili, bo Wspanialy ma gdzies zapisana nazwe tej odmiany, a o tej porze jest w pracy, wiec odpowiedz w kwestii nazwy dostaniecie jutro. Natomiast jesli chodzi o smak ??? Hmmm nie sadze zebym porwala sie na smakowanie tego specjalu .... Papryka jalapeno ma w skali ostrosci 2500 do 5000 punktow, rodziana habanero, do ktorej nalezy scotch bonnet, ktora chodowalam przez 2 ostatnie lata ma 150 000 od 350 000 punktow .... a ta jest podobno ostrzejsza ... Chyba raczej na temat smaku nie pogadamy ;))) Te ostre papryki to raczej bardziej hobby niz przydatnosc .... co prawda mam pare sloiczkow roznych mieszanek ostrosci i sosow z uzyciem scotch bonnet wiec i z tej cos sie zrobi :))) Jutro podam info odnosnie nazwy.
Sharea, wszystko sie zgadza, tylko, ze to nie ta papryka... ta na ebay ma zdecydowanie wieksze owoce. Zadzwonilam w miedzyczasie do Wspanialego i oto nazwa - Jamaican hot chocolate chile. Zdecydowanie nie jest to papryka slodka, ktora mozna spozywac na surowo np. w salatkach.
Faktycznie... LINK ^^ Kolor jednakowy, ale jakaś taka inna ^.- Aha... i jeszcze jedno... Prosiłabym o nieprzekręcanie mojego nicku, heheh. Wiem, wiem, literówka ^^
Przepraszam za to przekrecenie, zwykle sprawdzam zeby tego uniknac (sama jestem uczulona ;))) ale tym razem spieszylo mi sie do pracy... sorry ... :( Kolejny dowod na to, ze "co nagle to po diable".
Bardzo ciekawe ^^ Nigdy jeszcze ani nie widziałam, ani nawet nie słyszałam o brązowej papryce. Zawsze myślałam, że występuje tylko w czterech kolorach - czerwonym, żółtym, pomarańczowym i niedojrzałe - zielonym. Stosunkowo niedawno nabyłam białą i zdziwiłam się troszkę. A teraz widzę brązową... Hehe ^^ Interesujący wynalazek, fajnie wygląda ^^ I mam rozumieć, że czekoladowa, bo chodzi o kolor, a nie mutację z kakaowcem? xD
Jeżeli ta papryka ma w swojej nazwie chili , to juz oznacza ,że jest bardzo ostra . Pewnie należałoby ją ususzyć i używać jako ostrej przyprawy. Co do kolorów , to jest jeszcze czarna w sprzedaży w Warszawie. Biała była od bardzo dawna i używałam jej do nadziewania . Pozdrawiam . Grażyna
Tak, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że ma w nazwie chili. Luckystar podała, że to czekoladowa papryka, dopiero później, że chili ^^ Czarna papryka? Ale to już chyba odmiana słodka...? Mimo to, też nie słyszałam. Mało wiem, oj mało, białą dopiero niedawno odkryłam ^^
Wstawiam zdjecia czarnej papryki z 28 czerwca(na zdjeciu znowu zle wpisana niestety data odwrotnie dzien i miesiac),poniewaz dzis zapomnialam zrobic a przypomnialo mi sie jak juz bylo bardzo ciemno,a zdjecia w dzien jednak lepiej wychodza,wiec wstawiam takie zdjecie jakie mam,w tej chwili ta papryka jest o wiele wieksza niz na zdjeciu,jak zrobie w obecnym stanie to wstawie pozniej.
Wspanialy ma cala taka ksiazeczke - index wszystkich papryk swiata, ale to po anglijskomu ;))) pogooglowalam troche i niestety najwiecej informacji mozna znalezc po angielsku, ale jest jedna ciekawa strona po polsku http://www.habanero.pl/nasiona_chili.htm mozecie sobie poczytac, tak jak pisalam wczesniej ta papryka nalezy do rodziny habanero tak samo jak czerwona scotch bonnet ... Pierwsza papryka pokazana na tej stronie jako najostrzejsza papryka swiata bih jolokia to jest wlasnie to na co Wspanialy polowal w tym roku, ale nie mieli "na stanie" :))) Swoja droga ciekawa jestem co On by z tym robil, bo jak w ubieglym roku gotowalam sos z scotch bonnet to nie mogl nawet wejsc do kuchni, bo Go bolaly oczy od samych oparow :))) Ja tam jestem odporna, ale przy wentylatorze i w okularach :)))) Bede je suszyla i potem bedzie jako przyprawa, a przyznam, ze jest ich duzo wiec moze znow jakis sos wymodze ;)
Wlasnie musze sie pochwalic moim nowym nabytkiem, ktory wychodowalam (z sadzonki) jest nim czekoladowa papryka (!!!!)
A oto zdjecie pierwszych dojrzalych papryczek Mam te odmiane pierwszy raz, nalezy do bardzo ostrych. Przez dwa ostatnie lata mielismy scotch bonne, a w tym roku mam jalopeno, ta czekoladowa i jeszcze jakas, do ktorej nie powinno sie pewnie podchodzic bez kostiumu kosmicznego :)))) Oboje ze Wspanialym uwielbiamy ostrosci i nowosci, wiec jak tylko sie da to musimy miec ;)))
Jest niesamowita. Ciekawa jestem jej smaku. Do czego mozna porównać ?
Serdecznie pozdrawiam . Grazyna
O Boze slodki, jak zyje nie tylko, ze nie widzialam, to nawet nie slyszalam o
takiej odmianie. Dopisuje sie do pytania Grazyny, bo bardzo jestem ciekawa.
Jak to sie nazywa po angielsku, sprobuje poszperac po internecie, moze gdzies
sprzedaja nasiona.
Niestety nie moge zaspokoic Waszej ciekawosci w tej chwili, bo Wspanialy ma gdzies zapisana nazwe tej odmiany, a o tej porze jest w pracy, wiec odpowiedz w kwestii nazwy dostaniecie jutro. Natomiast jesli chodzi o smak ??? Hmmm nie sadze zebym porwala sie na smakowanie tego specjalu .... Papryka jalapeno ma w skali ostrosci 2500 do 5000 punktow, rodziana habanero, do ktorej nalezy scotch bonnet, ktora chodowalam przez 2 ostatnie lata ma 150 000 od 350 000 punktow .... a ta jest podobno ostrzejsza ...
Chyba raczej na temat smaku nie pogadamy ;))) Te ostre papryki to raczej bardziej hobby niz przydatnosc .... co prawda mam pare sloiczkow roznych mieszanek ostrosci i sosow z uzyciem scotch bonnet wiec i z tej cos sie zrobi :)))
Jutro podam info odnosnie nazwy.
Może pomogę w poszukiwaniach? ^^ Link do oferty na ebay'u TUTAJ Proszę bardzo ^_=
Sharea, wszystko sie zgadza, tylko, ze to nie ta papryka... ta na ebay ma zdecydowanie wieksze owoce. Zadzwonilam w miedzyczasie do Wspanialego i oto nazwa - Jamaican hot chocolate chile. Zdecydowanie nie jest to papryka slodka, ktora mozna spozywac na surowo np. w salatkach.
Faktycznie... LINK ^^ Kolor jednakowy, ale jakaś taka inna ^.- Aha... i jeszcze jedno... Prosiłabym o nieprzekręcanie mojego nicku, heheh. Wiem, wiem, literówka ^^
Przepraszam za to przekrecenie, zwykle sprawdzam zeby tego uniknac (sama jestem uczulona ;))) ale tym razem spieszylo mi sie do pracy... sorry ... :( Kolejny dowod na to, ze "co nagle to po diable".
Oj, nic się przecież nie stało, heheh. Spoksik ^.-
Bardzo ciekawe ^^ Nigdy jeszcze ani nie widziałam, ani nawet nie słyszałam o brązowej papryce. Zawsze myślałam, że występuje tylko w czterech kolorach - czerwonym, żółtym, pomarańczowym i niedojrzałe - zielonym. Stosunkowo niedawno nabyłam białą i zdziwiłam się troszkę. A teraz widzę brązową... Hehe ^^ Interesujący wynalazek, fajnie wygląda ^^ I mam rozumieć, że czekoladowa, bo chodzi o kolor, a nie mutację z kakaowcem? xD
Jeżeli ta papryka ma w swojej nazwie chili , to juz oznacza ,że jest bardzo ostra . Pewnie należałoby ją ususzyć i używać jako ostrej przyprawy. Co do kolorów , to jest jeszcze czarna w sprzedaży w Warszawie. Biała była od bardzo dawna i używałam jej do nadziewania .
Pozdrawiam . Grażyna
Tak, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że ma w nazwie chili. Luckystar podała, że to czekoladowa papryka, dopiero później, że chili ^^ Czarna papryka? Ale to już chyba odmiana słodka...? Mimo to, też nie słyszałam. Mało wiem, oj mało, białą dopiero niedawno odkryłam ^^
Czarna jest słodka ,a o tym ,że chili jest w nazwie też dopiero trochę wyżej przeczytałam.
Dokladnie czarna jest papryka slodka mam taka na balkonie ,jutro postaram sie zrobic zdjecie owej papryki,bo juz ma dosyc duze owoce.
Wstawiam zdjecia czarnej papryki z 28 czerwca(na zdjeciu znowu zle wpisana niestety data odwrotnie dzien i miesiac),poniewaz dzis zapomnialam zrobic a przypomnialo mi sie jak juz bylo bardzo ciemno,a zdjecia w dzien jednak lepiej wychodza,wiec wstawiam takie zdjecie jakie mam,w tej chwili ta papryka jest o wiele wieksza niz na zdjeciu,jak zrobie w obecnym stanie to wstawie pozniej.
Wspanialy ma cala taka ksiazeczke - index wszystkich papryk swiata, ale to po anglijskomu ;))) pogooglowalam troche i niestety najwiecej informacji mozna znalezc po angielsku, ale jest jedna ciekawa strona po polsku http://www.habanero.pl/nasiona_chili.htm mozecie sobie poczytac, tak jak pisalam wczesniej ta papryka nalezy do rodziny habanero tak samo jak czerwona scotch bonnet ... Pierwsza papryka pokazana na tej stronie jako najostrzejsza papryka swiata bih jolokia to jest wlasnie to na co Wspanialy polowal w tym roku, ale nie mieli "na stanie" :))) Swoja droga ciekawa jestem co On by z tym robil, bo jak w ubieglym roku gotowalam sos z scotch bonnet to nie mogl nawet wejsc do kuchni, bo Go bolaly oczy od samych oparow :))) Ja tam jestem odporna, ale przy wentylatorze i w okularach :))))
Bede je suszyla i potem bedzie jako przyprawa, a przyznam, ze jest ich duzo wiec moze znow jakis sos wymodze ;)
Zajrzyjcie tutaj
http://www.ostrakuchnia.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/
sporo można się na temat ostrych przypraw z tej strony dowiedzieć
http://www.ostrakuchnia.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/
Wiecej
Wiecej na ten temat mozna wyczytac w wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_habanero i o tej najbardziej ostrej tez http://pl.wikipedia.org/wiki/Naga_Jolokia