Forum

Kuchenne porady

Praga i babeczki

• Autor: basilek Data: 2008-08-02 23:16:53

Kochani, ostatnio byłam w Pradze. Jeden cały dzień spędziłam w praskim ZOO, które jest ogromne i można tam oglądać zwierzęta w sposób zupełnie chyba nieznany w Polsce, bo  np. lemury są w takiej zagrodzie do której sie wchodzi i można mieć bezpośredni z nimi kontakt, gdyż zwierzęta swobodnie chodzą sobie i ma się je na wyciągnięcie ręki. Oczywiście zwierząt nie można głaskac i dotykać, ale można zrobic sobie z nimi zdjęcie. Dla mnie było to niesamowite przeżycie. Trzeba też przed nimi chować wszelkie jedzenie, bo jeśli coś tylko wyczują, to od razu gromadnie się zbiegają i "sępią", a dokarmiać zwierząt oczywiście nie można.Mnie się zdarzyło nieopatrznie otworzyć torbę w której miałam bułkę i oczywiście zwabiłam tym lemury, ale służby porządkowe czuwały i do "rozruchów" nie doszło. 

Ale rozpisałam sie o urokach ogrodu, a miało byc o babeczkach. Otóż zjadłam tam w kawiarence niesamowicie pyszną babeczkę. Była ona z ciasta kruchego, a wypełniona była chyba ciastem biszkoptowym z migdałami ( to wszystko pieczone razem ). Smak tego wszystkiego był niesamowity.  Z chęcią zjadłabym jeszcze coś takiego, ale na razie do Pragi się nie wybieram. Może ktoś z was wie, jak upiec taką "delicję"?
    Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
    A odwiedziny ZOO polecam wszystkim odwiedzajacym Pragę.

• Autor: tineczka Data: 2008-08-05 12:04:20

Witam, jak czytam opis tych ciastek , to przypomina mi takie jak ja pieke:) Sa to ciastka z masa marcepanowa. Oto przepis: na kruche ciasto: 200 g masla temperatury pokojowej,  700 ml maki pszennej, 100 ml cukru, 1 jajko, 1 lyzeczka cukru waniliowego, zrobic szybko ciasto, im mniej sie zagniata, tym doly beda kruchsze, wylozyc male foremki ciastem grubosci okolo 3 mm
    zrobic nadzienie: 200g masla temperatury pokojowej, 5 jajek temperatury pokojowej, 400 g masy marcepanowej ( tylko prawdziwy marcepan )
    wazne , zeby skladniki byly temperatury pokojowej inaczej masa sie moze sciac, gdyby tak sie stalo, mozna podgrzac lekko w mikro i dalej mieszac az bedzie gladka
    nagrzac piekarnik na 150 stopni
    wymieszac maslo z marcepanem na gladko, dodawac po jednym jajku i mieszac na gladka mase
    wylozyc mase do foremek do 3/4 wysokosci, piec okolo 10 minut, zostawic do ostudzeni i wykladac z foremek lekko pukajac w stol
    ja robie jeszcze glazure: 325 ml cukru pudru, 1 lyzka soku z cytryny, 0,25 ml wody : podgrzac glazure do 40 stopni na malym ogniu, smarowac nia ciastka. W zaleznosci od rozmiaru foremek wychodzi 50 malych albo 30 wiekszych ciastek. Smacznego! Pozdrawiam

• Autor: basilek Data: 2008-08-05 15:02:17

Tineczko, dziękuję za podpowiedź i za podanie przepisu. Już jest wydrukowany i tylko prawdziwego marcepanu mi brak. Możesz mi jeszcze napisać , gdzie taki marcepan kupujesz? Pozdrawiam :))

• Autor: tineczka Data: 2008-08-05 17:03:00

Basilek, ja nie mam pojecia gdzie w Polsce mozna go kupic, natomiast mozna zrobic samemu z migdalow i cukru. Moze zapytaj sie w cukierni? Pozdrawiam:)

• Autor: tineczka Data: 2008-08-06 11:18:28

Basilek zrob sama mase marcepanowa : 200 g migdalow wrzucic na minute do wrzacej wody, odcedzic i obrac ze skorki. W mikserze z nozem zmiksowac migdaly , 125 g cukru krysztalu i 60 g cukru pudru na gladka mase na koniec dodac pare kropli wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji masy. Mase marcepanowa przechowywac w lodowce szczelnie owinieta folia. Gdyby zrobila sie za twarda mozna w woreczku wlozyc na chwile do goracej wody i bedzie znowu miekka. Pozdrawiam

• Autor: basilek Data: 2008-08-08 16:30:10

Och dopiero dzisiaj zauważyłam ten przepis na marcepan. Bardzo, ale to bardzo dziękuję :)) . Jak upiekę to się pochwalę na forum i wypowiem czy smak podobny do tych praskich babeczek. Pozdrawiam serdecznie.

• Autor: tineczka Data: 2008-08-08 22:07:13

Basilek, ciesze sie, ze "zauwazylas";)) Ta masa to wlasciwie nie marcepan, a masa migdalowa, ma byc miekka. Powodzenia i daj znac jak ciastka smakowaly:) Pozdrawaiam rowniez serdecznie.

• Autor: kasia40 Data: 2008-08-05 23:52:05

Mam pytanie do autorki przepisu:czy 700ml mąki to 700g a 100ml cukru to 100g? I czy ciasto podpiec i dopiero wtedy wyłożyć masę czy na surowe ciasto masę i do pieca? kasia

• Autor: tineczka Data: 2008-08-06 10:58:50

Kasiu, ciasta sie nie podpieka, mase naklada sie na surowe i do piekarnika. 700 ml maki bedzie wazylo miedzy 420 do 450 g w zaleznosci od wilgotnosci maki, 100 ml cukru wazy 125 g. Pozdrawiam

• Autor: kasia40 Data: 2008-08-06 22:07:44

Dzięki .Kasia

• Autor: tineczka Data: 2008-08-07 13:17:18

:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu