Forum

Kuchenne porady

Co zrobiłam źle?????

• Autor: aga1 Data: 2008-08-03 13:46:10

Witam!Dzisiaj są mojego męża urodziny,chciałam mu zrobic niespodziankę i wzięłam się za robienie tarty.Niestety nic mi z tego nie wyszło tzn.wszystko ładnie wyglądało zanim zaczęłam dzielic na porcje....masa nie ścięła się i ciasto od spodu poprostu się rozpłynęło:((((Zaznaczam,że wcześniej ciasto podpiekłam a farsz przesmażyłam.Nie wiem gdzie popełniłam błąd,to był mój debiut w robieniu tarty i od razy klapa.Oczywiście domownicy zachowali się wspaniale i pocieszali....nawet zjedli tę breję ale ja i tak mam doła....Proszę a radę co zrobiłam źle,że tak się stało.....chciałabym na przyszłosc uniknąc takiej wpadki.....Pozdrawiam i życzę udanego dnia!!!

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-08-03 14:08:35

Moim zdaniem, za krótko ją piekłaś,i w środku była surowa.

• Autor: aga1 Data: 2008-08-03 14:27:02

Piekłam 40 min w tem.200 st,tak jak było w przepisie ale byc może powinnam ten czas wydłużyc....nie wiem.

• Autor: anay Data: 2008-08-03 15:33:31

Szkoda, że nie podałaś przepisu, wg którego ją zrobiłaś.  Może to jakiś drobiazg? Pt. włączony w piecu termoobieg?  Albo wyłączył Ci się w trakcie?  Ciasto robiłaś kruche?  Może zbyt niska temperatura i ciasto zamiast się upiec, rozpuściło się po prostu?
    Spróbuj jeszcze raz zrobić - tak dla siebie, bez okazji.  Na pewno Ci wyjdzie. Mam przepis na tartę serową u siebie - spróbuj.  Mnie wychodzi bez problemu.

• Autor: kika1 Data: 2008-08-03 15:33:54

A może farsz był zbyt wodnisty i rozmiękczył ciasto, ale pierwsze koty za płoty następnym razem będzie lepiej. Nie dołuj się pomyśl jakich masz wspaniałych domowników tylko pozazdrościć .Pozdrawiam.

• Autor: liyery486 Data: 2008-08-03 15:49:22

Ja też obstawiam że za dużo wody i brak termoobiegu, na początku tartowania z jabłkami też miałem taki problem. Tylko że ja jabłek nie przesmażam, podzielone zasypuje cukrem i zostawiam aż puszczą sok  i dopiero potem sok odlewam i układam na surowym cieście, do tego termoobieg i wszystko jest jak trzeba :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu