Jak już pisałam wcześniej, uzalezniłam się tego lata od potraw jednogarnkowych. A ponieważ było ich już niemało od początku czerwca, postanowiłam traktować ten watek jako rodzaj notatnika pod względem dodanych składników. Zainspirował mnie Janek, opisując naprędce stworzony obiad z darów mozolnie uprawianej ziemi. Może za rok z ciekawością przejrzę archiwalne wpisy i odkryję na nowo stary skład garnka :)
Myślę, że wszyscy z przyjemnością poczytamy o tym co jednogarnkowe, smaczne, a niezapisane w żelaznych książkach kucharskich. sama jestem ciekawa, co trafia do Waszych jednogarnkowców "przepisowych" i bezprzepisowych.
Zresztą, Bodek rozmawiając dzis ze mną kazał dać linka, a linka nie ma, bo nie ma i przepisu, więc może trzeba go stworzyć. A więc:
Oto mój dzisiejszy gar, a raczej wielka patelnia:
4 duże pomidory 2 spore cebule 25 dag pieczarek 4 chude kiełbasy nieco większe niz madera czy śląska 2 średnie marchewki 3 niezbyt duże papryki (zielona, czerwona i jasnożółta) 1 nieduży kabaczek nieduże różyczki kalafiora (ilość według gustu) 1 łyżka posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej naci pietruszki porwane liście świeżej bazylii (ilość według gustu) sól, pieprz, ostra papryka ew. (jesli ktoś zyć bez tego nie może) przyprawa typu warzywko woda, ew. mąka do zagęszczenia
Cebulę grubo pokroić, zeszklić na oliwie lub oleju, dodać półplastry pieczarek, lekko podsmażyć, dodać cienkie plastry marchwi, zrumienione wcześniej półplastry kiełbasy, przykryć, dusić ok. 10 minut. Dodać pozostałe pokrojone w cząstki składniki (nie wspominam o oczyszczeniu i obraniu niektórych, co oczywiste), przyprawić, przykryć, dusić az zmiękną na tyle, by zadowolic nasze podniebienia. Podczas duszenia wskazane dolanie wody, aby wytworzył sie warzywny aromatyczny sos. W razie, gdyby był zabyt rzadki zagęścić mąką.
Ilości wody i przypraw nie podaję, trzeba je dodawać stopniowo i oceniać ilość według własnych wymagań. Danie zjeść ze smakiem bez dodatków lub z pieczywem.
Będę usiłowała sobie przypomnieć skład wcześniejszych "jednogarnków" (dlaczego do licha nie zapisałam ich składu?!)
Wkn ! To przeciez bigosik w wersji warzywno - kiełbasianym ! Bardzo dobre .....)))) znam ale nie podprawiam maką . Sosik warzywny sam w sobie z ziółkami --- pycha ! Pozdrawiam
Witaj Świetny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe smaczne". Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
no to mamy problem, ponieważ obiecałam Pampasowi, że wszystkie przepisy, które dodaję będą ze zdjęciem, a on z kolei nie doda zdjęcia złej według niego jakości - takie małe zboczenie ;P
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości: > no to mamy problem, ponieważ obiecałam Pampasowi, że wszystkie przepisy, które > dodaję będą ze zdjęciem, a on z kolei nie doda zdjęcia złej według niego > jakości - takie małe zboczenie ;P
Jakość zdjęcia jest pojeciem bardzo względnym, choć niezwykle ważnym Też mam w domu "zboczonego" znam ten ból
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości: > no to mamy problem, ponieważ obiecałam Pampasowi, że wszystkie przepisy, które > dodaję będą ze zdjęciem, a on z kolei nie doda zdjęcia złej według niego > jakości - takie małe zboczenie ;P
Nie zboczenie, ma słuszną rację....Akurat tu się z nim zgadzam (wyjątkowo , co potwierdza regułę) Bahus
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości: > WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie > przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe > smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej > wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam Jestem rękami i nogami ZA "jednogarnkowe smaczne" Sama często tak kombinuję choć raczej na "nic dwa razy sie nie zdarza" niż wg przepisu. Czasem żal, że się receptury na świeżo nie zapisało, bo z pamiecią to wiadomo. W ten sposób zostaną ocalone od zapomnienia Pozdrawiam
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości: > WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie > przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe > smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej > wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
Autor: asia_minor Temat: Odp: W jednym garze ze stali razem się gotowali Data: 2008-08-06 10:44:36
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości: > WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie > przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe > smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej > wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam Jestem rękami i nogami ZA "jednogarnkowe smaczne" Sama często tak kombinuję choć raczej na "nic dwa razy sie nie zdarza" niż wg przepisu. Czasem żal, że się receptury na świeżo nie zapisało, bo z pamiecią to wiadomo. W ten sposób zostaną ocalone od zapomnienia Pozdrawiam
Autor: makusia Temat: Odp: W jednym garze ze stali razem się gotowali Data: 2008-08-06 13:26:09
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości: > WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie > przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe > smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej > wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
Zobaczyłem Twój post powyżej i już wygodnie się usadowiłem na krześle aby zacząć czytać, a tu się okazuje, że to cytaty, a Twojej "twórczości" tylko 9 słów . Bahus
Jak już pisałam wcześniej, uzalezniłam się tego lata od potraw jednogarnkowych.
A ponieważ było ich już niemało od początku czerwca, postanowiłam traktować ten watek jako rodzaj notatnika pod względem dodanych składników. Zainspirował mnie Janek, opisując naprędce stworzony obiad z darów mozolnie uprawianej ziemi.
Może za rok z ciekawością przejrzę archiwalne wpisy i odkryję na nowo stary skład garnka :)
Myślę, że wszyscy z przyjemnością poczytamy o tym co jednogarnkowe, smaczne, a niezapisane w żelaznych książkach kucharskich.
sama jestem ciekawa, co trafia do Waszych jednogarnkowców "przepisowych" i bezprzepisowych.
Zresztą, Bodek rozmawiając dzis ze mną kazał dać linka, a linka nie ma, bo nie ma i przepisu, więc może trzeba go stworzyć. A więc:
Oto mój dzisiejszy gar, a raczej wielka patelnia:
4 duże pomidory
2 spore cebule
25 dag pieczarek
4 chude kiełbasy nieco większe niz madera czy śląska
2 średnie marchewki
3 niezbyt duże papryki (zielona, czerwona i jasnożółta)
1 nieduży kabaczek
nieduże różyczki kalafiora (ilość według gustu)
1 łyżka posiekanego koperku
2-3 łyżki posiekanej naci pietruszki
porwane liście świeżej bazylii (ilość według gustu)
sól, pieprz, ostra papryka
ew. (jesli ktoś zyć bez tego nie może) przyprawa typu warzywko
woda, ew. mąka do zagęszczenia
Cebulę grubo pokroić, zeszklić na oliwie lub oleju, dodać półplastry pieczarek, lekko podsmażyć, dodać cienkie plastry marchwi, zrumienione wcześniej półplastry kiełbasy, przykryć, dusić ok. 10 minut. Dodać pozostałe pokrojone w cząstki składniki (nie wspominam o oczyszczeniu i obraniu niektórych, co oczywiste), przyprawić, przykryć, dusić az zmiękną na tyle, by zadowolic nasze podniebienia.
Podczas duszenia wskazane dolanie wody, aby wytworzył sie warzywny aromatyczny sos. W razie, gdyby był zabyt rzadki zagęścić mąką.
Ilości wody i przypraw nie podaję, trzeba je dodawać stopniowo i oceniać ilość według własnych wymagań.
Danie zjeść ze smakiem bez dodatków lub z pieczywem.
Będę usiłowała sobie przypomnieć skład wcześniejszych "jednogarnków" (dlaczego do licha nie zapisałam ich składu?!)
Wkn ! To przeciez bigosik w wersji warzywno - kiełbasianym ! Bardzo dobre .....)))) znam ale nie podprawiam maką . Sosik warzywny sam w sobie z ziółkami --- pycha ! Pozdrawiam
Witaj
Świetny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe smaczne".
Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
no to mamy problem, ponieważ obiecałam Pampasowi, że wszystkie przepisy, które dodaję będą ze zdjęciem, a on z kolei nie doda zdjęcia złej według niego jakości - takie małe zboczenie ;P
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> no to mamy problem, ponieważ obiecałam Pampasowi, że wszystkie przepisy, które
> dodaję będą ze zdjęciem, a on z kolei nie doda zdjęcia złej według niego
> jakości - takie małe zboczenie ;P
Jakość zdjęcia jest pojeciem bardzo względnym, choć niezwykle ważnym Też mam w domu "zboczonego" znam ten ból
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
> no to mamy problem, ponieważ obiecałam Pampasowi, że wszystkie przepisy, które
> dodaję będą ze zdjęciem, a on z kolei nie doda zdjęcia złej według niego
> jakości - takie małe zboczenie ;P
Nie zboczenie, ma słuszną rację....Akurat tu się z nim zgadzam (wyjątkowo , co potwierdza regułę)
Bahus
No, nareszcie nie poddał się presji kobiet. Brawo Pampasie!
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości:
> WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie
> przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe
> smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej
> wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
Jestem rękami i nogami ZA "jednogarnkowe smaczne" Sama często tak kombinuję choć raczej na "nic dwa razy sie nie zdarza" niż wg przepisu. Czasem żal, że się receptury na świeżo nie zapisało, bo z pamiecią to wiadomo. W ten sposób zostaną ocalone od zapomnienia
Pozdrawiam
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości:
> WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie
> przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe
> smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej
> wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
też tak uważam , był juztaki watek na forum i sie nie udało http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=118032&post=152832 moze teraz ?
Autor: asia_minor
Temat: Odp: W jednym garze ze stali razem się gotowali
Data: 2008-08-06 10:44:36
> WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie
> przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe
> smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej
> wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
Jestem rękami i nogami ZA "jednogarnkowe smaczne" Sama często tak kombinuję choć raczej na "nic dwa razy sie nie zdarza" niż wg przepisu. Czasem żal, że się receptury na świeżo nie zapisało, bo z pamiecią to wiadomo. W ten sposób zostaną ocalone od zapomnienia
Pozdrawiam
Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując
jako odpowiedź do 3
Temat: Odp: W jednym garze ze stali razem się gotowali
Data: 2008-08-06 13:26:09
> WitajŚwietny pomysł ,szybko i smacznie , tylko proponuję aby wszystkie
> przepisy umieszczać pod jedna nazwą "jednogarnkowe
> smaczne".Umieszczane na forum zginą a uważam że będą najczęściej
> wykorzystywane przepisy.Pozdrawiam
też tak uważam , był juztaki watek na forum i sie nie udało http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=118032&post=152832 moze teraz ?
Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując
Macie Dziewczyny obie rację, nie powinny ginąc takie przepisy.
Zobaczyłem Twój post powyżej i już wygodnie się usadowiłem na krześle aby zacząć czytać, a tu się okazuje, że to cytaty, a Twojej "twórczości" tylko 9 słów .
Bahus