Ja często robię placki z sosem pieczarkowym(podsmażam na oliwie cebulkę, wsypuje mąkę i podsmażam do zbrązowienia, potem wrzucam pieczarki starte na tarce jarzynowej i zalewam bulionem - przyprawiam) a do tego surówka z marchewki. Pycha! Ta wersja mi odpowiada. Ciekawe czy ktoś ma jakiś "inny sposób na placki"
Moja Mama podawała je nam zawsze z twarogiem doprawionym na słono z cebulką. Ja jem je tak zawsze, nawet dziś były na obiad, ale mojemu mężowi takie nie smakuja i dla niego zawsze muszą być solo, czyli bez dodatków.
Ja praktykuje z ... musem jabłkowym ... nie musi byc bardzo słodki ! Spróbuj do tego kleksik jogurciku naturalnego lub kwasnej śmietany ! Spróbuj zanim powiesz ..... bleee ! Pozdrawiam
jMoja rodzina lubi placki z różnymi dodatkami... raz robię ze smietaną ubita z cukrem, raz z samym cukrem, zięć lubi posypać sobie startym żółtym serem.. córka posypuje solą, ale najlepsze są po węgiersku.. jeden na całą patelnię... do tego gulasz mięsno - jarzynowy... suróweczki i biały barszcz lub żurek...
Ja najbardziej lubię solo. Ale luby robi różne kombinacje- z dżemem, ze śmietaną, z chłodnym jogurtowym sosem zaziki ( to mi też odpowiada). Jadłam kiedyś z takim ostrym sosem podobnym do bograczu chyba- były tam pieczarki, ogórki konserwowe, papryka i chyba przecier pomidorowy. Sosik był lekki (bezmięsny) pikantny w smaku i pyszny. Jadłam w knajpie, ale narobiłaś mi chęci- to spróbuję zrobić taki sosik i dam znać, co mi z tego wyszło.
Ja klade cieniutki plasterek zoltego sera przy smazeniu placka z drugiej strony, tak zeby sie lekko rozpuscil, a po zdjeciu z patelni kleks keczupu. Czasem wzbogacam plasterkiem szynki, choc maz twierdzi, ze to przesada :))
Ja między dwa gorące placki wkładam plaster sera żółtego . Też się świetnie rozpuszcza. Podaję również keczup. Bardzo lubię tez z sosem grzybowym i do tego surówka z kiszonej kapusty.
czy macie może pomysł jak uatrakcyjnic kalsyczny obiad z placków ziemniaczanych? Pomijając klasyczną wersję z gulaszem po węgiersku :-)
Ja często robię placki z sosem pieczarkowym(podsmażam na oliwie cebulkę, wsypuje mąkę i podsmażam do zbrązowienia, potem wrzucam pieczarki starte na tarce jarzynowej i zalewam bulionem - przyprawiam) a do tego surówka z marchewki. Pycha! Ta wersja mi odpowiada. Ciekawe czy ktoś ma jakiś "inny sposób na placki"
Moja Mama podawała je nam zawsze z twarogiem doprawionym na słono z cebulką. Ja jem je tak zawsze, nawet dziś były na obiad, ale mojemu mężowi takie nie smakuja i dla niego zawsze muszą być solo, czyli bez dodatków.
Potwierdzam :) pychota :)))))
http://wielkiezarcie.com/przepis19240.html
z ketchupem i śmietaną , i najpyszniejsze z sosem ze świeżych grzybów :))
a tutaj znajdziesz multum przepisów na dania plackowe :))))))))))) sama poszperam bo narobiłas mi smaczka :))
moja mama zawsze dodaje do ciasta z ziemniaków posiekaną kapustę kwaszoną...PRZEPYSZNE!!!!!!!!!!!
ja polecam placki ziemniaczane ze śmietana i łososiem wędzonym na zimno, calość posypana pieprzem młotkowym i udekorowana koperkiem- pychotka:))
jMoja rodzina lubi placki z różnymi dodatkami... raz robię ze smietaną ubita z cukrem, raz z samym cukrem, zięć lubi posypać sobie startym żółtym serem.. córka posypuje solą, ale najlepsze są po węgiersku.. jeden na całą patelnię... do tego gulasz mięsno - jarzynowy... suróweczki i biały barszcz lub żurek...
Ja najbardziej lubię solo.
Ale luby robi różne kombinacje- z dżemem, ze śmietaną, z chłodnym jogurtowym sosem zaziki ( to mi też odpowiada).
Jadłam kiedyś z takim ostrym sosem podobnym do bograczu chyba- były tam pieczarki, ogórki konserwowe, papryka i chyba przecier pomidorowy. Sosik był lekki (bezmięsny) pikantny w smaku i pyszny. Jadłam w knajpie, ale narobiłaś mi chęci- to spróbuję zrobić taki sosik i dam znać, co mi z tego wyszło.
Ja klade cieniutki plasterek zoltego sera przy smazeniu placka z drugiej strony, tak zeby sie lekko rozpuscil, a po zdjeciu z patelni kleks keczupu. Czasem wzbogacam plasterkiem szynki, choc maz twierdzi, ze to przesada :))
Ja między dwa gorące placki wkładam plaster sera żółtego . Też się świetnie rozpuszcza. Podaję również keczup. Bardzo lubię tez z sosem grzybowym i do tego surówka z kiszonej kapusty.
A ja robię do placków biały ser + smietana + sól + drobniutko posiekany czosnek.Ilość czosnku wg uznania. Przepyszne i syte.