Forum

Kuchenne porady

kruszonka...

  • Autor: kaki1020 Data: 2008-08-08 11:19:21

    ratujcie bo nie potrafie za chiny zrobić udanej kruszonki do strucli drożdżowej czy do drożdżówki ze śliwkami...
    genialnie wychodzi mi zawsze ciacho a kruszonka - brak słów... może macie jakiś stuprocentowy przepis na kruszonkę...

  • Autor: anna-gu Data: 2008-08-08 11:37:08

    Łyżka margaryny, łyżka cukru i mąka.Zagniatam w miseczce palcami i dosypuję tyle mąki, żeby powstały grudki, które się dadza pokruszyc na ciasto. Jezeli sypnie mi sie za duzo maki, to dokładam troszke tłuszczu i ma być. Ta kruszonka nie jest twarda po upieczeniu. :))

  • Autor: nonka4 Data: 2008-08-08 11:55:38

    sprawdzona,polecam również
    http://wielkiezarcie.com/przepis15354.html

  • Autor: Kacia Data: 2008-08-08 15:33:34

    Ja mam taka kruszonke
    100  gr maki
    60 gr masla
    50 gr cukru

    wszystkie skladniki wyrabiam nozem a potem szybko zagniatam rekami i do lodowki
    Kruszonke ukladam palcami na ciasto

  • Autor: Basia99999 Data: 2008-08-08 19:44:40

    Moja jest taka: 1/4 kost. masła ( cała kostka to 25 dkg. )
                           1/2 szkl. cukru
                           3/4 szkl. mąki

     Wszystko wkładam do miski i wyrabiam, ale nie zagniatam, rozkruszam palcami, cały czas mam wszystko sypkie. Rozkruszam tak długo aż mąka się "wrobi" Życzę powodzenia - musi się udać.

  • Autor: kaki1020 Data: 2008-08-16 21:42:50

    Użytkownik Basia99999 napisał w wiadomości:
    > Moja jest taka: 1/4 kost. masła ( cała kostka to 25 dkg.
    > 1/2 szkl. cukru
    > 3/4 szkl. mąki Wszystko wkładam do miski i wyrabiam, ale nie zagniatam,
    > rozkruszam palcami, cały czas mam wszystko sypkie. Rozkruszam tak długo aż
    > mąka się "wrobi" Życzę powodzenia - musi się udać.


    bardzo Wam dziękuje za pomoc
    właśnie upiekłam drożdzówe ze śliwkami i kruszonką wg przepisu Basi99999...
    zrobiłam z podwojnej porcji bo na dwie blachy - wyszła super!!! jeszcze raz bardzo dziękuję...

  • Autor: Basia99999 Data: 2008-08-16 22:33:32

    Dobrze że podwoiłaś porcje, bo moja jest akurat na jedną blachę, no i miło mi że Ci się udała.Pozdrawiam Basia

  • Autor: kaja5 Data: 2008-08-21 20:19:26

    Użytkownik kaki1020 napisał w wiadomości:
    > ratujcie bo nie potrafie za chiny zrobić udanej kruszonki do strucli
    > drożdżowej czy do drożdżówki ze śliwkami...genialnie wychodzi mi zawsze ciacho
    > a kruszonka - brak słów... może macie jakiś stuprocentowy przepis na
    > kruszonkę...

  • Autor: smakosia Data: 2008-08-21 20:30:52

    Kaja5 napisała: Odp: kruszonka...1 masł , 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki, 1 cukier waniliowy lub 1/2 olejku waniliowego. Data: 2008-08-21 20:19:26 Ps. Pozwoliłam sobie wkleić to,co przez pomyłkę pojawiło się jako temat i nie było widoczne w komentarzu u Kai5.

  • Autor: arabis Data: 2008-08-25 12:12:29

    Moja zawsze udająca się kruszonka to:
    6 łyżek cukru
    80 g masła
    szklanka mąki
    Masło rozpuścić z cukrem w rondelku. Wyłączyć gaz, dodać mąkę, starannie wymieszać. Przestudzić. Powstałą kruszonkę rozkruszyć na ciasto. Oczywiście ciasto następnie upiec :) Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu