ratujcie bo nie potrafie za chiny zrobić udanej kruszonki do strucli drożdżowej czy do drożdżówki ze śliwkami... genialnie wychodzi mi zawsze ciacho a kruszonka - brak słów... może macie jakiś stuprocentowy przepis na kruszonkę...
Łyżka margaryny, łyżka cukru i mąka.Zagniatam w miseczce palcami i dosypuję tyle mąki, żeby powstały grudki, które się dadza pokruszyc na ciasto. Jezeli sypnie mi sie za duzo maki, to dokładam troszke tłuszczu i ma być. Ta kruszonka nie jest twarda po upieczeniu. :))
Moja jest taka: 1/4 kost. masła ( cała kostka to 25 dkg. ) 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki
Wszystko wkładam do miski i wyrabiam, ale nie zagniatam, rozkruszam palcami, cały czas mam wszystko sypkie. Rozkruszam tak długo aż mąka się "wrobi" Życzę powodzenia - musi się udać.
Użytkownik Basia99999 napisał w wiadomości: > Moja jest taka: 1/4 kost. masła ( cała kostka to 25 dkg. > 1/2 szkl. cukru > 3/4 szkl. mąki Wszystko wkładam do miski i wyrabiam, ale nie zagniatam, > rozkruszam palcami, cały czas mam wszystko sypkie. Rozkruszam tak długo aż > mąka się "wrobi" Życzę powodzenia - musi się udać.
bardzo Wam dziękuje za pomoc właśnie upiekłam drożdzówe ze śliwkami i kruszonką wg przepisu Basi99999... zrobiłam z podwojnej porcji bo na dwie blachy - wyszła super!!! jeszcze raz bardzo dziękuję...
Użytkownik kaki1020 napisał w wiadomości: > ratujcie bo nie potrafie za chiny zrobić udanej kruszonki do strucli > drożdżowej czy do drożdżówki ze śliwkami...genialnie wychodzi mi zawsze ciacho > a kruszonka - brak słów... może macie jakiś stuprocentowy przepis na > kruszonkę...
Kaja5 napisała: Odp: kruszonka...1 masł , 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki, 1 cukier waniliowy lub 1/2 olejku waniliowego.
Data: 2008-08-21 20:19:26
Ps. Pozwoliłam sobie wkleić to,co przez pomyłkę pojawiło się jako temat i nie było widoczne w komentarzu u Kai5.
Moja zawsze udająca się kruszonka to: 6 łyżek cukru 80 g masła szklanka mąki Masło rozpuścić z cukrem w rondelku. Wyłączyć gaz, dodać mąkę, starannie wymieszać. Przestudzić. Powstałą kruszonkę rozkruszyć na ciasto. Oczywiście ciasto następnie upiec :) Pozdrawiam.
ratujcie bo nie potrafie za chiny zrobić udanej kruszonki do strucli drożdżowej czy do drożdżówki ze śliwkami...
genialnie wychodzi mi zawsze ciacho a kruszonka - brak słów... może macie jakiś stuprocentowy przepis na kruszonkę...
Łyżka margaryny, łyżka cukru i mąka.Zagniatam w miseczce palcami i dosypuję tyle mąki, żeby powstały grudki, które się dadza pokruszyc na ciasto. Jezeli sypnie mi sie za duzo maki, to dokładam troszke tłuszczu i ma być. Ta kruszonka nie jest twarda po upieczeniu. :))
sprawdzona,polecam również
http://wielkiezarcie.com/przepis15354.html
Ja mam taka kruszonke
100 gr maki
60 gr masla
50 gr cukru
wszystkie skladniki wyrabiam nozem a potem szybko zagniatam rekami i do lodowki
Kruszonke ukladam palcami na ciasto
Moja jest taka: 1/4 kost. masła ( cała kostka to 25 dkg. )
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
Wszystko wkładam do miski i wyrabiam, ale nie zagniatam, rozkruszam palcami, cały czas mam wszystko sypkie. Rozkruszam tak długo aż mąka się "wrobi" Życzę powodzenia - musi się udać.
Użytkownik Basia99999 napisał w wiadomości:

> Moja jest taka: 1/4 kost. masła ( cała kostka to 25 dkg.
> 1/2 szkl. cukru
> 3/4 szkl. mąki Wszystko wkładam do miski i wyrabiam, ale nie zagniatam,
> rozkruszam palcami, cały czas mam wszystko sypkie. Rozkruszam tak długo aż
> mąka się "wrobi" Życzę powodzenia - musi się udać.
bardzo Wam dziękuje za pomoc
właśnie upiekłam drożdzówe ze śliwkami i kruszonką wg przepisu Basi99999...
zrobiłam z podwojnej porcji bo na dwie blachy - wyszła super!!! jeszcze raz bardzo dziękuję...
Użytkownik kaki1020 napisał w wiadomości:
> ratujcie bo nie potrafie za chiny zrobić udanej kruszonki do strucli
> drożdżowej czy do drożdżówki ze śliwkami...genialnie wychodzi mi zawsze ciacho
> a kruszonka - brak słów... może macie jakiś stuprocentowy przepis na
> kruszonkę...
Kaja5 napisała: Odp: kruszonka...1 masł , 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki, 1 cukier waniliowy lub 1/2 olejku waniliowego. Data: 2008-08-21 20:19:26 Ps. Pozwoliłam sobie wkleić to,co przez pomyłkę pojawiło się jako temat i nie było widoczne w komentarzu u Kai5.
Moja zawsze udająca się kruszonka to:
6 łyżek cukru
80 g masła
szklanka mąki
Masło rozpuścić z cukrem w rondelku. Wyłączyć gaz, dodać mąkę, starannie wymieszać. Przestudzić. Powstałą kruszonkę rozkruszyć na ciasto. Oczywiście ciasto następnie upiec :) Pozdrawiam.