Forum

Kuchenne porady

śliwki renklody

  • Autor: aneta7216 Data: 2008-08-08 15:29:44

    Chciałam zrobić marmoladę z renklod.Chwilę pogotowaly się i wydzieliło się z nich bardzo dużo wody i zrobila się "zupa".Czy ma może ktoś pomysł co teraz mogę z nimi zrobić?

  • Autor: alman Data: 2008-08-08 15:44:10

    Robiłam kiedyś, zupy nie miałam!
    Dałaś już cukier? Odparuj to, może włóż do piekarnika, wtedy masz pewność, że się nie przypali.....

  • Autor: Cletti Data: 2008-08-08 15:44:52

    Ja sie na tym specjalnie nie znam ,ale moze  wymieszac z galaretka?Ja bym tak zrobila, ale mysle ze tu wielu specjalistow to z pewnoscia pomoga:)

  • Autor: aneta7216 Data: 2008-08-08 15:51:30

    Myślę,że ta "zupa" wyszła dlatego,że dużo śliwek nie było dojrzałych.Gotuję je cały czas( i mieszam),ale coś za bardzo nie chce ta woda się ulatniać.Też pomyślałam o galaretkach...

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2008-08-08 16:21:24

    Użytkownik aneta7216 napisał w wiadomości:
    > Myślę,że ta "zupa" wyszła dlatego,że dużo śliwek nie było
    > dojrzałych.Gotuję je cały czas( i mieszam),ale coś za bardzo nie chce ta woda
    > się ulatniać.Też pomyślałam o galaretkach...

    ale przed dodaniem galaretek zmiksuj je, wtedy  tej "wody" będzie jakby mniej..

  • Autor: Basia99999 Data: 2008-08-08 19:53:10

    Z renklod to nie robilam, ale często robię powidła, na początku też mam dużo soku, to musi odparować.
    Jak chcesz mieć szybko to może dodaj żelfix będziesz miała dżem. Życzę udanych przetworów.

  • Autor: anay Data: 2008-08-08 21:37:00

    Odparowanie lub żelfix.  I tyle.

  • Autor: aneta7216 Data: 2008-08-08 22:16:47

    Bardzo dziękuję Wam za porady
    Pogotowałam je jeszcze,ale nie ubyło mi tej"wody".Wyniosłam na balkon.Jutro powtórzę gotowanie,a jak nie odparuje to dodam żelfixu lub galaretki i będzie dżemik.
    POZDRAWIAM!!!

  • Autor: bahus Data: 2008-08-08 22:33:16

    Gotuj... gotuj, dodaj cukier  (nie polecam dużo) i gotuj (smaż) dalej na małym ogniu jeszcze ok 1 godziny... często mieszając...wyjdą powidła super.
    Bahus
    Uwaga powidła lubią pryskać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu