witajcie kochani piszecie o tak wielu sprawach, że postanowiłam i ja napisać od dwóch miesięcy mam problem ze wstaniem z łózka bardzo boli mnie kręgosłup,a ból promieniuje mi na klatke piersiową wizyta narazie jedna u neurologa niewiele pomogła , żadnych leków tylko wysłał mnie na drogi badanie tj rezonans madnetyczny pisze drogie bo musiałam zrobić je odpłatnie bo na fundusz kolejka 4 miesięczna,zrobiłam to badanie i nic doradżcie co dalej
kręgosłup to niestety bardzo poważna sprawa, ktorej nie rozwiąże kuracja farmakologiczna, może tylko zmniejszyć ból i napięcie mięśniowe. Trzeba cierpliwości i naprawdę dobrego lekarza żeby mądrze poprowadził leczenie i rehabilitację. Rezonans pokaże czy np. masz przemieszczenie dysku czy są już przepukliny i na jakie nerwy uciskają. W skrajnych przypadkach może skończyć się interwencją neruochiriurga (koniecznie DOBREGO!!!) Ale jeśli to świeża sprawa to dobra rehabilitacja powinna przynieść poprawę i wzmocnić mięśnie kręgosłupa. Zyczę wytwałości.
Radzę tak samo jak poprzedniczka.Kup sobie materec rehabilatacyjny, ja też miałam problemy z kręgosłupem.Kupiłam materac za 600 zł z Janpolu.W łożku leże prawie płasko i wystarczyło 10 zabiegów rehabilitacyjnych no i tableki od bólu.Czasem jeszcze boli ale umię już bez problemu wstać z łóżka.
Nie piszesz zbyt wiele o charakterze bólu, ale ja miałam przygodę z takim promieniującym bólem, który męczył mnie jak nie wiem co i to przez około 3-4 miesiące. Ponieważ byłam wtedy w dość zaawansowanej ciąży tłumaczyłam ten ból przeciążeniem kręgosłupa. Trochę dziwiło mnie, że to ból odcinka piersiowego... Sprawa wyjaśniła się sama kiedy na wysokości tego promieniującego fragmentu kręgosłupa pojawiła się wysypka. To po prostu półpasiec mnie tak niecnie dręczył. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)
witaj jesli chodzi o kregoslup - proponuje wycieczke do kregarza jesli tam gdzie mieszkasz go nie ma to idz na masaz - moze po prostu masz cosik ponacigane jesli to nie pomoze sugeruje isc po skierowanie do ortopedy albo postrac sie o rehabilitacje z domowych sposobow - masc borowinowa albo oklady borowinowe. Mozesz sprobowac nosic takie pasy gorczycowe albo magnetyczne jesli masz mozliwosc pozycz( kup ) skory owcze - welna ma wiele pozytywnych wlasciwosci a pozatym ladnie prezentuja sie na podlodze czy tez kanapie :)) i rada zmien lekarza neurologa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pogadaj te z rodzinnym niech ci da skierowanie na morfologie w szczegolnosci zwroc uwagę na poziom limfocytów ps tak na pocieszenie - mnie wyslali na rezonans i prywatnie mialam termin po 3 miesiacach a na NFZ po 4 ale to pikus ze podejrzenie guza mozgu :( wiec kochajmy nasza sluzbe zdrowia. Trzeba miec konskie zdrowie by sie leczyc :PP
Teraz troszkę wiecej, jestem już po wizycie i neurolog po obejrzeniu mojego rezonansu powiedził ,że takiego kregosłupa tylko pozazdrościć. więc mówie do niego dlaczego codziennie od 2 m-cy wstaje jak 90 letnia babcia ,i zaczął mi mowić ,ze to neuralgia i przepisał mi leki które zmniejszaja napiecie układu nerwowego TOLPERIS i MELOXICOM i po 10 dniach ma nastapić poprawa, wszystko było by super gdyby nie fakt,że wcześniej byłam u kreglaza i to bardzo dobrego który stwierdził u mnie przepukline na odcinku piersiowym ,nawet bardzo bolesnie mi ją wcisnął i powedział ,ze powinno pomóc .czy to mozliwe aby tej przepukliny nie było, skoro rezonans jej nie wykazał. komu wierzyć?
Ja też miałam dziwną sytuację. Na ból kręgosłupa skarżę się od kilku lat. Tylko, że on "się pojawia i znika". Co jakiś czas boli mnie codziennie przez kilka tygodni a potem mam znowu spokój na dłuższy czas. Poszłam do mojej lekarki, która "gołym" okiem stwierdziła skrzywienie kręgosłupa i powiedziała, że w takim stanie jak on jest to mi już tylko zostaje rehabilitacja. Dała mi skierowanie na prześwietlenie, Lekarz, który opisywał zdjęcie stwierdził "boczne skrzywienie kręgosłupa z obrotową rotacją kręgów". Ponieważ moja mama jest pielęgniarką dałam jej to zdjęcie żeby zobaczył je specjalista w jej szpitalu. Facet powiedział....że nic nie widzi. I koniec. I teraz kto miał rację?? Dwóch wcześniejszych lekarzy wogóle nie powiązanych ze sobą?? Czy ten jeden właściwy specjalista?? A że nie mam czasu żeby się włóczyć po kolejnych lekarzach, "olałam" problem. Teraz od dłuższego czasu mam spokój, ale na jak długo?? Wiem, że zemści się to na mnie na starość.
witaj z tego co wiem z rezonansu magnetycznego można wyczytac czy sie ma przepukline czy nie, obraz pokazuje tkanki miękkie w obrębie kręgosłupa, w tym rdzeń kręgowy, nerwy, więzadła oraz krążki międzykręgowe. Dzięki temu możliwe jest dokładne zlokalizowanie poziomu przepukliny.Wiec ktos tu sie myli ja bym proponowala jeszcze raz opisac zdjecie i zapisac sie do inego neurologa dla sprawdzenia poprzednika ps Dostalas standardowe leki przeciwzapalne od neurologa
Nie wierz w takie historie, że można "wcisnąć" przepuklinę....można nasunąć czy też jak mówisz wcisnąć dysk czyli krążek międzykręgowy -przepuklina może się wchłonąć jeśli sie odciąży kręgosłłup np. przez leżenie w łóżku, zrzuceniw zbędnych kilogramow, odpowiednią rehabilitację, czy też własnie nastawienie dysku chociaż to ostatnie skutkuje tylko jeśli choroba nie jest zaawansowna. Zazwyczaj takie wchłanianie się przepukliny trwa jakiś czas. Z tym nastawianiem kręgosłupa tez uważaj, może to robić tylko ktoś mądy, bo inaczej zrobi ci krzywdę. Wiem o czym piszę - przeszlam przez wszystkie etapy i w końcu wylądowałam na stole operacyjnym.
A może zmieniłaś miejsce, w którym śpisz? Ja po przeniesieniu się ze spaniem do innego pokoju miałam problem ze wstaniem z łóżka, tak bolały mnie plecy w okolicach nerek. Okazało się, że śpię na żyle wodnej... Odczuwałam to tylko ja, mąż nic niepokojącego u siebie nie zauważał. Po powrocie na "stare" miejsce problemy się skończyły. Aha, gdy śpię w nowych miejscach (rodzina, znajomi, wycieczki), to także wyczuwam te "nieodpowiednie" - rano jestem połamana...
musiałam zmienić łóżo bo na tym którym spałam ,była tragedia, dostawałam takie ataki ,że oddychanie sprawiało mi wielki ból, teraz śpię na twardszym łozku i jest trochę lepiej i po lekach zaczęłam odczówać lekka poprawę,zobaczymy co dalej po 10 dniach ma nastąpić całkowita poprawa,a jak nie to kolejna wizyta.,dzięki i pozdrawiam ....POLA
witajcie kochani piszecie o tak wielu sprawach, że postanowiłam i ja napisać od dwóch miesięcy mam problem ze wstaniem z łózka bardzo boli mnie kręgosłup,a ból promieniuje mi na klatke piersiową wizyta narazie jedna u neurologa niewiele pomogła , żadnych leków tylko wysłał mnie na drogi badanie tj rezonans madnetyczny pisze drogie bo musiałam zrobić je odpłatnie bo na fundusz kolejka 4 miesięczna,zrobiłam to badanie i nic doradżcie co dalej
Jesteś tak tajemnicza, że aby udzielić Ci informacji nie mam twojego GG. Brak nawet miejscowości.
kręgosłup to niestety bardzo poważna sprawa, ktorej nie rozwiąże kuracja farmakologiczna, może tylko zmniejszyć ból i napięcie mięśniowe. Trzeba cierpliwości i naprawdę dobrego lekarza żeby mądrze poprowadził leczenie i rehabilitację. Rezonans pokaże czy np. masz przemieszczenie dysku czy są już przepukliny i na jakie nerwy uciskają. W skrajnych przypadkach może skończyć się interwencją neruochiriurga (koniecznie DOBREGO!!!) Ale jeśli to świeża sprawa to dobra rehabilitacja powinna przynieść poprawę i wzmocnić mięśnie kręgosłupa. Zyczę wytwałości.
Radzę tak samo jak poprzedniczka.Kup sobie
materec rehabilatacyjny, ja też miałam problemy z kręgosłupem.Kupiłam materac za 600 zł z Janpolu.W łożku leże prawie płasko i wystarczyło 10 zabiegów rehabilitacyjnych no i tableki od bólu.Czasem jeszcze boli ale umię już bez problemu wstać z łóżka.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)
witaj
jesli chodzi o kregoslup - proponuje wycieczke do kregarza jesli tam gdzie mieszkasz go nie ma to idz na masaz - moze po prostu masz cosik ponacigane
jesli to nie pomoze sugeruje isc po skierowanie do ortopedy albo postrac sie o rehabilitacje
z domowych sposobow - masc borowinowa albo oklady borowinowe. Mozesz sprobowac nosic takie pasy gorczycowe albo magnetyczne
jesli masz mozliwosc pozycz( kup ) skory owcze - welna ma wiele pozytywnych wlasciwosci a pozatym ladnie prezentuja sie na podlodze czy tez kanapie :))
i rada zmien lekarza neurologa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pogadaj te z rodzinnym niech ci da skierowanie na morfologie w szczegolnosci zwroc uwagę na poziom limfocytów
ps tak na pocieszenie - mnie wyslali na rezonans i prywatnie mialam termin po 3 miesiacach a na NFZ po 4 ale to pikus ze podejrzenie guza mozgu :( wiec kochajmy nasza sluzbe zdrowia. Trzeba miec konskie zdrowie by sie leczyc :PP
Mojej znajomej ulgę przyniosła wizyta u Chińczyków .Zabieg składał się z akupunktury , baniek i masażu .Dalej to ćwiczenia wzmacniające mięśnie .
Teraz troszkę wiecej, jestem już po wizycie i neurolog po obejrzeniu mojego rezonansu powiedził ,że takiego kregosłupa tylko pozazdrościć. więc mówie do niego dlaczego codziennie od 2 m-cy wstaje jak 90 letnia babcia ,i zaczął mi mowić ,ze to neuralgia i przepisał mi leki które zmniejszaja napiecie układu nerwowego TOLPERIS i MELOXICOM i po 10 dniach ma nastapić poprawa,
wszystko było by super gdyby nie fakt,że wcześniej byłam u kreglaza i to bardzo dobrego który stwierdził u mnie przepukline na odcinku piersiowym ,nawet bardzo bolesnie mi ją wcisnął i powedział ,ze powinno pomóc .czy to mozliwe aby tej przepukliny nie było, skoro rezonans jej nie wykazał. komu wierzyć?
Ja też miałam dziwną sytuację. Na ból kręgosłupa skarżę się od kilku lat. Tylko, że on "się pojawia i znika". Co jakiś czas boli mnie codziennie przez kilka tygodni a potem mam znowu spokój na dłuższy czas. Poszłam do mojej lekarki, która "gołym" okiem stwierdziła skrzywienie kręgosłupa i powiedziała, że w takim stanie jak on jest to mi już tylko zostaje rehabilitacja. Dała mi skierowanie na prześwietlenie, Lekarz, który opisywał zdjęcie stwierdził "boczne skrzywienie kręgosłupa z obrotową rotacją kręgów". Ponieważ moja mama jest pielęgniarką dałam jej to zdjęcie żeby zobaczył je specjalista w jej szpitalu. Facet powiedział....że nic nie widzi. I koniec. I teraz kto miał rację?? Dwóch wcześniejszych lekarzy wogóle nie powiązanych ze sobą?? Czy ten jeden właściwy specjalista?? A że nie mam czasu żeby się włóczyć po kolejnych lekarzach, "olałam" problem. Teraz od dłuższego czasu mam spokój, ale na jak długo?? Wiem, że zemści się to na mnie na starość.
z tego co wiem z rezonansu magnetycznego można wyczytac czy sie ma przepukline czy nie, obraz pokazuje tkanki miękkie w obrębie kręgosłupa, w tym rdzeń kręgowy, nerwy, więzadła oraz krążki międzykręgowe. Dzięki temu możliwe jest dokładne zlokalizowanie poziomu przepukliny.Wiec ktos tu sie myli ja bym proponowala jeszcze raz opisac zdjecie i zapisac sie do inego neurologa dla sprawdzenia poprzednika
ps
Dostalas standardowe leki przeciwzapalne od neurologa
Nie wierz w takie historie, że można "wcisnąć" przepuklinę....można nasunąć czy też jak mówisz wcisnąć dysk czyli krążek międzykręgowy -przepuklina może się wchłonąć jeśli sie odciąży kręgosłłup np. przez leżenie w łóżku, zrzuceniw zbędnych kilogramow, odpowiednią rehabilitację, czy też własnie nastawienie dysku chociaż to ostatnie skutkuje tylko jeśli choroba nie jest zaawansowna. Zazwyczaj takie wchłanianie się przepukliny trwa jakiś czas. Z tym nastawianiem kręgosłupa tez uważaj, może to robić tylko ktoś mądy, bo inaczej zrobi ci krzywdę. Wiem o czym piszę - przeszlam przez wszystkie etapy i w końcu wylądowałam na stole operacyjnym.
A może zmieniłaś miejsce, w którym śpisz? Ja po przeniesieniu się ze spaniem do innego pokoju miałam problem ze wstaniem z łóżka, tak bolały mnie plecy w okolicach nerek. Okazało się, że śpię na żyle wodnej... Odczuwałam to tylko ja, mąż nic niepokojącego u siebie nie zauważał. Po powrocie na "stare" miejsce problemy się skończyły. Aha, gdy śpię w nowych miejscach (rodzina, znajomi, wycieczki), to także wyczuwam te "nieodpowiednie" - rano jestem połamana...
musiałam zmienić łóżo bo na tym którym spałam ,była tragedia, dostawałam takie ataki ,że oddychanie sprawiało mi wielki ból, teraz śpię na twardszym łozku i jest trochę lepiej i po lekach zaczęłam odczówać lekka poprawę,zobaczymy co dalej po 10 dniach ma nastąpić całkowita poprawa,a jak nie to kolejna wizyta.,dzięki i pozdrawiam ....POLA