Forum

Rozmowy wolne i frywolne

alimenty..

• Autor: kalarepka Data: 2008-08-12 15:41:26

Mam prosbe, chcialam zasiegnac "rady" od Was, moze ktos mial podobna sytuacje. Otoz, od dluzszego czasu sama wychowuje 3-ke dzieci /prawie juz dorosle....prawie/, maz od dawna jest za granica, jakos wszystko ukladalo sie dobrze, ale od pewnego czasu, jest "nie tak". Wiec postanowilismy sie rozwiesc.....latwo tak powiedziec, rzeczywistosc troche inna...:(  Dwoje dzieci ukonczylo szkoly, maja zawod, ale dalej sie ucza, czy moge wystapic o alimenty na nie?...ja pracuje, ale czy z tytulu rozwodu moge wystapic o alimenty dla ,mnie? trzeci dzieciak chodzi do szkoly. Potrzebuje takiej zwyklej babskiej porady, przed pojsciem do adwokata. Pozdrawiam.

• Autor: asa73 Data: 2008-08-12 15:54:34

Witam,wydaje mi się,że jeśli dzieci się uczą to alimenty im się należą.Moja znajoma wystąpila o alimenty na utrzymanie rodziny i dostała na siebie i dziecko które ma 7 lat kwotę 600 zł.Oalimenty można się ubiegać bez rozwodu jeśli mąż nie łoży na utrzymanie rodziny.Powodzenia.

• Autor: HCICK Data: 2008-08-12 17:12:09

witaj,ja troche z doświadczenia wiem ,tyle ,że możesz się ubiegać o alimenty na wszystkie dzieci dopóki sie uczą i nie podejma pracy zarobkowej lub nie wejdą w związki małżeńskie, a na siebie nawet do 5 lat po rozwodzie alimenty na byłą żonę najlepiej załatwiac to na 2 sprawie rozwodowej w sadzie ,(bo na pierwszej i tak beda chcieli zebyscie sie nie rozwiedli i zawarli ugode),wiec od razu powiedziec mezowi, ze np.jesli chce rozwod bez orzekania o winie to ty sobie rzyczysz alimenty w kwocie..... i tyle.zawsze chciej wiecej najwyzej sad zmniejszy lub on sie bedzie odwolywal.bo jesli jest za granica i sie nie stawi na rozprawie(lepiej dla ciebie) to potem juz jego problem zeby wnosil o zmniejszenie kwoty.i os razu w pozwie napisz o zwolnienie ciebie z kosztow sadowych nawet jak to ty bedziesz powodka.powodzenia i mimo wszystko postawy!

• Autor: anay Data: 2008-08-12 17:45:07

:) Hej,
    Wg  mnie mogłabyś zadzwonić do prawnika, który zajmuje się przede wszystkim sprawami rodzinnymi.  Kosztowałaby Cię tylko to, co impulsy.  Są to dyżury prawnika w organizacji, w której pracuje mój mąż. Myślę, że tam dowiesz się wszystkiego najlepiej, zanim pójdziesz do adwokata, który zajmie się Twoją sprawą w sądzie.

Telefoniczne Dyżury Prawne
    tel. 022 666-28-50 (pełnopłatny dla osoby dzwoniącej)
    poniedziałek, godz. 17.00-21.00
    wtorek, godz. 17.00-21.00

• Autor: Petra Data: 2008-08-12 18:39:28

Na pracujące i pożenione dzieci alimentów nie ma. Na siebie możesz żądać tylko wtedy, gdy masz rozwód bez orzkania w trudnej sytuacji, np gdy stracisz dochody, lub jesteś bardzo podupadła na zdrowiu i nie możesz pracować. W dodatku musisz to udowodnić. W sytuacji, kiedy sąd orzeka jego winę wystarczy, że wykażesz, ze "stopa życiowa" Ci sie zmniejszyła i gość płaci. do swojej śmierci możesz go scigać. Nawet wejsć w związek z kim innym,a potem sie rozwiesć i dalej możesz podać go o alimenty. Jeśli jest bez orzekania pamietaj że działa w obie strony. Z orzekaniem stanowczo na korzyść strony poszkodowanej. U nas sprawy alimentacyjne rozdziela się od rozwodowych, ale może nie wszędzie nie wiem.
    Widzę, że masz tutaj niezłą podpowiedź w formie telefonu, skorzystaj.
    Trzymam kciuki, ale pamiętaj, że sąd nie kieruje się emocjami tak jak Ty i jemu też musi dać żyć.
    Pozdrawiam!

• Autor: renataz36 Data: 2008-08-13 11:30:31

Jestem po rozwodzie wiec trochę doświadczenia w temacie mam. Otóż jeśli chcesz mozesz( zanim złożysz pozew rozwodowy) złożyć w sądzie rodzinnym o same alimenty bo te sprawy są szybciej niz rozwodowe, które mogą toczyć się rok albo i dłużej. Albo jesli nie to w samym powie rozwodowym wnosisz o przyznanie alimentów na siebie oraz na swoje uczące się dzieci (chyba do 25 roku zycia sie należą) i wtedy będą one przyznane jednoczesnie z wyrokiem rozwodu z mężem, czyli jak wiem z autopsji trochę to potrwa. Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce o swoje

• Autor: kalarepka Data: 2008-08-13 16:47:55

Dziekuje za porady, napewno z nich skorzystam. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu