Witam! W tym roku wybieram sie na urlop na Słowację czy był ktoś może i może polecić miasto lub okolice gdzie warto zanocować i coś zwiedzić.na razie nic nie mam zabukowanego i jadę w ciemno.Poradźcie też jakich dań warto spróbowac i co przywieźć z tego kraju.pozdrawiam
Ha - to wszystko zalezy od tego jakie sa Twoje oczekiwania - czy chcesz poleniuchowac, pomoczyc sie w cieplych wodach, pozwiedzac slowackie atrakcje, polazic po pieknych okolicach, posmakowac kuchni roznorakich? No i kraj rozlegly troche tez jest- - czy masz jakies preferencje co do okolicy? KUchnia tez dosc roznorodna. Przywiezc warto alkohole, sery, ale i w tej kwestii gusta sa bardzo zroznicowane. Ja przywoze zawsze Malinowice, Becherowke, i Fernet-citrus. No i moja ukochana- najwspanialsza herbate tego swiata - Twinnings Prince of Wales, ktory u nas nie jest osiagalny. Bratyslawa i okolice sa urocze, ale to przeciez calkiem inny charakter niz slowackie Tatry z ich okolicami, i inne - nizsze gory., i inne miasta.
Witam, Ja bylam na Slowacji na poczatku lipca bylo cudnie.Mieszkalismy w Lipovsky trnovec ,w pensjonacje zatoka .Bylo cuknie 15 minut do Tatralandi okolo 20 min samochodem do Besenowej.Tylko przejsc na druga strone ulicy i jeziorko.Bylo super chetnie wrocilabym tam spowrotem.Niedaleko tez na Chopok i do jaskin.Jesli chcesz namiary pisz na gg. Pozdrawiam Agnieszka
hej, ja wlasnie wrocilam ze slowacji, bylismy w okolicach Liptovskiego Mikulasa, a dokladnie Pawlowa Wies, mielismy super pokoj z lazienka za 300 koron, jakbys szukal w necie to wpisz privat eden liptovski mikulas, naprawde mili ludzie, ale w ciemno bez problemu tez cos znajdziesz. w okolicy sa 2 aqua parki z goracymi zrodlami, piekne jaksinie demanowska i lodowa, lepsza jest lodowa, tor taki saneczkowy super frajda zjezdzasz z gory, trasa ma kilometr. jest tez wodospad lucky. i super sie idzie szlakiej po dolinie prosiek. niestety trzeba miec samochod bo to wszystko jest w promieniu od 5-20 km.
No dziekuje bardzo za odpowiedzi w sumie sami nie wiemy czego oczekujemy.Chcemy troche zwiedzic troche poleniuchowac troche posmakowac innej kuchni :-).Powiedzcie prosze jakie sa ceny teraz na Slowacji?Kiedys bylo bardzo tanio a teraz?czy mam sie spodziewac cen takich jak w Polsce czy wyzszych?mamy kuchenke turystyczna i zastanawiam sie czy brac jakies sloiki do odgrzania czy nie ma sensu bo np jedzenie jest w miare tanie.Najlepiej aby bylo tez jakies jeziorko i zeby mozna bylo sie popluskac.na pewno pojedziemy do tatralandii (nie wiem czy dobrze napisalam) i zwiedzimy ta lodowa jaskinie.A wlasnie wybeiramy sie pod namioty gdzie najlepiej jechac zeby nie bylo bardzo drogo i zeby mozna bylo spokojnie dojechac-jedziemy samochodem wiec dojazd to nie problem.I jeszcze jedno pytanie jak jest z tymi winietami i gdzie lepiej wymieniac walute?U nas u nich czy na granicy?I jeszcze jedno pytanie ten nocleg to 300koron ale za pokoj czy za osobe?Tyle niewiadomych ale mam nadzieje ze urlop sie uda :-)pozdrawiam
Witam!
W tym roku wybieram sie na urlop na Słowację czy był ktoś może i może polecić miasto lub okolice gdzie warto zanocować i coś zwiedzić.na razie nic nie mam zabukowanego i jadę w ciemno.Poradźcie też jakich dań warto spróbowac i co przywieźć z tego kraju.pozdrawiam
Ha - to wszystko zalezy od tego jakie sa Twoje oczekiwania - czy chcesz poleniuchowac, pomoczyc sie w cieplych wodach, pozwiedzac slowackie atrakcje, polazic po pieknych okolicach, posmakowac kuchni roznorakich? No i kraj rozlegly troche tez jest- - czy masz jakies preferencje co do okolicy? KUchnia tez dosc roznorodna. Przywiezc warto alkohole, sery, ale i w tej kwestii gusta sa bardzo zroznicowane. Ja przywoze zawsze Malinowice, Becherowke, i Fernet-citrus. No i moja ukochana- najwspanialsza herbate tego swiata - Twinnings Prince of Wales, ktory u nas nie jest osiagalny.
Bratyslawa i okolice sa urocze, ale to przeciez calkiem inny charakter niz slowackie Tatry z ich okolicami, i inne - nizsze gory., i inne miasta.
Witam,
Ja bylam na Slowacji na poczatku lipca bylo cudnie.Mieszkalismy w Lipovsky trnovec ,w pensjonacje zatoka .Bylo cuknie 15 minut do Tatralandi okolo 20 min samochodem do Besenowej.Tylko przejsc na druga strone ulicy i jeziorko.Bylo super chetnie wrocilabym tam spowrotem.Niedaleko tez na Chopok i do jaskin.Jesli chcesz namiary pisz na gg.
Pozdrawiam
Agnieszka
hej, ja wlasnie wrocilam ze slowacji, bylismy w okolicach Liptovskiego Mikulasa, a dokladnie Pawlowa Wies, mielismy super pokoj z lazienka za 300 koron, jakbys szukal w necie to wpisz privat eden liptovski mikulas, naprawde mili ludzie, ale w ciemno bez problemu tez cos znajdziesz. w okolicy sa 2 aqua parki z goracymi zrodlami, piekne jaksinie demanowska i lodowa, lepsza jest lodowa, tor taki saneczkowy super frajda zjezdzasz z gory, trasa ma kilometr. jest tez wodospad lucky. i super sie idzie szlakiej po dolinie prosiek. niestety trzeba miec samochod bo to wszystko jest w promieniu od 5-20 km.
No dziekuje bardzo za odpowiedzi w sumie sami nie wiemy czego oczekujemy.Chcemy troche zwiedzic troche poleniuchowac troche posmakowac innej kuchni :-).Powiedzcie prosze jakie sa ceny teraz na Slowacji?Kiedys bylo bardzo tanio a teraz?czy mam sie spodziewac cen takich jak w Polsce czy wyzszych?mamy kuchenke turystyczna i zastanawiam sie czy brac jakies sloiki do odgrzania czy nie ma sensu bo np jedzenie jest w miare tanie.Najlepiej aby bylo tez jakies jeziorko i zeby mozna bylo sie popluskac.na pewno pojedziemy do tatralandii (nie wiem czy dobrze napisalam) i zwiedzimy ta lodowa jaskinie.A wlasnie wybeiramy sie pod namioty gdzie najlepiej jechac zeby nie bylo bardzo drogo i zeby mozna bylo spokojnie dojechac-jedziemy samochodem wiec dojazd to nie problem.I jeszcze jedno pytanie jak jest z tymi winietami i gdzie lepiej wymieniac walute?U nas u nich czy na granicy?I jeszcze jedno pytanie ten nocleg to 300koron ale za pokoj czy za osobe?Tyle niewiadomych ale mam nadzieje ze urlop sie uda :-)pozdrawiam