Po co odświeżać chleb? wystarczy krojony świeży chlebek,poprzekładać w torebki foliowe,tyle kromek ile chcemy,i zamrozić.Wyciągamy na 20 min, przed kolacją lub śniadaniem i mamy zawsze świeży chleb tak jak przed zamrożeniem,zawsze tak praktykuje się u nas w domu,polecam.:))
To prawda, też tak praktykuję. Jednak czasem zdarzy się, że świeży stanie się już nieco czerstwawy....pamiętam u mnie w domu Mama wkładała taki chleb na sitko, to kładła na garnek z gotującą się wodą, przykrywała i po chwili był chlebek jak "nowy". Ja natomiast wkładam kromki na moment do mikrofali, warunek - natychmiast do spożycia bo po chwili robi się twardy jak kamień /kiedy ostygnie/.
Jezeli Ci chodzi o chleb zwykly i nie za stary, to wystarczy poszprycowac go lekko woda dookola i wlozyc na 5 minut do nagrzanego na 100 stopni piekarnika. Tak samo z bulkami sie robi. Ciemne , ciezkie chleby do mikrofalowki na sekunde. Pozdrawiam
Jeśli mam bardzo zeschnięty chlek ścieram go na bułkę tartą lub do mielonego. A jeśli nie jest aż tak bardzo stary smaruje masełkiem na to ser wędlina i do piekarnika.
Witam
Jakie macie sposoby na odświeżanie chleba ?
Po co odświeżać chleb? wystarczy krojony świeży chlebek,poprzekładać w torebki foliowe,tyle kromek ile chcemy,i zamrozić.Wyciągamy na 20 min, przed kolacją lub śniadaniem i mamy zawsze świeży chleb tak jak przed zamrożeniem,zawsze tak praktykuje się u nas w domu,polecam.:))
To prawda, też tak praktykuję. Jednak czasem zdarzy się, że świeży stanie się już nieco czerstwawy....pamiętam u mnie w domu Mama wkładała taki chleb na sitko, to kładła na garnek z gotującą się wodą, przykrywała i po chwili był chlebek jak "nowy". Ja natomiast wkładam kromki na moment do mikrofali, warunek - natychmiast do spożycia bo po chwili robi się twardy jak kamień /kiedy ostygnie/.
Ja wkładam na kilka minut do nagrzanego piekarnika-wyjmuje pachnący i chrupiący niczym prosto z piekarni.
Ja mroze i chleb(pokrojony) i bulki....prosto z zamrazalnika do piekarnika i gotowy swiezutki jak z piekarni. Takze mroze bagietki.
Jezeli Ci chodzi o chleb zwykly i nie za stary, to wystarczy poszprycowac go lekko woda dookola i wlozyc na 5 minut do nagrzanego na 100 stopni piekarnika. Tak samo z bulkami sie robi. Ciemne , ciezkie chleby do mikrofalowki na sekunde. Pozdrawiam
Oprócz tego, co tu zostało powiedziane-
- Chleb do tostera
- Chleb do sandwiczera ( czy jak się to tam nazywa...)
Jeśli mam bardzo zeschnięty chlek ścieram go na bułkę tartą lub do mielonego. A jeśli nie jest aż tak bardzo stary smaruje masełkiem na to ser wędlina i do piekarnika.