Moi kochani proszę pomóżcie chcieli byśmy z mężem wyjechać gdzieś w niedziele na cztery dni .I mamy problem bo żeby nie było bardzo daleko i żeby coś ciekawego zobaczyć.Mieszkamy w Wielkopolsce w okolicach Kalisza więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł i chciał się nim podzielić to z góry dziękuję.
Ja bym proponowała Antonin;-) ale to zależy czy się wypogodzi... Jeśli tak, to wynająć domek i kąpać się, grilować i wypoczywać, a do obejrzenia jest przepiękny pałacyk:-)
Zależy, jak lubicie wypoczywać. Jeśli aktywnie, to polecam spływ kajakowy - Drawa jest piękna - byłam już w tym roku po raz kolejny. Byłam też w tym roku w Warszawie i Kazimierzu nad Wisłą i bardzo jestem zadowolona. Warszawa bardzo się zmieniła na plus, a Kazimierz też watro zobaczyć, choć pęka w szwach od turystów.
Hmm, nie wiem, co to znaczy "nie bardzo daleko".. Policzyłam na mojej e- mapie, ze z okolic Kalisza, do Żnina masz ok 140 km. Tam polecam taką agroturystykę w maleńkiej miejscowości Skarbienice. Płaci się malutko, bo tylko 25 zł od osoby. Pokoiki są miom zdaniem ekstra- łazienka, aneks kuchenny i... gniazdko do neta;) Włąściciele mają własną plaże, mozna wypożyczyć kajaki, czy łódki i tą łódka dopłynąć w godzinkę do Biskupina. Jeśli nie byliście nigdy w Biskupinie- to polecam, bo jest to bardzo interesjący obiekt. Można tez lądem :)- jakieś 5 km. Jeśli macie rowery- to polecam zabrać ze sobą. Kilka km znajduje się też muzeum kolejki waskotorowej w Wenecji. Ponadto jadąc w tatmtym kierunku macie po drodze Gniezno- a tam Katedrę i słynne wrota tej katedry. W Gnieznie jest więcej jeszcze rzeczy godnych obejrzenia. Agroturystyka nazywa się pod Żurawiem- jeśli jedziecie w więcej osób- możliwe, że cena będzie niższa.
Jeśli odległość, na któą chcecie się "wypuścić" może być większa- to stamtąd macie 80 km do Torunia- a w Toruniu spokojnie można się zakochac. Szczególnie w jego starówce- Krzywa wieża, fragmenty fortyfikacji, ruiny zamku krzyżackiego... Od Torunia w kierunku pólnocnym juz zaczyna się szlak zamków krzyżackich- oczywiście najbardziej imponujący jest w Malborku- 150 km od Torunia, ale ruiny zamków znajdują sie również w Kwidzyniu, sztumie, Gniewie... Z Torunia jest jeszcze bardzo blisko do Ciechocinka- jeśli nie byliście- to jest to też jakaś atrakcja- zobaczyć tężnie, pooddychać atmosferą tego imprezowego miasteczka... Bardzo blisko jest również do zamku w Golubiu- Dobrzyniu. Zamek jest odrestaurowany i też interesujący.
Patrze dalej na moją e-mapę i widzę, zę bliziutko macie równiez do Wrocławia- a to również bardzo interesujące miasto, wabiące wieloma ciekawymi rzeczami do oglądania. Tyle, ze nie wiem, czy macie chęć spędzić ten czas w jakby nie było sporym mieście, w dodatku takim, po którym trudno się poruszać i pewnie nie tanim.
Jadąc na południe- w odległości ok 150 macie Częstochowę- nie wiem, jak będzie teraz wyglądało to miasto po nalocie pielgrzymów. Można tam zobaczyć oczywiscie sanktuarium na Jasnej Górze. Ale już 10 km od Częstochowy zaczyna się szlak Orlich gniazd- ruiny zamków pistowskich- najbardziej znany to w Ogrodzieńcu, ale jest ich więcej. W dodatku, jak znudzi wam się zwiedzanie, to możecie pooglądać jurajskie skałki- można się wspinać, są bardzo dobre szlaki rowerowe, zasobne w grzyby lasy i masa różnego rodzaju miejsc do noclegu- za nieduze pieniądze. Wpisz sobie w wyszukiwarkę noclegi w... , wejdź na stronę e- holiday ( czy jakoś tak) tam masz najwięcej ofert z podaną ceną, ze zdjeciami...
No jest w czym wybierać :) Alem się upisała :) Mam nadzieję, zę coś Ci sie z tego przyda.
Dziękuję bardzo za podpowiedzi szkoda że możemy pojechać tylko w jedno miejsce ale pare z nich wybiorę następnym razem - obiecuję . Dzisiaj ktoś nam podsunął myśl Szklarskiej Poręby i podjeliśmy decyzje bez względu na pogode jutro jedziemy.Myślę że słońce nam zaświeci .Pa pa.
Moi kochani proszę pomóżcie chcieli byśmy z mężem wyjechać gdzieś w niedziele na cztery dni .I mamy problem bo żeby nie było bardzo daleko i żeby coś ciekawego zobaczyć.Mieszkamy w Wielkopolsce w okolicach Kalisza więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł i chciał się nim podzielić to z góry dziękuję.
Ja bym proponowała Antonin;-) ale to zależy czy się wypogodzi... Jeśli tak, to wynająć domek i kąpać się, grilować i wypoczywać, a do obejrzenia jest przepiękny pałacyk:-)
Zależy, jak lubicie wypoczywać.
Jeśli aktywnie, to polecam spływ kajakowy - Drawa jest piękna - byłam już w tym roku po raz kolejny.
Byłam też w tym roku w Warszawie i Kazimierzu nad Wisłą i bardzo jestem zadowolona.
Warszawa bardzo się zmieniła na plus, a Kazimierz też watro zobaczyć, choć pęka w szwach od turystów.
Policzyłam na mojej e- mapie, ze z okolic Kalisza, do Żnina masz ok 140 km. Tam polecam taką agroturystykę w maleńkiej miejscowości Skarbienice. Płaci się malutko, bo tylko 25 zł od osoby. Pokoiki są miom zdaniem ekstra- łazienka, aneks kuchenny i... gniazdko do neta;)
Włąściciele mają własną plaże, mozna wypożyczyć kajaki, czy łódki i tą łódka dopłynąć w godzinkę do Biskupina. Jeśli nie byliście nigdy w Biskupinie- to polecam, bo jest to bardzo interesjący obiekt. Można tez lądem :)- jakieś 5 km. Jeśli macie rowery- to polecam zabrać ze sobą.
Kilka km znajduje się też muzeum kolejki waskotorowej w Wenecji.
Ponadto jadąc w tatmtym kierunku macie po drodze Gniezno- a tam Katedrę i słynne wrota tej katedry. W Gnieznie jest więcej jeszcze rzeczy godnych obejrzenia.
Agroturystyka nazywa się pod Żurawiem- jeśli jedziecie w więcej osób- możliwe, że cena będzie niższa.
Jeśli odległość, na któą chcecie się "wypuścić" może być większa- to stamtąd macie 80 km do Torunia- a w Toruniu spokojnie można się zakochac. Szczególnie w jego starówce- Krzywa wieża, fragmenty fortyfikacji, ruiny zamku krzyżackiego... Od Torunia w kierunku pólnocnym juz zaczyna się szlak zamków krzyżackich- oczywiście najbardziej imponujący jest w Malborku- 150 km od Torunia, ale ruiny zamków znajdują sie również w Kwidzyniu, sztumie, Gniewie... Z Torunia jest jeszcze bardzo blisko do Ciechocinka- jeśli nie byliście- to jest to też jakaś atrakcja- zobaczyć tężnie, pooddychać atmosferą tego imprezowego miasteczka...
Bardzo blisko jest również do zamku w Golubiu- Dobrzyniu. Zamek jest odrestaurowany i też interesujący.
Patrze dalej na moją e-mapę i widzę, zę bliziutko macie równiez do Wrocławia- a to również bardzo interesujące miasto, wabiące wieloma ciekawymi rzeczami do oglądania. Tyle, ze nie wiem, czy macie chęć spędzić ten czas w jakby nie było sporym mieście, w dodatku takim, po którym trudno się poruszać i pewnie nie tanim.
Jadąc na południe- w odległości ok 150 macie Częstochowę- nie wiem, jak będzie teraz wyglądało to miasto po nalocie pielgrzymów.
Można tam zobaczyć oczywiscie sanktuarium na Jasnej Górze. Ale już 10 km od Częstochowy zaczyna się szlak Orlich gniazd- ruiny zamków pistowskich- najbardziej znany to w Ogrodzieńcu, ale jest ich więcej. W dodatku, jak znudzi wam się zwiedzanie, to możecie pooglądać jurajskie skałki- można się wspinać, są bardzo dobre szlaki rowerowe, zasobne w grzyby lasy i masa różnego rodzaju miejsc do noclegu- za nieduze pieniądze. Wpisz sobie w wyszukiwarkę noclegi w... , wejdź na stronę e- holiday ( czy jakoś tak) tam masz najwięcej ofert z podaną ceną, ze zdjeciami...
No jest w czym wybierać :)
Alem się upisała :)
Mam nadzieję, zę coś Ci sie z tego przyda.
Dziękuję bardzo za podpowiedzi szkoda że możemy pojechać tylko w jedno miejsce ale pare z nich wybiorę następnym razem - obiecuję . Dzisiaj ktoś nam podsunął myśl Szklarskiej Poręby i podjeliśmy decyzje bez względu na pogode jutro jedziemy.Myślę że słońce nam zaświeci
.Pa pa.