Mam do wykorzystania piękną cukinię. Niestety, moje dziecko nie lubi ani lecza z cukini, ani kotletów a'la schabowe. Co mogę jeszcze zrobić? Poradźcie proszczę.
Witaj :) ja cukinię najczęściej po prostu smaże pokrojoną w plasterki wcześniej posypaną obficie curry i oczywiście solą, pieprzem oraz papryką. Podaję ją z sosem pomidorowym albo ketchupem. Taka cukienia dobrze też się sprawdza z grilla. Pozdrawiam.
A może placuszki na słodko? Starta cukinia, jajko, mąka, nieco cukru, a do tego kilka namoczonych rodzynek. Posypać cukrem pudrem. Na pewno będzie smakowało.
Ja kroje cukinie w grubsze plastry i frytkuje we frytkownicy. Potem osaczam na papierze kuchennym i podaje do tego jogurt posolony i wymieszany z roztartym zabkiem czosnku. Palce lizac :) Cukinia ma prawo dobrze sie zezlocic w czasie smazenia.
dzisiaj na obiad miałam cukinię faszerowaną ( farsz jak na gołabki ) zalaną sosem pieczarkowym i duszoną w piekarniku 45 minut w temp. 200 st. C.Uważam, że było to pyszne
Mam do wykorzystania piękną cukinię. Niestety, moje dziecko nie lubi ani lecza z cukini, ani kotletów a'la schabowe. Co mogę jeszcze zrobić? Poradźcie proszczę.
Witaj :) ja cukinię najczęściej po prostu smaże pokrojoną w plasterki wcześniej posypaną obficie curry i oczywiście solą, pieprzem oraz papryką. Podaję ją z sosem pomidorowym albo ketchupem. Taka cukienia dobrze też się sprawdza z grilla. Pozdrawiam.
placki ziemniaczano-cukiniowe albo poprostu cukiniowe. Jest tu pare przepisów. Są bardzo dobre. coś ala lacki ziemniaczane ale z cukini.
A może placuszki na słodko? Starta cukinia, jajko, mąka, nieco cukru, a do tego kilka namoczonych rodzynek. Posypać cukrem pudrem. Na pewno będzie smakowało.
W wyszukiwarce znejdziesz zupy z cukinii
Ja kroje cukinie w grubsze plastry i frytkuje we frytkownicy. Potem osaczam na papierze kuchennym i podaje do tego jogurt posolony i wymieszany z roztartym zabkiem czosnku. Palce lizac :) Cukinia ma prawo dobrze sie zezlocic w czasie smazenia.
W moich przepisach znajdziesz pare ciekawych przepisow na dania z cukinii, m.in. placuszki z cukini z platkami owsianymi.
cukinia faszerowana lub gulasz z jej dodatkiem /tu pokrojona w grubszą kostkę/
Można jeszcze robić z cukini bigosy, pasztety ,dżem ,piernik.
Polecam taki pasztecik http://wielkiezarcie.com/przepis24940.html
dzisiaj na obiad miałam cukinię faszerowaną ( farsz jak na gołabki ) zalaną sosem pieczarkowym i duszoną w piekarniku 45 minut w temp. 200 st. C.Uważam, że było to pyszne