Forum

Gawędy o jedzeniu

Książkę kucharską polecam...

• Autor: anay Data: 2008-08-16 23:50:21

No właśnie.  Poszukiwałam takiego wątku. Sprawdzałam. Czytałam. Wertowałam. Aż mnie, że się tak wyrażę, oczy zbiesiły się niemalże. Jest wątek o literaturze pięknej, jest też o zniechęceniu do książki...

A mnie bardziej interesuje, jakie książki z przepisami są warte polecenia, które Was inspirują, uczą, zachęcają do eksperymentów lub są kopalnią wiedzy.  Sama uwielbiam książki kulinarne, czytam czasem jak beletrystykę - ot tak, bez okazji czy obiadu w perspektywie.  W księgarni ZAWSZE zaglądam na półkę z książkami kulinarnymi. Jest ich bardzo dużo.  Dlatego chętnie skorzystam z doświadczeń innych w tej kwestii.

Na początek muszę pochwalić Reader's Digest za wydanie "Kuchni Polskiej" która może wybiega nieco dalej niż tylko nasz kraj, ale jest niezwykle bogata w wartościowe informacje i "bazowe" przepisy.  Mam ją, korzystam chętnie.
    Druga to piękna seria Culinaria.  To nie tylko książka z przepisami - to opowieści o regionach i specjałach.  Mam jeden tom - dotyczący całej Europy, marzy mi się jednak więcej - włoska, francuska...  Ale to z czasem 

• Autor: miauka Data: 2008-08-17 13:51:25

Ja mam w posiadaniu takie dwie ksiazeczki niepozornie wygladajace. Jedna to "Mala szkola gotowania" a druga "Mala szkola pieczenia". Wydawnictwo Swiat ksiazki. Nie sa to bardzo powazne ksiazki, ale ja z nich korzystalam sporo, poplamilam jedna i druga i przyznajeze bardzo mi pomogly zdjecia takie prawie krok po kroku. Swietne tam sa wskazowki dotyczace zakupow lub tego co zrobic z potrawa gdy cos zostanie.

Mialam tez kiedys takie piekne wielkie ksiazki z cudnymi zdjeciami i powaznymi potrawami i wspolpraca z tymi ksiegami konczyla sie na ogladaniu.

Jeszcze taka seria kiedys byla, chyba z poradnika domowego cos w stylu "czytelnicy gotuja", zaczerpnelam sporo z tych ksiazeczek.

• Autor: luckystar Data: 2008-08-17 14:31:06

Ja tez czytam ksiazki kucharskie jak beletrystyke :) i miloscia do tego typu literatury zarazilam Wspanialego, z tym, ze On lubi jak jest duzo zdjec, bo pozera je oczami - z prawdziwym apetytem u Niego gorzej ;) Mam caly taki waski regalik - wieze z ksiazkami kucharskimi w kuchni, ale one wsie po anglijskomu :( Glownie kupuje ksiazki roznych znanych kucharzy albo ksiazki z roznych regionow swiata i mam w kolekcji nawet kuchnie Afryki.

• Autor: Paola_r Data: 2008-08-17 17:25:17

Zarzucę wątkiem ;) :
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=163017&post=163153
    Z ostatnich słodkich nabytków to : Readers Digest 1001 przepisów na ciasteczka. Ciuchy same szumią od czytania przepisów :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu