Forum

Gawędy o jedzeniu

jedzonko w słoikach...

  • Autor: viva Data: 2008-08-17 15:55:05

    Kochani , wraz z rodziną jedziemy pod domek nad jeziorko...-na 4 dni i chciałabym cos przygotowac do jedzonka ....Prosze o jakies przepisiki na potrawy w słoiczkach...Wiem że zrobię fasolkę po bretońsku ale co jeszcze???słyszałam też o skrzydełkach ale...niewiem jak się robi...


    Dziękuję!

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-08-17 16:18:00

    Zrób pulpety,kapustkę,fasolkę szparagową z bułeczką,mielone kotlety, leczo z parówkami,moja mama jak wyjeżdżaliśmy na mazury,tak robiła,wkładała gorące do słoików i pasteryzowała. Braliśmy ze soba duzo pomidorów,lekko zarożowionych,trochę zielonych ogórków i cebuli.oraz słoik smalcu ze skwarkami swojej roboty,smakowało wybornie.Potem tylko odgrzewała,gotowała ryż lub makaron i obiadek gotowy.:)) pozdrawiam

  • Autor: Glumanda Data: 2008-08-18 06:32:11

    Gulasz i sos bolonski nadaja sie wspaniale na takie wypady. Zapasteryzowac w sloikach a potem tylko jakis dodatek do tego. Nawet sam gulasz mozna jeszcze "usprawnic" smietanka itp. Z tego co wiem, takie potrawy pasteryzuje sie dwa razy, jezeli maja stac dlugo. Jesli sa do spozycia w przeciagu tygodnia i przetrzymywane w chlodnym miejscu, to wystarczy raz. Skrzydelka.. to chyba caly efekt maja w chrupiacej skorce, czego na pewno nie uzyska sie w zadnym sloiku :)

  • Autor: Halszka Data: 2008-09-16 17:05:30

    Polecam moją stronkę może coś wybierzesz.Halszka.

  • Autor: bahus Data: 2008-09-18 14:55:27

    Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
    > Polecam moją stronkę może coś wybierzesz.Halszka.

    Halszka spójrz na daty, ona już pewno dawno z tej wyprawy "pod domek" wróciła....
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu