Hej jestem początkującą "kucharką" ostatnio chciałam zrobić szynke bez kości według jednego z przapisów ale niestety wyszła mi strasznie gumiasta i twardawa ( po komentarzach wywnioskowałam że tylko mi :( :) :) czy moge jeszcze jakoś uratować to mięso, zrobić z niego cos na obiad??? po prostu nie moge juz patrzec ja moj mąz sie poświeća i sie nim zajada byle zrobić mi przyjemność :) :) Prosze o pomocne pomysły :)
Anecznik, obawiam się, że trafiłaś zwyczajnie na taki "przerośnięty" kawałek mięsa i najlepszej kucharce by nie wyszedł tak, jak trzeba. A może zmiel całośc i dodaj przesmażonej cebulki a jak dalej bardzo suche to trochę bulionu (np. z kostki). Wyjdzie z tego farsz do krokietów lub pierogów. Pozdrawiam.
Spróbuj może tak: jeżeli jest w kawałku , to pokroj na plastry i lekko podsmaż, dodaj cebulę i na zmniejszonym gazie pod przykryciem chwilę podduś, następnie dodaj rosołku lub wody, tak żeby przykryło mięso, dopraw vegetą i pieprzem , zakryj i gotuj na małym ogniu aż mięso bedzie mięciutkie. Łyżkę mąki rozrób w wodzie i dodaj do tego wywaru , zrobi ci sie fajny sosik. Powodzenia
Hej jestem początkującą "kucharką" ostatnio chciałam zrobić szynke bez kości według jednego z przapisów ale niestety wyszła mi strasznie gumiasta i twardawa ( po komentarzach wywnioskowałam że tylko mi :( :) :) czy moge jeszcze jakoś uratować to mięso, zrobić z niego cos na obiad??? po prostu nie moge juz patrzec ja moj mąz sie poświeća i sie nim zajada byle zrobić mi przyjemność :) :) Prosze o pomocne pomysły :)
Hm. ja bym zrobiła z tego potrawkę. Mięso takie duszone mięknie.
Anecznik, obawiam się, że trafiłaś zwyczajnie na taki "przerośnięty" kawałek mięsa i najlepszej kucharce by nie wyszedł tak, jak trzeba. A może zmiel całośc i dodaj przesmażonej cebulki a jak dalej bardzo suche to trochę bulionu (np. z kostki). Wyjdzie z tego farsz do krokietów lub pierogów. Pozdrawiam.
http://wielkiezarcie.com/przepis34281.html
tak ja wykorzystałam już upieczone mięso.
Spróbuj może tak: jeżeli jest w kawałku , to pokroj na plastry i lekko podsmaż, dodaj cebulę i na zmniejszonym gazie pod przykryciem chwilę podduś, następnie dodaj rosołku lub wody, tak żeby przykryło mięso, dopraw vegetą i pieprzem , zakryj i gotuj na małym ogniu aż mięso bedzie mięciutkie. Łyżkę mąki rozrób w wodzie i dodaj do tego wywaru , zrobi ci sie fajny sosik. Powodzenia
dziękuje za dobre rady :):):)