Forum

Gawędy o jedzeniu

gumiaste mięso :(

• Autor: anecznik Data: 2008-08-18 11:02:55

Hej jestem początkującą "kucharką" ostatnio chciałam zrobić szynke bez kości według jednego z przapisów ale niestety wyszła mi strasznie gumiasta i twardawa ( po komentarzach wywnioskowałam że tylko mi :( :) :) czy moge jeszcze jakoś uratować to mięso, zrobić z niego cos na obiad??? po prostu nie moge juz patrzec ja moj mąz sie poświeća i sie nim zajada byle zrobić mi przyjemność :) :) Prosze o pomocne pomysły :)

• Autor: anay Data: 2008-08-18 11:56:16

Hm. ja bym zrobiła z tego potrawkę.  Mięso takie duszone mięknie.

• Autor: smakosia Data: 2008-08-18 12:12:08

Anecznik, obawiam się, że trafiłaś zwyczajnie na taki "przerośnięty" kawałek mięsa i najlepszej kucharce by nie wyszedł tak, jak trzeba. A może zmiel całośc i dodaj  przesmażonej cebulki a jak dalej bardzo suche to trochę bulionu (np. z kostki). Wyjdzie z tego farsz do krokietów lub pierogów. Pozdrawiam.

• Autor: anay Data: 2008-08-18 12:15:06

http://wielkiezarcie.com/przepis34281.html
    tak ja wykorzystałam już upieczone mięso.

• Autor: dankarz Data: 2008-08-18 14:13:37

Spróbuj może tak: jeżeli jest w kawałku , to pokroj na plastry i lekko podsmaż, dodaj cebulę i na zmniejszonym gazie pod przykryciem chwilę podduś, następnie dodaj rosołku lub wody, tak żeby przykryło mięso, dopraw vegetą i pieprzem , zakryj i gotuj na małym ogniu aż mięso bedzie mięciutkie. Łyżkę mąki rozrób w wodzie i dodaj do tego wywaru , zrobi ci sie fajny sosik. Powodzenia

• Autor: anecznik Data: 2008-08-18 15:00:46

dziękuje za dobre rady :):):)

Przejdź do pełnej wersji serwisu